REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdančiųjų inicijuojama mokesčių ir pensijų reforma opozicijai vis dar kelia aibę klausimų, pagrindiniai jų susiję su viešųjų paslaugų finansavimu ir kokybe. Tuo metu profsąjungos baisisi, kaip valdantieji stumia reformas, neatsakydami į visus kylančius klausimus ir neužtikrindami, kad darbuotojas iš tikrųjų laimės.

Valdančiųjų inicijuojama mokesčių ir pensijų reforma opozicijai vis dar kelia aibę klausimų, pagrindiniai jų susiję su viešųjų paslaugų finansavimu ir kokybe. Tuo metu profsąjungos baisisi, kaip valdantieji stumia reformas, neatsakydami į visus kylančius klausimus ir neužtikrindami, kad darbuotojas iš tikrųjų laimės.

REKLAMA

Opozicinės frakcijos trečiadienį Seime surengė atvirą posėdį, kuriame išklausė įvairių profesinių sąjungų atstovų pasisakymus apie šiuo metu Seime svarstomą mokesčių ir pensijų reformą.

Antradienį Seimo plenarinio posėdžio metu vyko diskusija apie mokesčių ir pensijų reformą, tačiau opozicija vieningai paliko posėdį po to, kai negavo progos į diskusiją įtraukti Lietuvos banko pirmininko Vito Vasiliausko.

Pinigų drabstymas

Kaip opozicijos surengtame posėdyje teigė konservatorė Ingrida Šimonytė, siūloma mokesčių reforma „padrabsto šiek tiek pinigų“ žmonėms, tačiau esminių problemų nesprendžia.

REKLAMA
REKLAMA

„Akivaizdu, kad ekonomika auga, Vyriausybė ekonomikos augimo rezultatą nusprendė padalinti, tačiau jokia fundamentali problema taip nėra sprendžiama. Sistemos klausimas yra, kaip padaryti taip, kad visa visuomenė manytų, kad našta yra padalinta sąžiningai. Akivaizdu, kad šie pakeitimai išdalina ekonomikos prieaugį daliai žmonių labai mažomis dalimis“, – reformos siūlymus vertino I. Šimonytė.

REKLAMA

Seime vyrauja absoliutus chaosas

Nepanašu, kad mokesčių reforma džiugina ir profesines sąjungas, dalis jų išsako susirūpinimą ir turi pagrįstų baimių. Štai Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovė Inga Ruginienė posėdyje sakė, kad reformose mato daug trūkumų, vis dar nėra aišku, ar darbuotojai tikrai laimės iš pokyčių.

„Darbdavio ir darbuotojo mokesčių sujungimas, neaišku, kaip jis bus kontroliuojamas. Kaip ir tikime, kad darbdavys sujungs pagrindinį atlyginimą, bet kaip bus su papildomais atlyginimais, priedais – niekas neaišku. Ar nebus galutiniu atveju ta suma mažesnė?“, – svarstė I. Ruginienė.

REKLAMA
REKLAMA

Diskusijose dėl mokestinių pakeitimų Seimo komitetuose trečiadienį dalyvavusi I. Ruginienė baisisi – ten vyrauja absoliutus chaosas.

„Man labai liūdna, kad vyrauja absoliutus chaosas. Ar nebus tokio chaoso ir Seimo posėdžių salėje? Ar ta reforma nebus kažkoks Frankenšteinas? Matosi, kad daug dalykų yra neaiškūs, daug baltų dėmių, kurias norėtume užpildyti. Ir pati Finansų ministerija ne į visus klausimus atsakė, kas labai liūdina. Mūsų požiūriu, šitas klausimas pernelyg svarbus, kad jį taip stipriai forsuotų“, – kalbėjo I. Ruginienė.

Suksis į šešėlį

LPS „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė taip pat kritiškai žiūri į siūlomas mokesčių ir pensijų pertvarkas, jos teigimu, darbuotojai šiuo metu gyvena didelėje nežinioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės nesupranta, kas vyksta. Pasiūlymų yra labai daug, bet šiandien nežinome, kokią žinią pranešti savo darbuotojams. Pirmas dalykas, tai darbdavio ir darbuotojo mokesčių sujungimas. Kur yra stabilus atlyginimas, viskas aišku. O kur žmonės dirba viršvalandžius, jų atlyginimas niekada nėra pastovus, tai darbuotojas niekada nežinos, ar jo atlyginimas buvo padidintas“, – sakė K. Krupavičienė.

Kadangi Finansų ministerija dalį savo pasiūlymų grindžia tuo, kad mokestiniai pakeitimai padėtų kovoje su šešėliu, K. Krupavičienė sakė diskutavusi su „Sodros“ direktoriumi Mindaugu Sinkevičiumi. Jo teigimu, darbdavio ir darbuotojo mokesčių sujungimas kaip tik skatins žmones suktis į šešėlį, nes jie pamatys, kokią dalį jo atlyginimo „suėda“ mokesčiai.

REKLAMA

Gausybė pokyčių

Vyriausybė numatė pertvarkyti II pensijų pakopos sistemą – pensijos būtų kaupiamos pagal naująją formulę. Vietoje 2+2+2, būtų 4+2: tai kaupimas II pensijų pakopoje, kai asmuo senatvei atideda 4 proc. nuo atlyginimo, o valstybė prideda 2 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio. Tuo pačiu 2 proc. mažėtų įmokos „Sodrai“. Įmokos didėjimas nuo 2 proc. iki 4 proc. išdėstomas palaipsniui per 5 metus.

Taip pat ketinama nuosekliai didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) iki 2,5 vidutinių darbo užmokesčių (dabar VDU 690,5 euro „į rankas“). Šiuo metu NPD – 380 eurų. Ruošiamasi sujungti darbdavio ir darbuotojo socialinio draudimo įmokas. Darbuotojo socialinio draudimo tarifas sieks 18,5 proc., darbdavio – 1,24 proc., gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifas nuo 15 proc. bus keliamas iki 21 proc.

Šiuo metu pasiūlymai svarstomi ir papunkčiui keičiami komitetuose. Dalis pasiūlymų jau įgavo pokyčių – du Seimo komitetai atmetė „Sodros“ lubų idėją, siūloma įteisinti ne 21 proc., o 20 proc. GPM tarifą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų