REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tyrimo apie verslo poveikį politiniams procesams išvadas trečiadienį skelbsiantis Seimo komitetas susilaukė advokatų kritikos – komiteto veiksmai balansuoja ant teisėtumo ribos. Advokatų tarybos pirmininkas įspėja, kad dalis komiteto paviešintos informacijos gali neigiamai paveikti teisinę sistemą ir tyrime minimus asmenis, į tai tyrimo vadovas atkerta – „Kiek valstybei kainuoja nežinojimas?“

Tyrimo apie verslo poveikį politiniams procesams išvadas trečiadienį skelbsiantis Seimo komitetas susilaukė advokatų kritikos – komiteto veiksmai balansuoja ant teisėtumo ribos. Advokatų tarybos pirmininkas įspėja, kad dalis komiteto paviešintos informacijos gali neigiamai paveikti teisinę sistemą ir tyrime minimus asmenis, į tai tyrimo vadovas atkerta – „Kiek valstybei kainuoja nežinojimas?“

REKLAMA

Trečiadienį laukiant Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) išvadų dėl neteisėto verslo poveikio valstybės institucijoms priimant sprendimus, Lietuvos advokatūra kreipėsi į komiteto narius, prašydama neviešinti duomenų, kurie galėtų pažeisti teisę į privatų asmens gyvenimą, asmens garbę ir orumą, reputaciją.

„Advokatūrai kelia nerimą, kad neteisėtas asmens duomenų atskleidimas neabejotinai sukels ilgalaikes neigiamas pasekmes tiek asmenims, apie kuriuos tokie duomenys buvo paskleisti, tiek asmenims, kurie tokius duomenis neteisėtai paskelbė ar sudarė sąlygas paskelbti. Neigiamos pasekmės kiltų teisinei sistemai ir tebevykstantiems teismo procesams, o taip pat visai visuomenei ir pačiai valstybei“, – rašoma viešai išplatintame kreipimesi.

REKLAMA
REKLAMA

Paviešinta informacija gali būti žalinga

Advokatų tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė akcentuoja, kad NSGK komiteto atliekamas tyrimas grindžiamas operatyviniais duomenimis, kurie neretai yra absoliučiai nepatikimi, o juos patikrinti turėtų teismas.

REKLAMA

„Be teismo sprendimo nepatvirtintų faktų skelbimas jau yra abejotinas, jeigu jis gali pažeisti asmens laisves ir teises. Aš galvoju, kad komitetas gali būti savo prieš tai buvusių veiksmų įkaitas, nes jis yra verčiamas rinktis tarp blogo ir labai blogo veiksmo. Tai reiškia, kad iš esmės, jeigu bus pasirinktas neteisėtas veikimas, tai daugiau nieko apie nieką kalbėti nebegalima, nes visos valstybės institucijos privalo veikti teisėtai“, – tv3.lt kalbėjo I. Vėgėlė.

NSGK paviešinta informacija gali neigiamai paveikti informaciją paviešinusius asmenis, dabar vykstančius teismo procesus ir padaryti žalos visai teisminei sistemai, mano Advokatų tarybos pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu bus paviešinti asmeniniai duomenys ir dėl to asmuo pasijaus, kad yra pažemintas jo orumas ar reputacija, tai vienareikšmiškai bus didžiulė žala ne tik tam asmeniui, apie kurį tai bus paviešinta, tai bus žala visai teisminei sistemai. Jei bus neteisėtos veikos, tegul bus jos viešinamos, jeigu tos veikos teisėtos, skelbimas bet kokio veiksmo gali sukelti nepataisomą žalą“, – teigė I. Vėgėlė.

„Kiek valstybei kainuoja nežinojimas?“

Apie tai, kad gavo I. Vegėlės laišką savo „Facebook“ paskyroje rašė ir NSGK pirmininkas valstietis Vytautas Bakas. Komiteto pirmininkas advokatų poziciją vertina rimtai ir sakosi nuoširdžiai į ją įsigilinęs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šią savaitę susitikome su asmens duomenų apsaugos ekspertais, teisininkais. Situacija iš tiesų nėra paprasta. Šiuo atveju konkuruoja dvi svarbios vertybės – teisė į asmens duomenų saugumą, teisė gauti informaciją apie valdžios įstaigų veiklą. Dar reiktų pridėti nacionalinio saugumo interesus“, – „Facebook“ rašė V. Bakas.

Pasak parlamentaro, Konstitucinis teismas jau kelis kartus pasisakė dėl teisinio ir politinio procesų atskyrimo, o komitetas nedubliavo teisėsaugos darbo, mat tiria politinius procesus.

„Didesnė problema su asmens duomenimis. Viena vertus visuomenė turi teisę žinoti informaciją, susijusią su viešaisiais asmenimis – politikais, įstaigų vadovais, nuomonių formuotojais. Turi teisę žinoti, ką ir kaip veikią jų rinkti žmonės. Kita vertus, turime problemą su viešų asmenų teise į privataus gyvenimo neliečiamybę. <...> Kita vertus, rizikuojame pralaimėti bylas teismuose. Gero sprendimo čia nėra. Rinksimės tarp blogo ir labai blogo“, – rašė V. Bakas.

REKLAMA

Po savo įrašu V. Bakas sulaukė buvusio Valstybės saugumo departamento vadovo Gedimino Grinos klausimo, kiek valstybei kainuos viešas žinojimas. Į tai V. Bakas atsikirto – „O kiek kainuoja nežinojimas? Turiu mintyje ne tik pinigus – pasitikėjimą, valstybės raidą, pažangą, galimybes? Juk korupcija ardo valstybę“.

 

Tyrimas ne teisinis, o politinis

Savo ruožtu premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė, jog visuomenės teisė žinoti šiuo atveju yra svarbesnė ir akcentavo, kad NSGK vykdytas tyrimas – ne teisinis, o politinis.

„Tie sprendimai, kurie bus priimti, jie turi atitikti reikalavimus. Mes tikrai turime ne vieną teisminį procesą, kur teismas buvo pasisakęs, kad visuomenės teisė žinoti yra aukščiau už vienus ar kitus interesus“, – tv3.lt sakė S. Skvernelis.

REKLAMA

Pateiks ilgai lauktas išvadas

Daugiau nei pusmetį parlamentinį tyrimą dėl neteisėto poveikio valstybės institucijoms priimant sprendimus vykdęs Seimo NSGK komitetas trečiadienį pateiks savo galutines išvadas.

Pernai spalį Seimas komitetui pavedė atlikti tyrimą dėl asmenų, verslo subjektų ir kitų interesų grupių galimo neteisėto poveikio valstybės institucijoms priimant sprendimus ir galimos neteisėtos įtakos politiniams procesams.

Dalis tyrimo medžiagos nutekinta gegužės pradžioje. Tuomet išslaptintoje Valstybės saugumo departamento medžiagoje parašyta, jog verslo koncernas „MG Baltic“ daugiau nei dešimtmetį veikė Lietuvos politines partijas, politikus, valstybės institucijas bei teisėsaugą, siekdamas naudos sau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų