REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
41
Palanga (nuotr.: tv3.lt)

Žaibiškai išpopuliarėjusi transporto priemonė krauna turtus verslininkams, tačiau itin apkarsta pėstiesiems. Paspirtuko ir motorolerio derinys ypač paplitęs Palangoje. Šia transporto priemone čia lakstoma tiek gatvėse, tiek šaligatviuose, nardoma ir pėsčiųjų zonose.

41

Žaibiškai išpopuliarėjusi transporto priemonė krauna turtus verslininkams, tačiau itin apkarsta pėstiesiems. Paspirtuko ir motorolerio derinys ypač paplitęs Palangoje. Šia transporto priemone čia lakstoma tiek gatvėse, tiek šaligatviuose, nardoma ir pėsčiųjų zonose.

REKLAMA

Savo forma jie primena paspirtukus, tačiau turi 800-1000 W elektrinį motorą, kurio dėka spirtis važiuojant nereikia. Motoro pagalba judėti galima net iki 35 km/val. greičiu.

Aplinkos ministerija dar praėjusiais metais akcentavo, kad šie, elektriniai paspirtukai, pagal savo technines charakteristikas priskiriami ne elektriniams dviračiams, o mopedams.

Tad šios transporto priemonės, dalyvaudamos viešajame eisme turi būti įregistruotos, apdraustos, turėti techninę apžiūrą. Jų vairuotojai privalo turėti vairuotojo pažymėjimą su atitinkama vairavimo kategorija (AM arba bet kuria kita motorinių transporto priemonių vairavimo kategorija).

REKLAMA
REKLAMA

Už vairavimą neturint vairuotojo pažymėjimo skiriama 300-450 eurų bauda, nuomotojams už mopedo perdavimą vairuoti žmogui be pažymėjimo – 60-120 eurų bauda. Už neregistruotos transporto priemonės vairavimą skiriama 30-40 eurų bauda. Tačiau elektrinį paspirtuką įregistravus „Regitroje“ ir turint vairuotojo pažymėjimą, juo galima važiuoti gatve, kaip ir bet kuriuo kitu motoroleriu. Tik būtina nepamiršti šalmo.

REKLAMA

Sumažino galingumą

Elektrinius paspirtukus nuomojantys verslininkai sako, jog šie apribojimai kaip reikiant galėjo pakenkti verslui. Ne visi vairuotojai turi atitinkamas vairavimo kategorijas. Be to, šiais paspirtukais žmonės nori važiuoti ne tik gatve, bet ir dviračių takais.

Palangoje paspirtukus nuomojantys verslininkai rado sprendimą. Elektriniams paspirtukams uždėjo ribotuvus. Išvystyti didesnį nei 30 km/val greitį, vairuotojams nepavyks. Todėl ja, galima naudotis tokiomis pat sąlygomis kaip ir dviračiais. Mažu ir negalingu elektriniu paspirtuku, galima važiuoti dviračių takais ir dviračių juostomis.

REKLAMA
REKLAMA

Transporto priemonė, kurios projektinis greitis neviršija 25 kilometrų per valandą ir kurios galia yra ne didesnė nei 1 kW (turi būti išpildytos abi šios sąlygos), yra vadinama motoriniu dviračiu ir naudojama tokiomis pat eismo sąlygomis kaip ir dviračiai.

Elektrinius paspirtukus Palangoje nuomojantis vyras tv3.lt sakė, jog šias transporto priemones nuomoja žmonėms nuo 16 metų. Už pusvalandžio pasivažinėjimą elektriniu paspirtuku reikia atseikėti 10 eurų, už valandą – 15 eurų.

„Neįmanoma šiais paspirtukais važiuoti greičiau negu 30 km/val. Uždėti ribotuvai, visi paspirtukai sureguliuoti pagal galiojančias taisykles. Jais galima važiuoti kaip elektriniu dviračiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pusvalandis kainuoja 10 Eur, valanda – 15 Eur”, - Tv3.lt sakė įvairias transporto priemones nuomojantis vyras.

Pasak pašnekovo, negrąžinus paspirtuko už jį teks sumokėti 800 eurų. Apie vagystę bus pranešta ir policijai. Nuomojantis paspirtukus prašomas asmens dokumentas.

Partrenkė žmones

Kelių eismo taisyklės nurodo, kad dviračio vairuotojas privalo duoti kelią pėstiesiems, neturi jiems trukdyti ar kelti pavojaus, o pro pat pėsčiąjį leidžiama važiuoti jo judėjimo greičiui artimu 3–7 km/val. greičiu, paliekant tokį tarpą iš šono, kad jis būtų saugus.

Labiau elektrinius mopedus primenančios transporto priemonės, okupavo dviračių ir pėsčiųjų takus. Vairuotojai greitai nardo tarp poilsiautojų, o štai pernai, J. Basanavičiaus gatvėje net buvo partrenkusios keletą žmonių.

REKLAMA

Todėl dar pernai vasarą Susisiekimo ministerijoje buvo nutarta, kad šios transporto priemonės prilygsta mopedams, kurie turi būti patikrinti techniškai, apdrausti privalomuoju draudimu, turėti valstybinį numerį ir transporto priemonės registracijos liudijimą. Mat šių paspirtukų galia viršija 1 kW, o greitis siekia net 35 kilometrus per valandą.

Savivaldybėms, kuriose galima šių elektroninių transporto priemonių nuoma bei jų nuomos punktams buvo išplatinta atmintinė, kurioje tarp prie mopedų klasifikacijos priskiriamų transporto priemonių buvo pavaizduotas ir plačiaratis elektrinis paspirtukas.

Tad ir šiemet, į nuomos punktus užsukusiems pareigūnams, verslininkams privalės pateikti pažymą, įrodančią, kad šių elektra varomų transporto priemonių galia neviršija kilovato, o greitis – 25 kilometrų per valandą.

REKLAMA

Dviračiai tik pilnamečiams

Paprasto dviračio nuoma Palangoje kainuoja 2,5 Eur valandai. Parai – 12 Eur. Tarp poilsiautojų populiarūs ir velomobiliai.

„Dažniausiai nuomojasi keturviečius keturračius, valandos kaina 12 Eur. Šešiavietis keturratis– 18 Eur valandai”, - sako transporto priemonių nuomotojas.

Pasak pašnekovo, čia inventorius nuomojamas asmenims, ne jaunesniems kaip 18 metų, pateikus asmens dokumentą: ID kortelę, asmens pasą, vairuotojo pažymėjimą ir sumokėjus piniginį garantą, kurio dydis priklauso nuo inventoriaus nuomos kainos.

Nuomojami dviračiai, velomobiliai nėra drausti civilinės atsakomybės ar savanorišku draudimu, todėl nuomininkas pilnai atsako už išsinuomotą inventorių ir jam padarytą žalą (finansiškai) pagal nuomos sutartyje nurodytus inventoriaus įkainius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dviračio naudotojai (keleiviai) iki 18 metų, važiuodami (vežami) keliu, privalo būti užsidėję ir užsisegę dviratininko šalmą. Kitiems, vyresniems kaip 18 metų asmenims, dviračiu važiuojantiems keliu, rekomenduojama būti užsidėjus ir užsisegus dviratininko šalmą.

Taip pat, vairuojantiems dviračio reikalavimus atitinkančią transporto priemonę patariama turėti dokumentus, įrodančius, kad elektrinis dviratis ar paspirtukas negali viršyti 25 km/val. greičio ir turi mažesnės nei 1 kW galios variklį, kad per patikrinimą būtų galima įrodyti, jog taisyklės nepažeistos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų