REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Kėdainiai paseks didmiesčių pavyzdžiu – bus įkurtas savivaldybės padalinys, kuris rūpinsis viešąja tvarka, nusižengėlius perduos bausti teismui. Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai taip pat stebės mieste sumontuotų vaizdo kamerų transliacijas, fiksuos

Vieno Lietuvos rajono savivaldybė turės savo „šerifą“

Policijai atsisakant dalies funkcijų, tokių, kaip prekeivių kontrolė, smulkių pažeidimų kontrolė ar aplinką teršiančių gyventojų baudimas, visa tai gula ant savivaldybių pečių. Drastiškai mažėjant gyventojų skaičiui, Kėdainių rajono savivaldybėje kuriamas naujas padalinys – Viešosios tvarkos skyrius.

17

Policijai atsisakant dalies funkcijų, tokių, kaip prekeivių kontrolė, smulkių pažeidimų kontrolė ar aplinką teršiančių gyventojų baudimas, visa tai gula ant savivaldybių pečių. Drastiškai mažėjant gyventojų skaičiui, Kėdainių rajono savivaldybėje kuriamas naujas padalinys – Viešosios tvarkos skyrius.

REKLAMA

Šio skyriaus darbuotojams teks prižiūrėti, kaip gyventojai laikosi ne tik viešosios tvarkos, bet ir gyvūnų laikymo, švaros taisyklių bei fiksuoti nežymius Kelių eismo taisyklių pažeidimus. Kas vadovaus šiam skyriui, dar nėra aišku. Liepos pradžioje bus skelbiamas konkursas šio padalinio vadovo vietai užimti.

Tvarkdariams – atskiras padalinys

Pasikeitus teisės aktams, policijai tapo neprivalu gainioti ir bausti nelegaliai krapais bei svogūnais prekiaujančias močiutes, aiškintis, kas į buitinių atliekų konteinerius suvertė statybinį laužą. Šių bei kitų nusižengimų tyrimas prieš kurį laiką pavestas savivaldybėms, o policijai lieka pareiga tirti kur kas rimtesnius nusikaltimus, atlikti prevencinį darbą.

REKLAMA
REKLAMA

Nors Viešosios tvarkos skyriai jau kuris laukas veikia daugelyje šalies miestų, Kėdainiuose šis padalinys iki šiol buvo sujungtas su teisės ir personalo klausimus kuruojančiu skyriumi. Galiausiai rajono politikai nusprendė kurti naują darinį, kurio funkcija bus išskirtinai viešosios tvarkos pažeidimų fiksavimas bei savivaldybės patvirtintų taisyklių kontrolė.

REKLAMA

Kitaip tariant, jis veiks tarsi savivaldybės policija, baus nusižengėlius, stebės vaizdo kamerų transliacijas, patruliuos bei fiksuos pažeidimus. Iki šiol viešosios tvarkos specialistai veikė jungtiniame skyriuje.

„Mes dirbame beveik dvejus metus. Veikla parodė, jog darbų apimtys auga. Surašytų protokolų kiekis padidėjo 6 kartus, gyventojų kreipimosi įvairiais klausimais padidėjo 4 kartus“, – rajono savivaldybės Tarybos posėdyje kalbėjo teisės, personalo ir viešosios tvarkos sritis kuruojančiam skyriui vadovaujantis Dalius Ramonas.

REKLAMA
REKLAMA

Ketinama padvigubinti stebėjimo kamerų skaičių

Jis minėjo, kad mažesnėse šalies savivaldybėse atskirai dirbantys Viešosios tvarkos skyriai turi nuo 3 iki 8 etatų. Na, o didžiose savivaldybėse dirba net 20–30 tvarkdarių.

Pasak D. Ramono, svarstant šį pasiūlymą Tarybos komitetuose, sulaukta nevienareikšmės reakcijos. Siūlymui kurti naują padalinį visiškai nepritarė Švietimo ir kultūros komitetas, kuomet kiti pasisakė „už“.

Rajono valdančiųjų siekis steigti dar vieną savivaldybės padalinį bei taip padidinti valdininkų gretas sukėlė abejonių buvusiam ilgamečiam rajono merui, savivaldybės Tarybos nariui Viktorui Muntianui.

„Akivaizdu, kad funkcijų savivaldybės administracijai sumažėjo, šalyje vyksta centralizacijos procesas ir praktiškai savivaldos nebelieka. Gyventojų skaičius taip pat drastiškai mažėja. Tai kas iššaukia darbo užmokesčio ir etatų skaičiaus didinimą?“ – klausė politikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Ramonas argumentavo, jog viešosios tvarkos kontrolės srityje yra galimybė veikti intensyviau, taip pat plėsti rajone veikiančių vaizdo stebėjimo kamerų tinklą.

Už sprendimą siūlymą vietoje šiuo metu veikiančio vieno, Teisė ir viešosios tvarkos skyriaus įkurti du – Teisės ir personalo bei Viešosios tvarkos padalinius balsavo 17 rajono savivaldybės Tarybos narių, o susilaikė 2 politikai. Tai etatų skaičiaus didinimo tikslingumu suabejojęs V. Muntianas ir Indrė Fiodorova.

Dviem valdininkams – 1 tūkst. 617 eurų per mėnesį

Numatyta, kad steigiant naująjį skyrių rajono valdininkų gretos padidės dviem žmonėmis. Vienas etatas numatytas šio padalinio vadovui, dar vienas – darbuotojui.

REKLAMA

Šiuo metu Teisės ir viešosios tvarkos skyriuje viešosios tvarkos funkcijas tiesiogiai kuruoja du valdininkai, iš kurių vienam atostogaujant ar negalint laikinai eiti pareigų, lieka vienas.

Į naujai steigiamą Viešosios tvarkos skyrių taip pat numatoma perkelti 4 budėtojus iš Kėdainių miesto seniūnijos vaizdo stebėjimui ir pažeidimų fiksavimui. Pasak D. Ramono, šių budėtojų atliekamos pareigos yra tiesiogiai susijusios su viešosios tvarkos užtikrinimu.

Nuo 2017 metų pradžios įsigaliojusiame Administracinių nusižengimų kodekse savivaldybės administracijai numatyta surašyti protokolus už 91 administracinių nusižengimų pažeidimus iš jų viešosios tvarkos tarnautojams priskirta – 43. Planuojama, jog išplėtus padalinio funkcijas būtų vykdoma priskirtų įgaliojimų peržiūra suteikiant papildomus įgaliojimus.

REKLAMA

Dviem naujai įsteigtoms pareigybėms per mėnesį bus išleidžiama 1 tūkst. 617 eurų.

Visa ši reforma savivaldybes tarsi vėl grąžina į jau primirštą laikmetį, kai veikė toks darinys, kaip savivaldybių policija. Skirtumas tik tas, jog šiuo metu vietos savivaldai nurodoma pačiai kontroliuoti, kaip laikomasi patvirtintų taisyklių ir bausti jų laužytojus. Savivaldai taip pat tenka savo biudžeto lėšomis išlaikyti visą šį darbą atliekančius specialistus.

Kas taps pagrindiniu rajono tvarkdariu?

Kėdainių rajono savivaldybės tarybai pritarus siūlymui steigti naują skyrių, šis sprendimas įsigalios nuo liepos 1 dienos. Tada ir bus skelbiamas konkursas naujojo skyriaus vadovo vietai užimti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokius reikalavimus turės atitikti norintis tarpi pagrindiniu rajono tvarkdariu? Pasak šią sritį iki šiol kuruojančio savivaldybės Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus vadovo D. Ramono, pagrindinis reikalavimas kandidatams – turėti įgijus teisinį išsilavinimą.

„Bus ir daugiau standartinių reikalavimų. Vienas jų – turėti vairuotojo pažymėjimą. Kol sprendimai dar nepriimti, pareigybės suformuotos neturime, daugiau detalių nenorėčiau atskleisti“, – kalbėjo D. Ramonas.

Paklausus, gal jis pats pretenduos tapti kuriamo skyriaus vadovu, D. Ramonas tikino tokių planų neturintis. Jis pripažino ir toliau ketinantis kuruoti teisės bei personalo sritis rajono savivaldybės administracijoje.

REKLAMA

Fiksuojama vis daugiau pažeidimų

D. Ramonas, Kėdainių rajono savivaldybės Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus vedėjas

„Nuo 2017 m. spalio mėnesio Kėdainių rajono savivaldybės Teisės ir viešosios tvarkos skyrius iš policijos perėmė administracinių teisės pažeidimų protokolų ir nutarimų surašymą už Kelių eismo taisyklių pažeidimus, susijusius su transporto priemonių stovėjimu, ženkliai padidėjo surašomų pažeidimų protokolų skaičius.

Per keturis mėnesius, nuo 2018 metų sausio 1 dienos iki 2018 metų gegužės 1 dienos, buvo surašyti 308 administracinių nusižengimų protokolai. Palyginimui per tą patį laiką 2017 metais buvo surašyta 50 administracinių nusižengimų protokolų. Numatoma, kad surašomų protokolų skaičius dar didės, nes iki šių metų pabaigos turėtų būti dvigubai išplėstas vaizdo stebėjimo vietų skaičius, nuo 11 iki 22. Nuo Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus veiklos pradžios viešosios tvarkos tarnautojų veikla nuolat buvo plečiama ir viešinama, gyventojams tapo labiau matoma ir žinoma. Palyginimui 2017 m. per pirmuosius keturis mėnesius buvo gauta ir nagrinėjama 39 gyventojų pranešimai, prašymai ar skundai, tokiu pat laikotarpiu 2018 metais – 157.“

Nerijus POVILAITIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų