REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narių pomėgis keliauti už mokesčių mokėtojų pinigus neslopsta. Per pusantrų metų tam parlamentarai išleido jau daugiau kaip 400 tūkstančių eurų. Po kelias dešimtis kartų į komandiruotes vykę seimūnai nesikuklina – aiškina, kad geresnių už juos kandidatų tiesiog nėra.

Seimo narių pomėgis keliauti už mokesčių mokėtojų pinigus neslopsta. Per pusantrų metų tam parlamentarai išleido jau daugiau kaip 400 tūkstančių eurų. Po kelias dešimtis kartų į komandiruotes vykę seimūnai nesikuklina – aiškina, kad geresnių už juos kandidatų tiesiog nėra.

REKLAMA

Ir giriasi, kokių rezultatų atnešė jų kelionės. Kiti tuo metu rėžia, kad kolegos paprasčiausiai švaisto pinigus.

Buvęs konservatorius, dabar „valstietis“ Egidijus Vareikis šią savaitę vyks į komandiruotę į Rygą. Ir tai bus jau 37-oji jo išvyka į užsienį šią kadenciją. Vareikis nesikuklina – Seimo valdyba siunčia būtent jį, nes geresnių, pasirodo, neatsiranda.

Kelionėse tik dirba

Parlamentaras ginasi: kelionių metu ne poilsiauja, o nuo ryto iki vakaro sėdi konferencijose.

Daugiau kaip 20 kartų į užsienio komandiruotes vyko ir jauniausia Seimo narė – 27-erių „valstietė“ Rūta Miliūtė. Jos teigimu, keliauti jai būtina, nes priklauso Europos reikalų komitetui bei kuruoja transatlantinius santykius.

REKLAMA
REKLAMA

„Neskrendame jokia išskirtine klase, renkamės skrydžius, kurie adekvačiausi pagal kainą ir patogiausi, kad nebūtų 10 valandų persėdimas, bet skrendame ir ekonomine klase, su „Ryanair“, Wizzair“, – aiškino R.Miliūtė.

REKLAMA

Nė vienas kalbintas seimūnas neskaičiavo, kiek mokesčių mokėtojams kainavo jų komandiruotės. Tačiau paskaičiuoja Seimo kanceliarija. Štai, pavyzdžiui, brangiausiai šią kadenciją atsiėjo socialdemokrato Juozo Oleko komandiruotė į NATO posėdį Pietų Korėjoje pernai rugsėjį. Ji biudžetui kainavo 4100 eurų.

O iš viso per pusantrų metų parlamentarai kelionėms išleido beveik 430 tūkstančių eurų. Dažniausia komandiruočių kryptis – Vakarų Europa, taip pat – Skandinavijos šalys, Ukraina. Parlamentarai tikina, kad tokios išvykos duoda net labai gerų rezultatų. Štai beveik 20 kartų į užsienį vykęs Algirdas Butkevičius savo nuopelnams priskiria tai, kad šią savaitę Lietuva taps EBPO nare.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu nebūtume turėję gerų ryšių su Vokietijos kanclere Angela Merkel, šiandien nebūtume tapę EBPO nariais. Nulėmė mano dvišalis susitikimas, kai aš jos tiesiog paprašiau, kad asmeniškai paskambintų EBPO vadovui Gurijai“, – sakė socialdemokratas A. Butkevičius.

Kai kurie iš vis nevyko

Tiesa, apie 40 Seimo narių į komandiruotes išvis nevyko. Tarp tokių – ir konservatorius Mykolas Majauskas. Jis rėžia, kad dalis kolegų tiesiog švaisto pinigus.

„Dalis Seimo narių keliauja po pasaulį, nes tiesiog nori pamatyt pasaulį, dalis važiuoja apsipirkt, dar dalis bando prisidurti prie atlyginimo, sutaupydami komandiruotpinigius“, – tikino M. Majauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi kai kurių komitetų nariai skundžiasi, kad pinigų komandiruotėms trūksta. Užtat jie esą niekur ir nekeliauja. Daugumai komitetų per metus tam skiriama po 3000 eurų – mažiau, nei kainavo viena Oleko komandiruotė. Po 5000-ius gauna tik trys komitetai, kurių užduotis yra tiesioginis darbas su užsienio politikais ir ambasadoriais. Visas parlamentarų komandiruotes tvirtina Seimo valdyba. O patvirtina ne visas.

„Nepasakyčiau, kad šitas Seimas išsiskiria, lyginant su kitais Seimais. Be to, valdyba preciziškai „pakrato“ kiekvienu atveju, ypač jei brangios kelionės“, – sakė Gediminas Kirkilas.

Visgi pinigų komandiruotėms skiriama vis daugiau. Šiemet parlamentarai joms gali išleisti 450 tūkstančių eurų, kai prieš porą metų tam buvo skirta kone šimtu tūkstančių mažiau. Seimo vadovybė augančias išlaidas aiškina Lietuvos aktyvumu tarptautinėje arenoje bei brangstančiomis kelionių ir apgyvendinimo kainomis.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų