REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
52
Dalai Lamos vizitas Lietuvoje (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Vakar į Lietuvą atvyko Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama. Šiandien anksti ryte jis surengė spaudos konferenciją, po kurios skaitė paskaitą ir Vilniaus universitete. Į Lietuvą jis atvyko susitikti su paprastais žmonėmis ir įkvėpti juos puoselėti žmogiškąsias vertybes.

52

Vakar į Lietuvą atvyko Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama. Šiandien anksti ryte jis surengė spaudos konferenciją, po kurios skaitė paskaitą ir Vilniaus universitete. Į Lietuvą jis atvyko susitikti su paprastais žmonėmis ir įkvėpti juos puoselėti žmogiškąsias vertybes.

REKLAMA

Ankstyvą trečiadienio rytą Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama susirinkusius susitikti su juo pasitiko plačia šypsena ir tvirtai spausdamas jiems rankas.

Paprastas žmogus tarp kitų 

„Aš visada save laikiau tik dar vienu paprastu žmogumi tarp kitų septynių milijardų žmonių. Nors mes ir skiriamės išore, turime tokį patį protą ir emocijas. Psichologiškai ir emociškai mes esame visi tokie patys“, – savo paprastumą demonstravo Tibeto dvasinis lyderis.

Dalai Lama susirinkusiems pasakojo, kad niekas kitas taip nesilpnina žmonių sveikatos, kaip pyktis ir neigiamos emocijos. Todėl būtent jų mūsų gyvenime vertėtų atsisakyti.

REKLAMA
REKLAMA

„Svarbu suvokti, kad dalis žmonių yra gailestingesni nei kiti. Kaip įrodė ir mokslas, gailestingesni žmonės yra kur kas laimingesni už kitus. Jų fizinė sveikata taip pat būna daug geresnė“, – pridūrė jis.

REKLAMA

Žmogaus vertybės ir švietimas

Tibeto dvasinio lyderio teigimu, žmonės nenori gilintis į problemas, tačiau labai svarbu pradėti jas spręsti, analizuoti jų sukelėjus. Dalai Lama ne kartą savo knygose ir kalbose yra minėjęs, kaip yra svarbu gerinti švietimą, kalbant apie žmonių bendravimą ir emocijas.

„Daug problemų atsiranda dėl per didelių emocijų – įtarinėjimo, pykčio ar pavydo, o gal net ir per didelio susikoncentravimo į save. Turime tai įtraukti į švietimą, suvokti, kokia pasaulio dalimi mes esame“, – kalbėjo Dalai Lama.

Savo vizito metu Lietuvoje Dalai Lama neslėpė džiaugsmo dėl Lietuvos nepriklausomybės šimtmečio ir tikino, kad kiekviena tauta nusipelno turėti savo individualią laisvę. „Jūs pasiekėte žmonių teisę būti laisvais, todėl mėgaukitės tuo. Esu labai laimingas dėl visos lietuvių tautos“, – šypsojosi jis.

REKLAMA
REKLAMA

Su prezidente nesusitiks

Nors Tibeto dvasinis lyderis suplanavo aplankyti Lietuvą jai švenčiant simbolinį šimtmetį, vis dėlto šalies lyderiai neplanuoja susitikti su juo. Manoma, kad tai gali pakenkti ekonominiams ryšiams su Kinija.

Mat kai pastarąjį kartą Dalai Lama Lietuvoje viešėjo 2013 metais, tada su juo susitiko Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaite, o tai ir sukėlė didelį Kinijos pasipiktinimą.

Kinijos ambasada praėjusį mėnesį perspėjo, kad Dalai Lamos vizitas Lietuvoje gali pakenkti Vilniaus ir Pekino santykiams, daugiausiai susijusiems su ekonominiais klausimais.

Pats Dalai Lama dėl šio prezidentės sprendimo nepyksta ir tikina, kad ji yra lygiai toks pats paprastas žmogus kaip ir visi kiti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu turėčiau politinę darbotvarkę, tuomet man būtų labai svarbu susitikti su šalies lyderiais. Iš tiesų, dar 2001-aisiais aš atsistatydinau nuo politinių atsakomybių. O 2011-aisiais visiškai nuo jų atsiribojau. Dabar esu visiškai atsidavęs žmonių vertybėms ir švietimui“, – sakė Tibeto dvasinis lyderis.

Socialūs gyvūnai, ne uodai

Dalai Lama neslėpė, kad jo nuomone, žmonės Vakarų Europoje yra šiek tiek neramūs, todėl jis tikino, kad labai svarbu yra sutelkti dėmesį į žmonių vertybes ir bendravimą vienas su kitu.

„Neturėtume tapti uodais, turėtume būti socialūs gyvūnai, spinduliuojantys laimę ir šypseną. Šiandien pasaulyje yra per daug materializmo, todėl atėjo laikas susikoncentruoti į mūsų vertybes, nesvarbu, religija tiki jomis ar ne. Aš niekada nekalbu apie kitą gyvenimą ar ateitį, turėtume būti laimingi šiame mūsų gyvenime“, – šypsojosi jis.

REKLAMA

Išmokti mylėti visus

Dvasinis Tibeto lyderis daug kalba ir apie tai, kad visi žmonės yra lygūs. Todėl natūralu, kad kiekvienam vadinamajam „socialiniam gyvūnui“ reikia kito žmogaus. Tačiau labai svarbu yra puoselėti meilę vienas kitam, o kur kas aukščiau – atleisti savo priešui.

„Visi mes esame broliai ir seserys. Tačiau gyvenime pasitaiko žmonių, kurie sukelia kitiems problemų. Tokiais atvejais jie yra laikomi priešais. Vertėtų mokytis atsiriboti nuo jų negatyvių ir skaudžių jausmų. Jie taip pat nusipelno mūsų meilės“, – gyvenimo išminties mokė Tibeto lyderis.

Dalai Lamos teigimu, labai svarbu puoselėti ir ugdyti savo pamatines dorybes. O tam vertėtų mokytis palaikyti gerus tarpusavio santykius. Paklausus, koks yra jo mėgstamiausias prisiminimas, Tibeto dvasinis lyderis ilgai negalvojo.

REKLAMA

„Mano mamos veidas. Mes gyvenome gana skurdžiai, šeimoje augo keletas vaikų. Tačiau niekada nematėme mūsų mamos piktos. Ji visada šypsodavosi, rūpinosi ne tik savo vaikais, bet ir kitais. Prie mano aistros gyvenimui ženkliai prisidėjo mano mama“, – prisiminimais dalijosi jis.

Pasodins obelį Lietuvoje

Primename, kad Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama XIV Vilniuje viešės biželio12-15 d. Jis skaitys paskaitą Vilniaus universitete bei „Siemens“ arenoje, taip pat aplankys Tibeto skverą Užupyje, kur 100-mečio proga pasodins obelį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų