REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
42
Andrius Kubilius. Dainius Gaižauskas (tv3.lt fotomontažas)

Pristatant parlamentinio tyrimo dėl verslo įtakos politiniams procesams išvadas, valstiečiai nepraleido progos pabrėžti, kad verslas į politiką neva lengviausiai skverbėsi valdžioje dirbant konservatoriams, o ypač – tuometiniam premjerui Andriui Kubiliui. Tačiau pastarasis mano atvirkščiai – tyrimo išvados parodo, kaip konservatoriai nepasidavė verslo įtakai.

42

Pristatant parlamentinio tyrimo dėl verslo įtakos politiniams procesams išvadas, valstiečiai nepraleido progos pabrėžti, kad verslas į politiką neva lengviausiai skverbėsi valdžioje dirbant konservatoriams, o ypač – tuometiniam premjerui Andriui Kubiliui. Tačiau pastarasis mano atvirkščiai – tyrimo išvados parodo, kaip konservatoriai nepasidavė verslo įtakai.

REKLAMA

Trečiadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas pristatė daugiau nei pusmetį vykdyto tyrimo apie verslo įtaką politiniams procesams išvadas. Nors pristatytose išvadose konservatoriai pernelyg nefigūruoja, minimi ekspremjeras Andrius Kubilius ir buvęs Ūkio ministras Dainius Kreivys, valstietis Dainius Gaižauskas tikina, kad konservatoriai žino daugiau, nei sako.

„Konservatoriai išsivalyti munduro negalės“

Spaudos konferencijoje Seime pristatant komiteto išvadas, D. Gaižauskas negailėjo kritikos konservatoriams, pabrėždamas, kad buvęs jų lyderis ir 2008–2012 m. Vyriausybei vadovavęs A. Kubilius pripažino turėjęs informacijos apie verslo įtakas politikams, tačiau neva nieko negalėjęs padaryti.

REKLAMA
REKLAMA

„Tas monstras, kuris užaugo, kalbu apie tyrime įvardintą Liberalų sąjungą, „MG Baltic“ įtaką, užaugo ant Kubiliaus – tuometinio premjero – kelių. Taip kad konservatoriai vienaip ar kitaip išsivalyti savo munduro tikrai negalės. Todėl, kad yra pakankamai faktų, keliančių įtarimų, kad šita partija vienaip ar kitaip žinojo, matė, tačiau nieko nedarė“, – spaudos konferencijoje kalbėjo D. Gaižauskas.

REKLAMA

Parlamentaras tikina, kad vykdant tyrimą ir apklausiant patį A. Kubilių, buvo matyti, kad šis išsisukinėja, o jam esą padėjo tyrimą taip pat vykdę konservatoriai Rasa Juknevičienė ir Arvydas Anušauskas, neva neleisdami užduoti per daug klausimų.

„Reikia paimti išvadą ir pagal kiekvieną atvejį būtų galima padiskutuoti. Visur matosi, kad be konservatorių negalėjo viso dalyko būti. Juo labiau, kad A. Kubilius pripažino, kad gaudavo informaciją, bet pasakė, kad nieko negalėjo padaryti. Premjeras, įsivaizduojate? Nieko negalėjo padaryti. A. Kubilius pripažino, kad pas „MG Baltic“ vaikščiojo, G. Landsbergis apklausose tarėsi dėl žiniasklaidos priemonių, dėl eterio“, – tv3.lt komentavo D. Gaižauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, jis pripažįsta, kad tyrimas neatskleidė tiek, kiek galėjo, nes komisija susikoncentravo į Seimo suformuluotus klausimus ir pasikliovė tarnybų suteikiama medžiaga.

„Matote, komisija buvo ne kažkoks tyrėjų padalinys. Tai, ką tau pateikė, ko paklausei tarnybų, tą ir gavai. Tas tyrimas galėjo tęstis į kitas partijas, bet orientavomės į dabartines pagrindines grėsmes, kas galėtų daryti įtaką. Ten konservatoriai tikrai yra, tik jie moka kalbėti ir save neigti“, – tikino D. Gaižauskas.

Konservatoriai nepasidavė

Vis tik pats A. Kubilius valstiečio žodžių nesureikšmina ir sako, kad „taip mano D. Gaižauskas“. Ekspremjero teigimu, D. Gaižauskas, R. Karbauskis ir Agnė Širinskienė nervingai reaguoja į trečiadienį paskelbtas išvadas, nes jos rodo valstiečiams nepalankius dalykus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Skirtingai negu kitos partijos, konservatoriai, nors visko buvo, gaudavome paramų, bet mes nekeisdavome savo valstybinės pozicijos ir nepuldavome tarnauti tiems verslams, kurie mums paremdavo, nepuldavome vykdyti jų užsakymų“, – tv3.lt sakė A. Kubilius.

Kaip pavyzdį jis pasitelkia išvadose minimą tuometinį Ūkio ministrą D. Kreivį. Rašoma, kad 2010 m. koncernas „MG Baltic“ bandė paveikti D. Kreivį priimti koncernui palankius sprendimus, o kaip poveikio priemonę koncerno atstovai per savo kontroliuojamą žiniasklaidą platino ministrą kompromituojančią ir šmeižiančią informaciją. Vis tik pats D. Kreivys liudijo koncernui palankių veiksmų nesiėmęs.

REKLAMA

„Koncernas „MG Baltic“ buvo tiek nepatenkintas mūsų nepasidavimu jų prašymams ar spaudimui, kad net nutarė organizuoti D. Kreivio išmetimą iš ministrų“, – kalbėjo A. Kubilius.

Ignoravo svarbią temą

Dalis komiteto išvadų yra apie didžiausio Rusijos energetikos koncerno „Rosatom“ bandymą Lietuvoje siekti įtakos per „MG Baltic“ ir pelnytis iš Ignalinos atominės elektrinės uždarymo. A. Kubilius, kaip asmuo, kuris liudijo komitetui tyrimo metu, akcentuoja, kad komitetas nepaminėjo svarbios jo liudijimo detalės.

„Aš pats liudijau, kai liudijimas bus publikuotas, pamatysite, kad „Rosatom“ dėjo didžiules pastangas tam, kad būtų sustabdytas Visagino AE projektas. Visi pamename, kad tame referendume aktyviai dalyvavo ir R. Karbauskis“, – sakė A. Kubilius.

REKLAMA

Jo teigimu, po „Rosatom“ ir R. Karbauskiui sėkmingai pasibaigusio referendumo pastarasis įgijo teisę pardavinėti „Rostselmash“ kombainus.

„Jų savininkas – Konstantinas Babkinas, Kremliui artimos aplinkos oligarchas – 2014 m. finansavo hibridinę operaciją okupuojant Krymą. Apie tai pasakojau komitete, bet komitetas kaip tik nebetyrė, kaip „Rosatom“ paveikė referendumą“, – sakė konservatorius.

Portalas tv3.lt primena, kad 2012 m. Lietuvoje vyko konsultacinio pobūdžio referendumas dėl Visagino atominės elektrinės statybų. Tąkart du trečdaliai balsavusiųjų statyboms nepritarė ir referendumo klausimas nebuvo priimtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų