REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gegužės pradžioje nutekintoje Valstybės saugumo departamento medžiagoje apie verslo įtaką Lietuvos poliniams procesams ne kartą linksniuotas koncernas „MG Baltic“ suspindo vėl. Panašu, kad Rusijos gigantas „Rosatom“, siekdamas įtakos Lietuvoje, galėjo veikti būtent per šį koncerną.

Gegužės pradžioje nutekintoje Valstybės saugumo departamento medžiagoje apie verslo įtaką Lietuvos poliniams procesams ne kartą linksniuotas koncernas „MG Baltic“ suspindo vėl. Panašu, kad Rusijos gigantas „Rosatom“, siekdamas įtakos Lietuvoje, galėjo veikti būtent per šį koncerną.

REKLAMA

Daugiau nei pusmetį parlamentinį tyrimą dėl neteisėto poveikio valstybės institucijoms priimant sprendimus vykdęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) trečiadienį pateiks savo galutines išvadas.

Portalo tv3.lt turimame išvadų juodraštyje rašoma apie galimą Rusijos įmonės „Rosatom“ ir koncerno „MG Baltic“ bendradarbiavimą Ignalinos atominės elektrinės uždarymo procese. „Rosatom“ yra didžiausia energetikos gamintoja Rusijoje. Šiemet planuojama skelbti šimtamilijoninės vertės Ignalinos AE atliekyno statybos konkursą.

Siekė pakeisti Lietuvos geopolitinę kryptį

NSGK vertinimu, 2012–2013 m Rusijos korporacija „Rosatom“, pasinaudodama savo valdoma Vokietijos bendrove NUKEM (nuo 2009 m. valdo 100 proc. įmonės akcijų), veikdama neskaidriai, siekė daryti neteisėtą poveikį valstybės institucijoms, politikams ir politiniams procesams.

REKLAMA
REKLAMA

Komitetas įžvelgia, kad „Rosatom“ siekė gauti Lietuvos valdžios pritarimą vykdyti savo projektus – naujų atominių elektrinių prie Lietuvos sienos statybai, elektros perdavimo jungčių su Kaliningrado sritimi ir kt.

REKLAMA

Maža to, „Rosatom“ 2012–2013 m. planą įkurti konsorciumą, kuris perimtų Lietuvos elektros energetikos sistemos kontrolę komitetas vertina, kaip siekį pakeisti Lietuvos geopolitinę kryptį. Vis tik „Rosatom“ nepavyko užsitikrinti Lietuvos valdžios pritarimo, todėl planai nebuvo realizuoti.

„Korporacijos „Rosatom“ interesams Lietuvoje atstovaujantys ir tarpininkaujantys asmenys, vykdydami „Rosatom“ vadovų nurodymus, organizavo jų susitikimus su aukščiausiais Lietuvos Respublikos pareigūnais, siekiant gauti jų pritarimą „Rosatom“ projektams Lietuvoje ir regione, kuriuos realizavus kiltų grėsmė pakeisti Lietuvos energetikos geopolitinę kryptį“, – rašoma tyrimo išvadų juodraštyje.

REKLAMA
REKLAMA

Užsiėmė ir papildoma veikla

Komitetas nustatė, kad įgyvendindama Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo projektus NUKEM užsiėmė veikla, kuri nesuderinama Ignalinos AE projektuose.

„2013 m. dalyvaudama organizuojant aukščiausių LR valdžios pareigūnų susitikimus su „Rosatom“ atstovais, protegavo „Rosatom“ interesus Lietuvoje ir regione, kurie yra priešingi Lietuvos strateginiams interesams, įtvirtintiems Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje“, – rašoma išvadų juodraštyje.

Ryšiai su „MG Baltic“

Tyrimo metu NSGK nustatė, kad „Rosatom“ ir jos įmonių interesams atstovaujantys asmenys ir šiuo metu planuoja išlaikyti įtaką Ignalinos AE uždarymo procese. O šiam tikslui Rusijos gigantė pasitelkia įtakingiausią verslo grupę Lietuvoje – koncerną „MG Baltic“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šis koncernas galimai neteisėtą poveikį valstybės institucijoms, politikams ir (ar) politiniams procesams siekia daryti pasinaudodamas plačiais politiniais ryšiais ir kontroliuojama žiniasklaidos grupe“, – rašoma išvadų juodraštyje.

Komitetas taip pat pastebėjo, kad tiek „MG Baltic“, tiek „Rosatom“ interesai Ignalinos AE uždarymo procese sutampa – „koncerno įmonė UAB „Mitnija“ užsitikrintų ilgalaikius statybos darbus, o „Rosatom“ galėtų kontroliuoti IAE uždarymo procesą“.

„Tyrimo metu surinktoje informacijoje apie koncerną „MG Baltic“ gauta naujų svarbių faktų apie platų galimai neteisėtą poveikį Lietuvos politinei sistemai, siekiant koncerno valdomų įmonių verslui naudingų sprendimų“, – rašoma tyrimo išvadose.

REKLAMA

Daugiau nei ketvirtį amžiaus veikusi Ignalinos AE galutinai nustojo veikusi 2009 m. pabaigoje.

Tyrime koncernas minimas ne kartą

Pernai spalį Seimas komitetui pavedė atlikti tyrimą dėl asmenų, verslo subjektų ir kitų interesų grupių galimo neteisėto poveikio valstybės institucijoms priimant sprendimus ir galimos neteisėtos įtakos politiniams procesams.

Dalis tyrimo medžiagos nutekinta gegužės pradžioje. Tuomet išslaptintoje Valstybės saugumo departamento medžiagoje parašyta, jog verslo koncernas „MG Baltic“ daugiau nei dešimtmetį veikė Lietuvos politines partijas, politikus, valstybės institucijas bei teisėsaugą, siekdamas naudos sau. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų