REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įsibėgėjant vasarai pajūryje laukiami ne tik poilsiautojai. Kurorto verslininkai laukia ir darbuotojų. Darbo biržos duomenimis, šiuo metu labiausiai trūksta aptarnavimo ir paslaugų sektoriaus darbuotojų. Siūlomos algos gali siekti ir 1000 Eur, darbininkų laukia nemokamas apgyvendinimas bei kiti patogumai, tačiau kodėl norinčių dirbti vis dar trūksta?

Įsibėgėjant vasarai pajūryje laukiami ne tik poilsiautojai. Kurorto verslininkai laukia ir darbuotojų. Darbo biržos duomenimis, šiuo metu labiausiai trūksta aptarnavimo ir paslaugų sektoriaus darbuotojų. Siūlomos algos gali siekti ir 1000 Eur, darbininkų laukia nemokamas apgyvendinimas bei kiti patogumai, tačiau kodėl norinčių dirbti vis dar trūksta?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos teritorinės darbo biržos Palangos skyriaus vedėja Lilija Želvienė tv3.lt teigė, kad šiuo metu vis dar daugiausiai ieškoma aptarnavimo, paslaugų sektoriaus darbuotojų.

REKLAMA

„Šiuo metu daugiausiai ieškoma: virėjų, padavėjų, barmenų, pardavėjų, kambarinių, valytojų, viešbučių administratorių ir kt.“, - vardijo L. Želvienė.

Siūlomi atlyginimai siekia nuo minimalaus mėnesinio užmokesio iki 1000 Eur į rankas.

„Atlyginimai virėjoms siūlomi nuo 500 iki 950 Eur, pardavėjams nuo 420 iki 700 Eur, kambarinėms, padavėjams siūloma apie 420-600 Eur“, - sako pašnekovė.

Darbdaviai aukštų reikalavimų darbuotojams nekelia. Vienas iš svarbiausių – kelių užsienio kalbų mokėjimas bei motyvacija dirbti.

REKLAMA
REKLAMA

„Reikalavimai taikomi viešbučio administratoriams – anglų ir rusų kalbų mokėjimas. Virėjams būtina turėti profesinę kvalifikaciją. O svarbiausiai vertinama motyvacija darbui“, - sako L. Želvienė.

Darbo biržos atstovė tikina, kad pajūryje darbo rastų ne tik tie, kurie jo ieško paslaugų ir aptarnavimo sferoje.

„Yra registruotų laisvų darbo vietų ir statybos sektoriaus darbuotojams.  Atlyginimas čia siūlomas nuo 450 iki 1000Eur. Reikalaujama darbo patirtį ir svarbiausia motyvacija darbui“, - aiškino L. Želvienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siūlo ne tik atlyginimą

Sezoninį darbą pajūryje siūlantys verslininkai vilioja ne tik atlyginimu. Darbuotojams siūlomas ir nemokamas apgyvendinimas. Štai Šventojoje poilsio namuose „Auksinės kopos“ įsikūręs restobaras ieško komandos pastiprinimo. Reikalingos virėjos, indų plovėjos, padavėjai ir barmenai.

Darbo skelbime nurodoma, jog siūlomos ne tik geros darbo sąlygos, bet patogi darbo aplinka su nauja įranga, bet ir apgyvendinimas šalia darbo vietos. Viliojama ir atstumu iki jūros – vos 200 m. Reikalavimai: turėti panašaus darbo patirtį bei mokėti gaminti pagal receptą. Virėjoms siūlomas atlyginimas nuo 700 iki 1200 Eur.

REKLAMA

Palangoje esantis viešbutis ir restoras „Žuvėdra“ taip pat ieško virėjos. Siūlomas ne tik 1500 Eur atlyginimas, bet ir nemokamas apgyvendinimas. Reikalaujama ne mažesnė nei 2 metų patirtis viešojo maitinimo sektoriuje.

„Laukinių vakarų salūnas“ pramoginę programą poilsiautojams siūlo kone kasdien. Šiuo metu ieško padavėjų, virėjų, pagalbinių darbuotojų virtuvėje.

„Kol kas labiausiai trūksta padavėjų. Pretenduoti gali pilnamečiai asmenys. Gali būti ir studentai, be patirties, nes apmokame kaip dirbti. Apgyvendinimą pasiūlome, šalia yra bendrabutis, ten naktis kainuoja 3 Eur”, - dėl darbo skambinti nurodytu telefonu dėstė moteris.

REKLAMA

Apie atlyginimą pašnekovė kalbėjo nenoriai, neva tai priklauso nuo daug dalykų. Be to, darbo užmokestis aptariamas su baro vadybininku bei kitais atsakingais asmenimis. Tik patikino, jog padavėjams, barmenams prie atlyginimo priklauso ir arbatpinigiai.

„Atlyginimas priklauso ir nuo aptarnavimo kokybės. Arbatpinigius kiek užsidirba, tiek ir turi“, - tikino moteris.

Prašo dirbti daugiau

Klaipėdos profesinių sąjungų susivienijimas vadovas Alvidas Balskus sako, jog sezoninis darbas nuo ne sezoninio, skiriasi tik tuo, kad pastarasis laikinas. Tačiau jam taip pat galioja visos darbo kodekse numatytos nuostatos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sezoninis darbas nuo kitų darbų niekuo nesiskiria. Tik tuo, kad tai nėra nuolatinis, o tik kažkuriam sezonui darbas. Tačiau visos darbo kodekso nuostatos darbuotojams turi būti taikomos“, - įspėja A. Balskus.

Anot pašnekovo, sezoninį darbą pasirinkę asmenys turėtų išsiaiškinti kiek jiems teks iš tikrųjų dirbti. Esą dažnai darbdaviai prašo dirbti kur kas ilgiau, nei numatyta darbo sutartyje.

„Dažniausiai ką verslininkai daro, tai priima tuos jaunus asmenis į darbą ir nurodo, kad jie dirbs ne pilną darbo dieną. Tačiau jiems tenka dirbti kur kas ilgiau ir daugiau. Dažniausiai tokiose įstaigose nėra rašomas visas darbuotojų darbo laikas, o jie dirba kur kas daugiau, ilgiau negu užfiksuojama.

REKLAMA

Kiek jiems ten sumoka, sunku pasakyti. Galbūt kartais gerai, o kartais ir visai nesumoka. Todėl kiekvienas darbuotojas turėtų asmeniškai žiūrėti kaip tas procesas vyksta“, - teigė A. Balskus.

Apgyvendina, maitina ir suteikia nuolaidas

Sezoninių darbuotojų ieško ir didieji prekybos centrai. Šiuo metu prekybos tinklas „IKI“ ieško įvairaus profilio sezoninių darbuotojų – salės darbuotojų, kasininkų–pardavėjų.

„Didžiausias sezoninių darbuotojų poreikis kiekvienais metais išauga Šventojoje. Čia vasaros sezono metu priimame apie 20 naujų darbuotojų. Kreipimosi dėl darbo būtent šiame mieste sulaukiame daug.

REKLAMA

Nors tos pačios įdarbinimo sąlygos egzistuoja ir kitose kurortiniuose Lietuvos miestuose, tačiau didžiausiame iš jų – Palangoje tokios darbuotojų paklausos nesulaukiame – vasarą ten įsikūrusiose mūsų tinklo parduotuvėse dirba 2–4 darbuotojais daugiau nei įprastai“, - tv3.lt teigė Berta Čaikauskaitė, „Iki“ viešųjų ryšių vadovė.

Anot pašnekovės, darbuotojai su patirtimi – privalumas, tačiau į darbą priimami ir be jos. „Kreipiame dėmesį į žmonių entuziazmą ir norą dirbti, todėl būsimus darbuotojus apmokome ir suteikiame darbui reikalingiausių įgūdžių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinė labiausiai ieškomų kasininkų–pardavėjų atsakomybė yra dirbti kasoje bei aptarnauti klientus, todėl svarbu, kad jiems patiktų bendrauti su klientais, jie būtų atidūs ir gebėtų greitai mokytis.

Vasaros sezono metu į kai kurias savo siūlomas pozicijas taip pat priimame ir nepilnamečius – tai darome vadovaudamiesi LR įstatymais bei šalyje galiojančiu darbo kodeksu”, - aiškina B. Čaikauskaitė.

Darbuotojams siūlomas ne tik apgyvendinimas, bet ir kitos paslaugos bei patogumai.

„Darbuotojams siūlome nemokamą apgyvendinimą, maitinimą, nuolaidas „IKI” prekybos centruose bei kitus patogumus, kurie suteiktų jiems komfortabilias gyvenimo sąlygas, ypač tiems, kurie atvyksta iš kitų Lietuvos miestų. Matome, kad žmonės tikrai įvertina papildomas mūsų, kaip darbdavio suteikiamas, naudas. Tai ypač patrauklu jaunesnio amžiaus darbuotojams, kurie darbą vasarą gali suderinti su laisvalaikiu pajūryje”, - tv3.lt sakė B. Čaikauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų