REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
42
NSGK paskelbė verdiktą dėl pusmetį trukusio tyrimo (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

NSGK paskelbė verdiktą verslo įtakos politikams tyrime

„MG Baltic“ tyrimą išvadino politiniu farsu

Daugiau nei pusmetį parlamentinį tyrimą dėl neteisėto poveikio valstybės institucijoms priimant sprendimus vykdęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas pateikė savo galutines išvadas.

42

Daugiau nei pusmetį parlamentinį tyrimą dėl neteisėto poveikio valstybės institucijoms priimant sprendimus vykdęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas pateikė savo galutines išvadas.

REKLAMA

„Šiandien komiteto nariai balsų dauguma pritarė nuo spalio vykdyto parlamentinio tyrimo išvadoms. Kitaip tariant, komitetas tyrė politinės korupcijos atvejus, reiškinius ir komiteto uždavinys buvo pateikti visuomenei, sprendimų priėmėjams visapusišką, kiek įmanoma, vaizdą, kuris leistų daryti sprendimus“, – tyrimą apibūdino NSGK pirmininkas, valstietis Vytautas Bakas.

Komitetas beveik vienbalsiai pritarė tyrimo išvadoms – susilaikė tik socialdemokratas Juozas Olekas. Savo sprendimą jis aiškina tuo, kad tyrimas neapėmė visų galimų įtakos objektų, koncernų ir aiškiai turėjo politinį atspalvį. Be to, anot J. Oleko, išvadose tiesiamas gelbėjimosi ratas teisiniame procese esančiam koncernui („MG Baltic“).

Šalies trūkumai padėjo priešams

Tyrimo metu apklausti 27 žmonės – buvę ministrai, įstaigų vadovai, medžiaga gauta iš Specialiųjų tyrimų tarnybos, Valstybės saugumo departamento, Finansų ministerijos, Vidaus reikalų ministerijos, Viešųjų pirkimų tarnybos ir kt. Keturi žmonės liudyti neatvyko.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pabrėžė V. Bakas komitetas tyrė schemas, neteisėtus galios centrus, kurie kūrė politiką, užtikrino savų interesų tenkinimą, pamindami viešuosius interesus. Jo teigimu, dėl šalį sukausčiusios korupcijos kaltas ne verslas ar žiniasklaida, o politikai, kurie nepasiduoda verslo spaudimui.

REKLAMA

„Neatsparūs tarnautojai, politikai, verslininkai, žiniasklaida yra puiki galimybė mūsų kaimynams, kurie nesuinteresuoti mūsų šalies pažanga. Tyrimas parodė, kaip tos silpnybės, kurias turi mūsų valstybė, yra išnaudojamos, kaip išnaudojami žmonės, dalyvaujantys korupcinėse schemose“, – teigė V. Bakas.

Po tyrimo pateiks siūlymus

Konservatorė Rasa Juknevičienė siūlo komiteto tyrimą ir jo išvadas vertinti pozityviai, pabrėždama, kad didžiąją dalimi politinė sistema atsilaikė, nes, pavyzdžiui, koncernui „MG Baltic“ 2016 m. taip ir nepavyko laimėti Seimo rinkimų. Tyrimas, jos teigimu, atskleidžia voratinklį, kurį per ilgus metus mezgė koncernas.

REKLAMA
REKLAMA

Valstietis Jonas Jarutis pristatė siūlymus, kuriuos komitetas pateikė įvykdė savo tyrimą. Seimui pateiktas siūlymas tobulinti politinių partijų ir politinių kampanijų, politinės reklamos, lobistinės veiklos įstatymus ir kt.

Gali paveikti ir žiniasklaidą

Konservatorius Arvydas Anušauskas neatmetė galimybės, kad po šio tyrimo licencijas transliacijoms gautų tik nepriekaištingos reputacijos žiniasklaidos priemonės.

Portalas tv3.lt primena, kad gegužės pradžioje nutekinus informaciją apie koncerno „MG Baltic“ įtaką politiniams procesams ir paaiškėjus, kad koncernas išnaudojo savo valdomą žiniasklaidos kanalą, V. Bakas užsiminė, kad kanas galėtų netekti savo transliavimo licencijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vadina politiniu farsu

Savo ruožtu koncernas „MG Baltic“ išplatino komentarą apie komiteto skelbiamas išvadas. Jų akimis, tai „politinis farsas ir nieko daugiau“.

„Nuo pat pradžių buvo matoma, kad šis tyrimu pavadintas procesas neatitinka net minimalių teisinės valstybės standartų. Visas tyrimas – tik politinis farsas ir valstybės diskreditavimas, vadinamosios išvados – selektyvus, politizuotas ir iš gandų surašytų pažymų kratinys, kurio epizodai – atvira dezinformacija, neturinti nieko bendro su realybe.

Dėl šio proceso visa verslo aplinka patirs neigiamų padarinių. Politinis, selektyvus tyrimas neteisėtai kriminalizavo stambiausias Lietuvos verslo grupes ir diskreditavo jas tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

REKLAMA

Ekonominė šalies gerovė priklauso nuo investicijų, kurios lemia ekonomikos ir žmonių pajamų augimą, o ne siaurų interesų politikų žaidimai, kurie tik atitolina juos nuo realaus gyvenimo“, – rašome išplatintame koncerno komentare.

Nutekino dalį medžiagos

Pernai spalį Seimas komitetui pavedė atlikti tyrimą dėl asmenų, verslo subjektų ir kitų interesų grupių galimo neteisėto poveikio valstybės institucijoms priimant sprendimus ir galimos neteisėtos įtakos politiniams procesams.

Dalis tyrimo medžiagos nutekinta gegužės pradžioje. Tuomet išslaptintoje Valstybės saugumo departamento medžiagoje parašyta, jog verslo koncernas „MG Baltic“ daugiau nei dešimtmetį veikė Lietuvos politines partijas, politikus, valstybės institucijas bei teisėsaugą, siekdamas naudos sau.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų