REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
tv3.lt koliažas

Sveikatos apsaugos ministro iniciatyvai tam tikrais vaistais prekiauti ne tik vaistinėse siūlomas apribojimas – valstietis Raimundas Martinėlis iškėlė idėją vaistais leisti prekiauti tik tose parduotuvėse, kur negalima įsigyti alkoholio. Prekybininkai pastebi, kad šis pasiūlymas naudingas išskirtinai degalinėms, o pastarosios išvis nesupranta, kam reikalingas apribojimas.

9

Sveikatos apsaugos ministro iniciatyvai tam tikrais vaistais prekiauti ne tik vaistinėse siūlomas apribojimas – valstietis Raimundas Martinėlis iškėlė idėją vaistais leisti prekiauti tik tose parduotuvėse, kur negalima įsigyti alkoholio. Prekybininkai pastebi, kad šis pasiūlymas naudingas išskirtinai degalinėms, o pastarosios išvis nesupranta, kam reikalingas apribojimas.

REKLAMA

Šią idėją Seimo Sveikatos reikalų komitetas turėtų apsvarstyti trečiadienį. Seime kelią skinasi keli vaistų prieinamumo didinimo įstatymai. Pavyzdžiui, praėjusią savaitę pritarta leisti didžiuosiuose prekybos centruose steigtis ne vienai, o kelioms skirtingų tinklų vaistinėms.

Baiminasi žalos sveikatai

Sveikatos apsaugos ministerija siūlo leisti prekiauti nereceptiniais vaistais mažmeninės prekybos vietose. Tiesa, ketinama parduoti tik dažniausiai vartojamus ir naudojamus gydyti nedidelius sveikatos sutrikimus nereceptinius vaistus. Siūloma, kad naujovės įsigaliotų 2018 m. lapkričio mėnesį. Dėl šio pasiūlymo dar balsuos Seimas.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį savo siūlymą ministerija grindžia noru didinti vaistų prieinamumą provincijoje, tačiau čia pat pritaria, kad vaistai yra ypatinga prekė, kurios neteisingas vartojimas gali pakenkti gyventojo sveikatai.

REKLAMA

Vis tik Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys, priklausantis ir Sveikatos reikalų komitetui, R. Martinėlis mano, kad ministerijos iniciatyvą verta įgyvendinti su išlyga, draudžiant vaistais prekiauti ten, kur parduodamas alkoholis.

„Vaistų prekyba kartu su alkoholiniais gėrimais yra nesuderinama“, – BNS sakė R. Martinėlis, besibaiminantis, kad, parduodant vaistus ir alkoholį kartu, išaugs apsinuodijimų.

Tokiu atveju dauguma prekybos centrų netektų galimybės prekiauti būtiniausiais vaistais, tačiau rinka atsivertų degalinėms, kur prekyba alkoholiu draudžiama nuo 2016 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Įžvelgia naudą tik degalinėms

Tai, kad toks siūlymas išimtinai naudingas tik degalinėms pastebi ir Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas. Jo teigimu, įvesti tokį apribojimą nėra labai sąžininga, o didieji prekybininkai kaip tik galėtų užtikrinti, kad vaistai jų tinkluose būtų parduodami profesionaliai ir kvalifikuotai.

„Nėra logikos tokiuose siūlymuose, nes niekur pasauly nėra tokio analogo. Kažkaip tiesiog, matyt, kadangi kalba buvo apie mažmeninės prekybos išplėtimą, tai dabar toks siūlymas įgalintų tiktai degalines prekiauti“, – tv3.lt sakė L. Vilimas.

Pasak prekybininkų atstovo, R. Martinėlio siūlymas apskritai nėra labai pagrįstas ar argumentuotas, nes mintis siūlymą statyti ant žinutės, kad vaistų negalima pirkti su alkoholiu, „neatlaiko protingumo ir konstruktyvumo kriterijų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Apskritai pats principas – arba išplėsti, kaip ministerija sakė, į mažmeninės prekybos vietas, neišskiriant, kas jose parduodama, kas neparduodama. Tai gal ir prezervatyvų tada negalima pardavinėti ar dar kažkokių prekių?“, – stebėjosi L. Vilimas.

Degalinių atstovus pasiūlymas glumina

Lietuvos naftos produktų prekybos asociacijos prezidentė Daiva Jokšienė patikino, kad asociacija prie šio pasiūlymo neprisidėjo. Įdomu tai, kad ir patys degalinių atstovai stebisi, kam reikalingas toks apribojimas.

„Vertinkime bendrai visą aplinką. Didžiuosiuose prekybos centruose, kur yra parduodamas alkoholis, yra vaistinės. Tai gal nėra didelio skirtumo, ar parduotuvėje, kur parduodamas alkoholis ir vaistai, ar tiesiog čia pat, juk yra beveik visuose centruose viskas“, – tv3.lt kalbėjo D. Jokšienė.

REKLAMA

 

Ministras prieštarauja

 

Neigiamai į R. Martinėlio pasiūlymą reaguoja ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, kadangi visa SAM idėjos esmė – didinti vaistų prieinamumą.

„Šis Seimo nario siūlymas atvertų galimybes vaistais prekiauti tik degalinėms, kas, mūsų nuomone, būtų neteisinga, ribotų konkurenciją ir vargiai, ar pasiteisintų ir padėtų gyventojams lengviau įsigyti būtiniausių vaistų, kai jų labiausiai reikia. Juk degalinės, kuriose neprekiaujama alkoholiniais gėrimais, dažniausiai nėra šalia namų. Į šiuos rėmus, tikėtina, kad nepatektų net mažosios miestelių parduotuvės, kuriose paprastai yra parduodami alkoholiniai gėrimai“, – atsakyme tv3.lt rašė A. Verygos atstovė Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

SAM atlikta gyventojų apklausa rodo, kad jie norėtų vaistus įsigyti paprasčiau, kai nebedirba vaistinės, ir pasisako už alternatyvias bei modernias galimybes juos įsigyti – kitose mažmeninės prekybos vietose, receptinius – internetu bei specialiose ligoninių vaistinėse.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų