REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Rūta Skyrienė. Gitanas Nausėda. Žilvinas Šilėnas (tv3.lt fotomontažas)

Nežinia, ar valdančiųjų norui patvirtinti mokesčių ir pensijų reformas iki liepos 1 d. lemta išsipildyti – atskiros reformų dalys tapo aršių ginčų objektu Seimo komitetuose. Ir nors premjeras teigia, kad reformos nestringa, su tuo pasiginčyti gali jų svarstymą stebėję ekonomikos ir finansų ekspertai.

5

Nežinia, ar valdančiųjų norui patvirtinti mokesčių ir pensijų reformas iki liepos 1 d. lemta išsipildyti – atskiros reformų dalys tapo aršių ginčų objektu Seimo komitetuose. Ir nors premjeras teigia, kad reformos nestringa, su tuo pasiginčyti gali jų svarstymą stebėję ekonomikos ir finansų ekspertai.

REKLAMA

Seimo komitetai ėmėsi svarstyti valdančiųjų inicijuotas mokesčių ir pensijų reformas. Norint mokestinius pakeitimus įgyvendinti su kitų metų biudžetu, reformos turi būti priimta iki liepos pirmos dienos. Jau anksčiau Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas valstietis Stasys Jakeliūnas pasisakė už tai, kad šią vasarą Seimas imtųsi tik mokesčių reformos, o diskusijas dėl pensijų nukeltų rudeniui.

Pirmieji stabdžiai

Kai Vyriausybė pristatė savo mokesčių reformos viziją, kalbėta apie norą nuosekliai didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) iki 2,5 vidutinių darbo užmokesčių (dabar VDU 690,5 euro „į rankas“). Šiuo metu NPD – 380 eurų. Norėta sujungti darbdavio ir darbuotojo socialinio draudimo įmokas. Planuota, kad darbuotojo socialinio draudimo tarifas sieks 18,5 proc., darbdavio – 1,24 proc., gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifas nuo 15 proc. bus keliamas iki 21 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį svarbiausius mokestinius klausimus svarstę Seimo Biudžeto ir finansų bei Socialinių reikalų ir darbo komitetai paskendo ginčuose ir naujų idėjų priėmime. Abu komitetai atmetė „Sodros“ įmokų lubų idėją. Nukeltas nekilnojamojo turto mokesčio klausimas, užuot GPM kėlus iki 21 proc., tarifą siūloma kelti iki 20 proc.

REKLAMA

Taip pat numatyta pertvarkyti II pensijų pakopos sistemą, kad pensijos būtų kaupiamos pagal naująją formulę. Vis tik komitetai pensijų reformos svarstymą nukėlė į penktadienį.

Reformos nestabdys

Premjeras Saulius Skvernelis per daug nesureikšmina komitetuose užgimusių ginčų, teigdamas, kad tai – natūralu, bet „galutinai sprendimai priimami plenarinio posėdžio metu“.

„Situacija tikrai rimta, nes finišo tiesiojoje esame, tikrai darbas tiek Vyriausybėje, tiek Seime, su komitetais ir frakcijomis yra reikalingas. <...> Jeigu bandome „patobulinti“ visą sistemą išdarkant, tada geriau nieko nedaryti. Geriau priimti sprendimą, kad ne, nieko nedarome“, – apie ekspertų kritiką, kad reforma darkoma, interviu Žinių radijui ketvirtadienį kalbėjo S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto S. Skvernelis nepalaiko idėjos stabdyti reformą ir nieko nekeisti.

Premjerui siūlo sakyti „stop“

Abiejų komitetų diskusijas trečiadienį stebėjusi Investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė dalinasi ne kokiais įspūdžiais – jai atrodo, kad reforma neįvyks, „arba įvyks balaganiška“.

„Vyriausybė dirba ne vieną mėnesį, o čia per vieną dieną abu komitetai, nežinau, ar jie anksčiau yra diskutavę, nėra diskutavę, bet atrodė nederinę tarp savęs – čia pridėkime, čia atimkime, čia nubraukime, šito nebus, šitą didiname. Atrodytų, ministerijos, specialistai, Lietuvos bankas nieko nesuvokia, nieko nenagrinėjo, neskaičiavo, atėjo pas politikus ir politikai sutvarkė viską“, – tv3.lt sakė R. Skyrienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S. Skvernelio pozicija R. Skyrienei atrodo perdėtai optimistiška, o ji pati premjero vietoje siūlytų reformą stabdyti, jei atrodo, kad ši bus išdarkyta.

„Suprantu, kad Seimo narių teisė yra taisyti, teikti pastabas. Bet dabar jau išėjo už ribų visos pastabos ir pasiūlymai. Suprantu, kad jie gali pasakyti, ok, norite įvesti progresinį mokestį virš „Sodros“ lubų, ar jums neatrodo, ministre, kad 25 proc. yra per mažai tokioms pajamoms? Gerai, darykime 35 proc. Bet tuomet negalima išbraukti „Sodros“ lubų. Mes darome visiškai nepatrauklią gerai apmokamą darbo vietą Lietuvoje“, – komitetų atmesta idėja piktinosi R. Skyrienė.

Politinė abrakadabra

Po trečiadienį stebėtos Socialinių reikalų ir darbo komiteto diskusijos SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda juokdamasis sakė, kad daugiau komitetų nebelankys, tam nemato prasmės.

REKLAMA

„Jeigu sakai argumentus ir žmonės linguoja galva, sutinka su tavo argumentais, bet po to priima visiškai priešingus sprendimus, man tai sunkiai suvokiama, tiesą sakant. Matyt, kad tokia yra realybė, su ja reikia susitaikyti“, – tv3.lt kalbėjo G. Nausėda.

Stebėdamas bendrą reformų svarstymo tendenciją, ekonomistas pripažįsta neturintis daug optimizmo, o matant, kaip balsuoja komitetas, jam „nusvyra rankos“.

„Galimas dalykas, kad yra dar tam tikrų svertų Vyriausybėje aiškiai signalizuoti Seimui, kad šita reforma netenka prasmės arba virsta antireforma, jeigu pradedama pešioti, kažką išiminėti, kažką įstatinėti, nes tada sugriūva visos suderintos reformos mechanizmas ir tada ji tiesiog tampa reformos parodija arba reformyte“, – sakė G. Nausėda.

REKLAMA

Ekonomistas mano, kad parlamentarams ginčytis normalu, tačiau tuose ginčuose gimsta visai kitokio pobūdžio pasiūlymai, neatsižvelgiant į Vyriausybės siūlymus.

„Tada klausimas, o kaip čia gali atsitikti stebuklai, kad paskutinę minutę viskas apsvers ir grįš į pradinį tašką. Gal tokia abrakadabra ir įmanoma politikoje, bet aš galbūt būčiau atsargus šiuo klausimu“, – svarstė G. Nausėda.

Baiminasi politikų fokusų

Biudžeto ir finansų komiteto svarstymuose dalyvavęs Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas nerimauja, kad mokestiniai pakeitimai „sparčiai tolsta nuo Vyriausybės idėjų“.

„Kas man kelia abejonių ar neramumų, tai „Sodros“ lubų klausimas, kad nariai labai jam nepritaria. Bijau, kad jie „Sodros“ lubų neįves, bet progresinį GPM įves, nors realiai tie dalykai pagal paketą turėtų eiti kartu – progresinis tarifas tik tiems, kas gauna „Sodros“ lubas. Aš bijau, kad dar tokio fokuso nenutiktų“, – tv3.lt sakė Ž. Šilėnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LLRI prezidentas teigė, kad svarbu ne tai, kada reformos bus priimtos, bet tai, kokia bus jų kokybė.

„Ko gero, vienintelis dalykas, kurio galima tikėtis, tikrai Seimo nariai neturėtų sufeilinti – padaryti „Sodros“ įmokų sujungimą darbuotojo ir darbdavio. Tikėkimės, bent tas išliks, nes tai iš esmės yra techninė reforma, bet reikalinga techninė reforma“, – pabrėžė Ž. Šilėnas.

Tuo metu tai, kad NT mokesčio idėja nukelta, Ž. Šilėnui neatrodo taip reikšminga, kadangi tai, jo teigimu, nėra nei veiksmingas pokytis, nei didelis pinigų šaltinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų