REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime antradienį vyks diskusija dėl Vyriausybės teikiamų mokesčių ir pensijų sistemų tobulinimo pasiūlymų.

Seime antradienį vyks diskusija dėl Vyriausybės teikiamų mokesčių ir pensijų sistemų tobulinimo pasiūlymų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo posėdžio metu vykstančioje diskusijoje dalyvaus premjeras Saulius Skvernelis, finansų ministras Vilius Šapoka, socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius.

REKLAMA

Diskusijoje taip pat dalyvaus Vilniaus universiteto profesorius, buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėjas Romas Lazutka, banko „Luminor“ ekonomistas Žygimantas Mauricas, bendrovės Europos socialiniai, teisiniai ir ekonominiai projektai (ESTEP) valdybos pirmininkas Klaudijus Maniokas.

Vyriausybė siūlo didinti neapmokestinamas pajamas, sujungti darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokas, dviem procentiniais punktais mažinti socialinio draudimo įmokas ir įvesti „Sodros“ įmokų lubas, o bazinės pensijos mokėjimą perkelti į valstybės biudžetą.

REKLAMA
REKLAMA

Numatoma, kad sujungus darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokas, darbo pajamoms bus taikomi du pagrindiniai tarifai – 21 proc. gyventojo pajamų mokestis, 6 proc. punktais didėjantis dėl bazinės pensijos mokėjimo perkėlimo į valstybės biudžetą, ir 18,5 proc. socialinio draudimo, įskaitant ir privalomąjį sveikatos draudimą, įmoka.

Taip pat siūloma įvesti „Sodros“ įmokų lubas: 2019 metais jos siektų 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU), 2020 metais – 84 VDU, o 2021 metais – 60 VDU. „Sodros“ lubas viršijančioms pajamoms būtų taikomas 25 proc. GPM tarifas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės pateiktas pensijų kaupimo pertvarkos planas numato, kad kitąmet „Sodros“ pervedimai į antros pakopos fondus bus nutraukti, tačiau analogišku dydžiu bus sumažintos ir socialinio draudimo įmokos, taip sudarant galimybę gyventojams šias lėšas skirti privačiam pensijų kaupimui.

Numatoma, kad dirbantis žmogus bus automatiškai įtraukiamas į pensijų kaupimo sistemą, tačiau jis galės atsisakyti joje dalyvauti. Pasiūlymai dalyvauti sistemoje bus teikiami 3 kartus, bet tik iki 40 metų amžiaus.

Seime daugiausiai diskusijų kelia Vyriausybės siūlymas 2 punktais mažinti socialinio draudimo įmokas ir perkelti bazinės pensijos mokėjimą į valstybės biudžetą. Nevienereikšmiškai vertinama ir „Sodros“ įmokų „lubų“ idėja - „valstiečiai“ Stasys Jakeliūnas ir Valius Ąžuolas bei „socdarbiečiai“ Andrius Palionis ir Gediminas Kirkilas jau registravo projektą, kuriuo siūloma „lubų“ netaikyti.

Parlamentiniam Biudžeto ir finansų komitetui vadovaujantis S. Jakeliūnas taip pat ketina registruoti daugiau pasiūlymų tiek dėl mokesčių, tiek dėl pensijų kaupimo pertvarkos, tačiau kol kas jų nekomentuoja.

Vyriausybė tikisi, kad siūlomi pakeitimai įsigalios nuo kitų metų pradžios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų