REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialiniame tinkle išplitusi istorija, kaip pačiame Vilniaus centre mama įkaitusiame nuo saulės automobilyje paliko du mažamečius vaikus visiškai vienus, sulaukė ne tik internautų, bet ir policijos dėmesio. Motina išgirdo, kokia nuobauda jai skiriama už tai, kad sukėlė grėsmę vaikų sveikatai.

Socialiniame tinkle išplitusi istorija, kaip pačiame Vilniaus centre mama įkaitusiame nuo saulės automobilyje paliko du mažamečius vaikus visiškai vienus, sulaukė ne tik internautų, bet ir policijos dėmesio. Motina išgirdo, kokia nuobauda jai skiriama už tai, kad sukėlė grėsmę vaikų sveikatai.

REKLAMA

Šių metų gegužės 31 d. viešojoje erdvėje pasirodė informacija, kad Vilniuje, netoli Lietuvos Edukologijos universiteto pastatytame automobilyje, karštą vasaros dieną du mažamečiai vaikai kurį laiką buvo palikti be priežiūros.

Pradėję administracinio nusižengimo bylos teiseną, ištyrę įvykio aplinkybes, apklausę motiną ir liudytojus, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai motinai šiandien paskyrė nuobaudą - įspėjimą. 

Motina sutiko, kad paliko vaikus be priežiūros, tačiau patikino, kad vaikai buvo palikti tik trumpam ir jautėsi gerai.

Vaikai silpo akyse

Tv3.lt primena, kad Feisbuke sukrėsta moteris rašė: „Esu pakraupusi dėl situacijos, kuri įvyko šiandien. Su kolege susiruošėm pietauti. Lauke karšta, tvanku, todėl nusprendėmet važiuoti. Atvažiavom iki Edukologijos universiteto ir pasistatėm aikštelėje automobilį. Išlipus dėmesį patraukė kitame automobilyje besėdintys du mažamečiai vaikai už vairo – jie išdykavo, išsišiepę žaidė.

REKLAMA
REKLAMA

Na galvoj sušmėžavo mintis – o kur tėvai? Bet, žinoma, tuo pačiu pagalvojau, kad matyt šalia, o gal už durelių. Ir nukeliavom valgyti. Po gerų 40 minučių einam atgal – pastebiu tą patį automobilį, tačiau vaikų nematyti. Kažkokia nuojauta pakuždėjo žvilgtelti į vidų – automobilio gale sėdėjo susėdę į savo kėdutes ir nugeibę vaikai.

REKLAMA

Staigiai sustojau, pasakiau kolegei, kad žiūrėk, vaikai jau virš 40 minučių mašinoj (nuo to momento, kai tik pastebėjom), o klausimas – kiek dar sėdėjo iki mums pamatant. Automobily buvo palikti šiek tiek praverti langai, tačiau pamatėm, kad vaikai suglebę.

Pradėjau kalbinti juos per langą – „Kaip jūs? Kas jus čia paliko? Kaip jaučiatės? Kiek laiko sėdit? Ir t.t.“ Berniukas (6,5 metų) vangiai atsakinėjo į klausimus – matėsi, kad jam silpna.

Mergytė (2 metų) visa šlapia bandė šypsotis, bet irgi matėsi, kad visiškai perkaitusi. Kolegė atidarė automobilio duris (gerai, kad motina paliko bent neužrakintą mašiną (o gal tos durys sugedusios, nes visos kitos buvo užrakintos)).

REKLAMA
REKLAMA

Staigiai liepėm vaikams gerti vandenį, nuolat kalbinom ir stebėjom kokia būsena. Iš karto susigriebėm paskambinti pagalbos telefonu, nes motinos niekur nesimatė.

Paaiškinus visą situaciją pareigūnas, jie pažadėjo atsiųsti ekipažą. Laukėm apie dar 12 minučių. Berniukas paaiškino, kad mama nuėjo į koncertą universitete.

Į pagalbą pasikvietėm dar dvi šalia stovėjusias moteris su vaikais, šiaip ne taip įkalbėjom vaikus išlipti iš mašinos ir nueiti į pavėsį, nes viduje buvo tiesiogine to žodžio prasme – pekla. Jeigu lauke tuo metu saulėje kepino virš 30 laipsnių, tai įsivaizduokite, kas darėsi mašinos viduje.

Tie mažai praverti langai nieko negelbėjo, plius abu sėdėjo ant tiesioginių saulės spindulių.

Berniukui buvo silpna, mergaitė laikėsi šiek tiek geriau. Mergytė verkšleno – „mama, mama“, berniukas su mumis bandė ją raminti. Abu vaikai buvo išsigandę. Prieš pat atvažiuojant policijai sugrįžo „supermamytė“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per tą laiką bandėm jai aiškinti, kad ką jūs darot – tokiam karštyje palikti vaikus ir pan. O jos atsakymas galutinai šokiravo – „aš neturėjau kur jų palikti“ ir šypsosi.

Buvo visiškai abejinga, akivaizdžiai matėsi, kad ji net nesuprato problemos rimtumo ir savo veiksmų neatsakingumo. Pasakėm jai, kad iškvietėm policiją, tai ji staigiai pasiėmė vaikus ir nuėjo palikus mašiną. Prašėm palaukti, bet ji pasakė: „Pačios išsikvietėt, pačios ir kalbėkit. Aš neturiu ką jiems pasakyti“ ir iškėlus nosį nuėjo.

------------

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai pataria, kaip karštomis dienomis turėtumėte saugoti savo sveikatą.

REKLAMA

Darbus atidėkite vėlesniam vakarui

Nuo smarkiai padidėjusios oro temperatūros kenčia visi, bet ypač sunku vaikams, vyresnio amžiaus, viršsvorį ar nutukimą turintiems, lėtinėmis ligomis sergantiems žmonėms.

Esant itin aukštai temperatūrai, nedirbkite fizinių darbų lauke, geriau susiplanuokite juos atlikti anksti ryte arba atidėkite vėlesniam vakarui“, – teigia Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja Irena Taraškevičienė.

Nedelskite ir kvieskite pagalbą

Perkaitimas gali ištikti bet kurį žmogų, kai organizmas nebegali savęs atvėsinti. „Pirmieji perkaitimo požymiai yra ant odos pasirodę prakaito lašeliai.

Jei iš karto neatsivėsinsite pavėsyje ir neišgersite skysčių, gali įvykti šiluminis smūgis: tada ima kilti kūno temperatūra (gali pakilti daugiau nei 40°C), padažnėja ir sustiprėja pulsas, atsiranda labai stiprus galvos skausmas ir svaigimas, pykinimas, vėmimas, sąmonės netekimas“, – vardija I. Taraškevičienė.

Todėl įvykus šiluminiam smūgiui, patariama nedelsiant kviesti greitąją pagalbą, o kol ši atvyks, stengtis atvėsinti nukentėjusįjį: paguldyti į pavėsį ar vėsią patalpą, purkšti drungnu vandeniu ar suvynioti į drungną šlapią audinį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų