REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Sausra Lietuvoje (TV3 koliažas)

Lazdijų, Alytaus, Marijampolės, Trakų r. ir Kalvarijos savivaldybių teritorijose užsitęsęs sausringas laikotarpis birželio 8 d. pasiekė stichinės sausros rodiklius, rašo Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

15

Lazdijų, Alytaus, Marijampolės, Trakų r. ir Kalvarijos savivaldybių teritorijose užsitęsęs sausringas laikotarpis birželio 8 d. pasiekė stichinės sausros rodiklius, rašo Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

REKLAMA

Lietuvoje sausra yra vertinama pagal Selianinovo hidroterminį koeficientą (toliau – HTK). HTK – tai kritulių kiekio ir oro temperatūros sumų santykis per 30 dienų laikotarpį, kai vidutinė paros oro temperatūra yra aukštesnė nei 10 °C. Jeigu HTK < 0,5 nenutrūkstamai išsilaiko 15–30 dienų, yra pasiekiamas pavojingo reiškinio rodiklis – sausringas laikotarpis aktyviosios augalų vegetacijos laikotarpiu. Jeigu sausringas laikotarpis tęsiasi ilgiau nei 30 dienų, yra konstatuojama stichinė sausra.

Šiuo metu sausringas laikotarpis, kaip pavojingas meteorologinis reiškinys yra pasiektas Šakių rajono savivaldybės teritorijoje, o artimiausiomis dienomis, jei nepalis, bus pasiektas ir Varėnos, Vilniaus, Šalčininkų, Elektrėnų, Kaišiadorių, Birštono, Druskininkų, Jurbarko, Kazlų Rūdos ir Kupiškio rajonuose.

REKLAMA
REKLAMA

Vertinant agrometeorologines sąlygas pagal Selianinovo hidroterminio koeficiento (HTK) reikšmes, Lazdijų, Alytaus, Marijampolės, Kalvarijos ir Trakų rajonuose nuo šiandien skelbiama stichinė sausra – čia pasiekti Lietuvos Respublikos Aplinkos ministro 2011 m. lapkričio 11 d. įsakymu Nr. D1-870 „Dėl stichinių, katastrofinių meteorologinių ir hidrologinių reiškinių rodiklių patvirtinimo“ patvirtinti stichinės sausros aktyviosios augalų vegetacijos laikotarpiu rodikliai (stichine sausra yra laikomos sąlygos, kai HTK < 0,5 išsilaiko ilgiau nei 30 dienų).

REKLAMA

Šakių rajone užsitęsęs sausas periodas yra pasiekęs pavojingo meteorologinio reiškinio rodiklius (sausringas laikotarpis aktyviosios augalų vegetacijos metu pavojingu meteorologiniu reiškiniu laikomas tada, kai HTK < 0,5 išsilaiko 15–30 dienų). Taip pat labai sausa išlieka ir kitur Pietų bei Vakarų Lietuvoje, daug kur šiaurinėje šalies dalyje. Panevėžio, Jonavos ir Širvintų apylinkėse yra sausa, o Pakruojo, Kelmės, Raseinių, Tauragės, Pagėgių, Kėdainių, Ukmergės, Švenčionių ir Prienų apylinkėse, taip pat Kuršių nerijoje – sausringa.

REKLAMA
REKLAMA

Nežymus drėgmės trūkumas fiksuojamas pavieniuose rytiniuose šalies rajonuose, taip pat Šiaulių, Radviliškio ir Kauno apylinkėse, ir tik Molėtų rajone drėgmės sąlygos išlieka optimalios.

Trūksta kritulių

Kritulių trūkumas pastaraisiais mėnesiais sukelia nemalonumų ūkininkams, taip pat padažnėja miškų gaisrai.

„Iš tikrųjų kuomet yra toks karštas oras žemės paviršiuje vyksta intensyvus išgaravimas ir vanduo išgaruoja iš viršutinio sluoksnio. Nepaisant, kad kažkur ten giliai, gruntiniams vandenims grėsmės nėra, nes buvo labai lietingas praėjęs pusmetis ir metų pabaiga.

Bet paviršiuje drėgmės trūksta. Žiūrint į birželio kritulių prognozę matome, kad kritulių kiekis numatomas mažesnis už normą, ypač tomis pirmosiomis ateinančiomis savaitėmis tų kritulių turėtų būti mažiau, o paskui viskas atsistatys į normas“,– portalui tv3.lt yra sakęs klimatologas Donatas Valiukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų