REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Lietuva Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje susilaikė per balsavimą dėl rezoliucijos, kuria pasmerktas Izraelis dėl palestiniečių aukų Gazos ruože.

REKLAMA
REKLAMA

 

Už rezoliuciją vėlų trečiadienio vakarą balsavo 120 šalių, aštuonios buvo prieš, susilaikė 45 valstybės.

REKLAMA

Nuo Izraelio kariškių ugnies per protestus netoli sienos su Gaza per pastaruosius mėnesius žuvo mažiausiai 129 palestiniečiai.

Arabų šalių parengtoje rezoliucijoje smerkiamas perdėtas ir neproporcingas Izraelio jėgos vartojimas prieš palestiniečių civilius ir raginama imtis priemonių apsaugoti palestiniečius Gazoje ir okupuotame Vakarų krante.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad dokumentas yra nesubalansuotas, nes jame neatsispindi Gazos ruožą valdančio islamistų judėjimo „Hamas“ atsakomybė.

REKLAMA
REKLAMA

„Civilių aukos yra nepriimtinos ir ragindami Izraelį nenaudoti perteklinės jėgos, suprantame, kad Izraelis turi teisę savigynai“, – BNS ketvirtadienį sakė L. Linkevičius.

„Vertindami veiksmus, turime tam tikrą atsakomybę priskirti „Hamas“ ir kitoms teroristinėms grupuotėms, nes jos naudoja moteris ir vaikus kaip skydus, vykdydami provokacijas“, – pridūrė ministras.

„Ši rezoliucija yra nesubalansuota ir neprisidės prie stabilumo. Nevertindami provokacinių veiksmų iš „Hamas“ darome klaidą ir negalime pritarti tokiai rezoliucijai“, – sakė L. Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L. Linkevičius sakė šią poziciją balsavimo išvakarėse aptaręs per pokalbį telefonu su Turkijos užsienio reikalų ministru.

Jungtinės Valstijos dokumentą pavadino vienašališku, o Izraelio ambasadorius pareiškė, kad taip norima atimti jo šalies teisę į gynybą.

Generalinės Asamblėjos rezoliucijos nėra įpareigojančios ir turi daugiau simbolinę reikšmę.

ES šalių pozicijos tradiciškai išsiskyrė – 12 balsavo už, 16 susilaikė.

Be Lietuvos, balsavime susilaikė Austrija, Bulgarija, Čekija, Danija, Italija, Jungtinė Karalystė, Kroatija, Kipras, Latvija, Lenkija, Nyderlandai, Rumunija, Slovakija, Vengrija ir Vokietija.

REKLAMA

Palestiniečius balsavime parėmė Airija, Belgija, Estija, Graikija, Ispanija, Liuksemburgas, Malta, Portugalija, Prancūzija, Slovėnija, Suomija ir Švedija.

Be Izraelio ir JAV, prieš balsavo tik Australija, Maršalo salos, Mikronezija, Nauru, Saliamono salos ir Togas.

Rezoliuciją palaikančios arabų valstybės kreipėsi į Generalinę Asamblėją, kai Jungtinės Valstijos birželio 1 dieną blokavo jos priėmimą Saugumo Taryboje, pasinaudodamos veto teise.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų