REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
104
Vytautas Gapšys. Eligijus Masiulis. Raimondas Kurlianskis

Kūno kalba – tarsi atversta knyga atskleidžia tikrąsias žmogaus emocijas. Teisme pradėjus nagrinėti „MG Baltic“ bylą, keturi kaltinamieji nusispalvino skirtingomis emocijomis ir stebėtojui iš šalies tapo įdomiu reginiu. Kūno kalbos specialistė portalui tv3.lt išanalizavo, kaip jautėsi ir kaip vienas su kitu bendravo politinės korupcijos bylos dalyviai.

104

Kūno kalba – tarsi atversta knyga atskleidžia tikrąsias žmogaus emocijas. Teisme pradėjus nagrinėti „MG Baltic“ bylą, keturi kaltinamieji nusispalvino skirtingomis emocijomis ir stebėtojui iš šalies tapo įdomiu reginiu. Kūno kalbos specialistė portalui tv3.lt išanalizavo, kaip jautėsi ir kaip vienas su kitu bendravo politinės korupcijos bylos dalyviai.

REKLAMA

Ketvirtadienį Vilniaus apygardos teismas atvertė amžiaus bylos pavadinimą įgavusios „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą, kur kaltinimai pareikšti net aštuoniems kaltinamiesiems – penkiems fiziniams ir trims juridiniams.

Į pirmąjį posėdį neatvyko tik prekyba poveikiu kaltinamas Seimo narys, buvęs liberalas Gintaras Steponavičius. Likę kaltinamieji, net to ir nepasakydami, akivaizdžiai jautėsi kiek pasimetę, tarpusavyje praktiškai nebendravo ir vangiai dalinosi savo pamąstymais su žiniasklaida.

REKLAMA
REKLAMA

R. Kurlianskis – adekvatumo pavyzdys

Kyšininkavimu ir prekyba poveikiu kaltinamas buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis į pirmąjį teismo posėdį atvyko vilkėdamas prabangų kostiumą, avėdamas dailius batus, bet, kaip įprastai, buvo susikaustęs ir nekalbus, „pasidabino“ savo išskirtiniu bruožu – kietai sučiauptomis lūpomis. Prie žurnalistų dėmesio nepratęs buvęs verslo magnatas, pamatęs, kiek žurnalistų jo laukia, išpūtė akis.

REKLAMA

Žurnalistams prieš posėdį R. Kurlianskis prasitarė, kad jo nuotaika ne kokia, nes „nėra labai malonu eiti į savo bylą“. Posėdžių salėje vyras taip pat buvo ramus ir emocijomis nesižarstė, nuo žiniasklaidos ir kitų kaltinamųjų laikėsi atokiai, komentarų po posėdžio nesuteikė.

Kūno kalbos ekspertė Eglė Pelienė-Venslovė pastebi, kad R. Kurlianskis savo kūno kalba ir mimikomis atrodo santūriai, užtikrintai.

„Kalba gana laisva, tiesi, pasitikintis savimi žmogus, labai susikoncentravęs, ramus, atvira laikysena, neieško atramos nei savo kūno padėtimi nei išoriniuose objektuose, rankos laisvos tiesios, kūnas atviras, bet rezervuotas, labai subalansuota laikysena, balso tonas, mimikos, kūno judesiai. Be abejo, lūpų sučiaupimas siunčia signalus apie vidinę įtampą, tačiau tai stresui atspari asmenybė, tad sekasi puikiai valdytis“, – tv3.lt kalbėjo E. Pelienė-Venslovė.

REKLAMA
REKLAMA

Antrojo posėdžio pertraukos metu R. Kurlianskis paprastam stebėtojui tikrai būtų kritęs į akį. Geras 15 minučių kaltinamasis atokiau nuo visų stovėjo tarsi įbestas, nejudėdamas, atrodytų, net nekvėpuodamas. Tai, pasak E. Pelienės-Venslovės, rodo visišką jo susikaupimą.

„Jis yra adekvatus, jis supranta, susikoncentravęs. Jis valdo save tiesiog. Jis nesitaško, kaupia energiją, jis neina į kontaktą – jis daro taip, kaip turėtų daryti adekvatus žmogus tokioje situacijoje. Jis maksimaliai susikoncentravęs nepasakyti, nepadaryti, ko nereikia“, – sakė E. Pelienė-Venslovė.

Nervingas juokdarys

Savo emocijomis išsiskyrė buvęs liberalų lyderis ir Seimo narys Eligijus Masiulis, kaltinamas prekyba poveikiu. Jis į posėdžių salę atėjo drąsiai, atrodė gana pakilios nuotaikos ir nei prieš posėdį, nei po jo neatsisakė komentuoti savo nuotaikos žiniasklaidai. Jis kalbėjo garsiai ir užtikrintai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Eligijus Masiulis demonstruoja pozityvumą, pranašumą, gerą nuotaiką, tačiau prastai išeina, nes besišypsant ir kalbant persikreipia lūpos, kas rodo neatvirą, dirbtiną linksmumą“, – E. Masiulio kūno kalbą analizavo specialistė.

Ji atkreipė dėmesį, kad buvęs parlamentaras nuolat stengiasi atrasti atramą, laikyti save, o jo nervingumą išduoda „dirbtina, kartais žodžiams neadekvati šypsena“.

„Savo emocionalumą ir impulsyvumą nesėkmingai tramdo ciniška gynybine reakcija, pagražindamas žurnalistams užduodamus klausimus, atsako pasitelkdamas manipuliatyvumą, tai darydamas duoda sau laiko bent kiek susikoncentruoti. Dažnai nevalingai suspaudžia lūpas, kontroliuoja save, savo nervingumą. Šis žmogus neatsparus stresui, todėl tai bando kompensuoti dirbtinu atsipalaidavimu ir pozityvumu. Elgsenoje labai trūksta adekvatumo“, – pastebėjo E. Pelienė-Venslovė.

REKLAMA

Sveika įtampa ir stresas

Nei kyšininkavimu kaltinamas buvęs parlamentaras Šarūnas Gustainis, nei prekyba poveikiu kaltinamas buvęs „darbietis“ Vytautas Gapšys savo elgesiu posėdžiuose neišsiskyrė. Pasak E. Pelienės-Venslovės, Š. Gustainis laikosi atokiai, atitolęs nuo kitų, nesistengia kontaktuoti.

„Natūraliai įsitempęs, užėmęs kiek galima labiau atsiribojusią poziciją, visa kūno kalba išduoda santūrumą, susitvardymą“, – sakė specialistė.

O štai V. Gapšį E. Pelienė-Venslovė lygino su E. Masiuliu, mat jie abu neatsparūs stresui.

„Neadekvati linksmumo elgsena išduoda didelę vidinę įtampą, impulsyvus, dirbtinas, sunkiai valdo emocijas. Nuolat bando atrasti atramą – portfelis, nervingai išiminėja daiktus“, – pastebėjo E. Pelienė-Venslovė.

REKLAMA

Bendrauti tarpusavyje nesiseka

Prieš prasidedant pirmajam posėdžiui E. Masiulis net persimetė vienu kitu žodžiu su R. Kurlianskiu, jiedu teiravosi vienas kito, kaip einasi. Net ir tada R. Kurlianskis stovėjo it įbestas, o E. Masiulis protarpiais šypsojosi. Tokį keistai iš šalies atrodantį judviejų susidūrimą kūno kalbos specialistė vertino dvejopai.

„Masiulis įsitempęs, kalbos turinys kažkoks beprasmis, jis neatsiribojęs, jis vėl bando demonstruoti gerą santykį, bet akivaizdu, Kurlianskiui tas nepatinka, jis reaguoja santūriai, uždarai, tai jis labiau atsiribojęs“, – teigė E. Pelienė-Venslovė.

Paklausta, kaip kaltinamieji atrodo kartu ant vieno suolo, E. Pelienė-Venslovė sakė, kad temperamento panašumai sieja E. Masiulį ir V. Gapšį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kažkokį solidarų bendrumą, situacijos tarsi nerimtumą bando demonstruoti Gapšys ir Masiulis, juos jungia panašus temperamentas, todėl stengiasi nesąmoningai palaikyti vienas kitą, atsisėdę itin arti vienas kito, remiasi pečiais, nesąmoningai ieško palaikymo. Kurlianskis atokiai, ramiai atsitolinęs, Gustainis taip pat. Gustainis tarsi užima neutralią poziciją“, – kalbėjo E. Pelienė-Venslovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų