REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Nutekintos užduotys (TV3 koliažas)

Dar vienas nutekintų užduočių skandalas purto Nacionalinį egzaminų centrą (NEC). Gegužės 28-29 dienomis pagrindinio ugdymo lietuvių kalbos ir literatūros pasiekimų patikrinime (PUPP) dalyvauja 10 ar II gimnazijos klasių mokiniai.

6

Dar vienas nutekintų užduočių skandalas purto Nacionalinį egzaminų centrą (NEC). Gegužės 28-29 dienomis pagrindinio ugdymo lietuvių kalbos ir literatūros pasiekimų patikrinime (PUPP) dalyvauja 10 ar II gimnazijos klasių mokiniai.

REKLAMA

Dar pirmąją patikrinimų dieną NEC išplatino pranešimus savivaldybėms apie antros testo dalies užduočių nutekinimą. Dėl to buvo priimtas skubus sprendimas užduotis pakeisti naujomis. Nusivylimo neslepia nė pedagogai, nė mokiniai, duriantys pirštu į aukštų reitingų siekį bet kokia kaina. 

Prakirpo vokus ir paviešino mokiniams

Šį patikrinimą laiko 27065 mokiniai. NEC direktorės Saulės Vingelienės teigimu, 5 bendrojo lavinimo mokyklų vykdytojai prakirpo antros dalies patikrinimo vokus ir atskleidė teksto kūrimo užduotis jas išdalindami mokiniams. Todėl antradienį duomenų perdavimo sistemoje KELTAS buvo paskelbtos naujos teksto kūrimo užduotys.

„Mokyklos, kuriose taip įvyko, iš karto pranešė savivaldybėms, o šios NEC ir sprendimas priimtas keisti užduotis. Iš anksto visada esame pasirengę pakeisti užduotis.

REKLAMA
REKLAMA

Mes manome, kad mokyklos, kurios netinkamai pasielgė – pranešė. Neturėtų būti nuslėpusių. Tokios klaidos įvyko, matyt, supainiojus vokus, kadangi toks PUPP dvi dienas vyksta pirmą kartą. Jeigu būtų piktybiškai pasielgę, nebūtų pačios pranešę“, – tikino S. Vingelienė, nors pripažino nesuprantanti, kodėl mokytojai viešina, jeigu tik klaida įsivėlė.

REKLAMA

Nenuostabu, kad iš vykdytojų nutekintos užduotys greitai patenka ir į socialinius tinklus bei sklando tarp mokinių. Kaip buvo ir su aštuntų klasių Nacionalinio mokinių pasiekimų patikrinimo gamtos mokslų užduotimis.

Tą kartą užduotys nebuvo pakeistos naujomis. S. Vingelienės teigimu, taip buvo todėl, kad šis patikrinimas neturi tokios svarbos kaip PUPP ir nebuvo pakankamai laiko. Nors užduotys viešojoje erdvėje atsirado likus dviem dienoms iki patikrinimo.

Brangios klaidos – ieškos, kas atsakys

Iki šiol buvo kalbama tik apie mokinių, paviešinančių užduotis, gaudymą ir baudimą. Juolab, kad užduotis jie gauna tikrai ne patys tiesiogiai iš NEC. Verta priminti, kad užduočių parengimas irgi ne pigus. NEC direktorės teigimu, šių minimų užduočių parengimas kainavo 1,5-2 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Vadinasi, jas nutekinus, kažkas turėtų atsakyti už tai. Tik iš kieno kišenės?

„Mes manome, kad mokyklos turėtų prisiimti atsakomybę, tik reikėtų nustatyti tyčinis atvejis ar ne, nes atsakomybė neturėtų būti lygiavertė“, – sako NEC direktorė.

Tuo pačiu ji patikino, kad ir po gamtos užduočių nutekinimo buvo rastos konkrečios mokyklos, kuriose buvo prakirpti užduočių vokai.

Jos teigimu, yra tik viena išeitis – nacionalinius pasiekimų patikrinimus daryti elektroninius. „Tokiu atveju, niekas užduočių nevežioja, prakirpti neįmanoma, o visi vienu metu atsisėdę prie kompiuterių pamato užduotis ir yra rezultatai.

Turi būti smūginis tikrinimas – visi vienu metu, atsisėdo patikrino ir baigta. Elektroninė forma, manau, kad kai kurių jau dalykų aštuntokams jau kitąmet galėtų būti, 2020 m. jau tikrai bus visiems“, – sakė NEC direktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokytojai „nesusivaldė“?

Metai iš metų diskutuojama, kaip mokytojai supainioja vokus arba tyčia prakerpa ir paviešina mokiniams. Žinoma, sunku išmatuoti tyčinį elgesį, bet gerų rezultatų - norisi visiems.

Savo nuomone su portalu tv3.lt pasidalijo ir Vilniaus universiteto mokslo darbuotojas dr. Dainius Dzindzalieta, sudalyvavęs diskusijoje viešojoje erdvėje su kitais mokytojais dėl minėto NEC užduočių nutekinimo.

„Šiemet iš vis nesusipratimų daug, vienas nutekinimas po kito. Manau, kad parodomas atmestinas požiūris į egzaminus. Šiemet NEC direktorės pavaduotojas atskleidė skaičius apie nusirašinėjimą mokinių.

REKLAMA

Tai rodo, kad jau nuo antros klasės mokiniai mokomi egzaminuose nusirašinėti, sukčiauti egzaminuose. Dabar yra masinis nusirašinėjimas ir užduočių nutekinimas“, – sakė D. Dzindzalieta.

Jo teigimu, tai rodo ir tai, kad nėra priežiūros vykdytojų. O apie tai pasakoja ir patys mokytojai.

„Pateiksiu pavyzdį, dalyvaujant mokytojų forume dar prieš gamtos mokslų patikrinimą, viena mokytoja pasigyrė, kad ji turi prakirpusi voką ir gali pasidalinti su norinčiais. Nesuvokiamas toks dalykas, čia net nebandoma dangstytis žmogiška klaida.

Kitas pavyzdys, kai vedžiau mokytojams seminarą ir jie papasakojo, kad prieš atkerpant voką, mokiniai juokėsi ir jau dėstė garsiai atsakymus. Nes internete kelias dienas sklandė atsakymai ir užduotys“, – jo teigimu, pastaroji mokytoja jautėsi pažeminta ir išjuokta.

REKLAMA

D. Dzindzalieta atkreipė dėmesį ir į kitą motyvą, kodėl mokytojai taip galėtų elgtis.

„Stebiu mokyklų reitingus ir pastebėjau, kad tų kurių matėsi labiausiai suklastoti rezultatai, reitingai buvo aukščiausi. O sąžiningiausios buvo vadinamos blogomis. Tie reitingai jau iškreipto vaizdo yra. Mokytojai, direktoriai ir mokyklos reitinguojamos – visi spaudžiami dėl rezultatų. Blogus, bet sąžiningus rezultatus parodęs mokytojas bus spaudžiamas, tai jis renkasi ką daryti“, – įsitikinęs jis.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė portalui tv3.lt yra sakiusi, kad numatoma švietimo reforma ir ugdymo turinio peržiūrėjimas palies ir egzaminų tvarką. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų