REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniečių ir sostinės svečių džiaugsmui, daug nerimo kėlusio Gedimino kalno pirmasis tvarkymo darbų etapas baigtas, praneša Kultūros viceministras.

Vilniečių ir sostinės svečių džiaugsmui, daug nerimo kėlusio Gedimino kalno pirmasis tvarkymo darbų etapas baigtas, praneša Kultūros viceministras.

REKLAMA

Kultūros viceministras Renaldas Augustinavičius trečiadienį žurnalistams pristatė Gedimino kalno situaciją ir informavo apie atliktus darbus.

Baigė pirmąjį etapą

Pirmasis Gedimino kalno tvarkymo darbų etapas sėkmingai baigtas. Jo metu, kaip ir planuota iš pradžių, pašalinta dėl nuošliaužų susidariusi avarinė kalno būklė.

„Birželį perėjome į baigiamąją fazę. Tai pakankamai džiugi naujiena. Matome, kad esame finišo tiesiojoje. Šiuo metu, ką jūs matote, tai yra įrenginėjama laistymo sistema, auginama speciali žolinė danga, pasižyminti stipriu šaknynu. Per vasarą tos priemonės bus įdiegtos“, – žurnalistams trečiadienį sakė R. Augustinavičius.

Ministras pabrėžė, kad ekstremali situacija suvaldyta, todėl galima pereiti prie antrojo darbų etapo. Antrame etape numatomas kompleksinis visų kalno šlaitų ir statinių tvarkymas bei priežasčių nuošliaužoms susidaryti likvidavimas.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, jis neatmetė tikimybės, kad nuošliaužų gali būti ir daugiau.

Susilaukė geologų priekaištų

Primename, kad dėl nuošliaužų pavojaus Gedimino kalnas uždarytas dar 2016-ųjų žiemą. Po metų nutarta paskelbti ekstremalią situaciją, lankytojai iki ant kalno iki šiol neįleidžiami, vyksta intensyvūs tvarkymo darbai.

REKLAMA

Kovą R. Augustinavičius yra sakęs, kad sutvarkius nuošliaužas, sustiprinus dalį kalno šlaitų, įrengus drenažo sistemas sudėtingiausia situacija išlieka kalno vakarinio šlaito papėdėje bei ties pietrytinės gynybinės sienos dalimi.

Geologijos tarnyba priekaištauja, kad kalnas tvarkomas be būtinų geologinių tyrimų – gręžinių, nors, pasak tarnybos, tik jie galėtų garantuoti darbų patikimumą.

Anksčiau planuota, kad visi tvarkymo darbai kalne bus baigti 2020-ųjų antrojoje pusėje.

Per dvejus metus ekstremalios situacijos likvidavimui išleista 3 mln. eurų, dar apie 3 mln. eurų skirta einamiesiems tvarkymo darbams, 2018 m. rezervuoti dar 7,5 mln. eurų kalno aikštelės sutvarkymui, pietrytinio šlaito stabilizavimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų