REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
I. Strazdauskaitės nužudymo tyrimas (nuotr. tv3.lt)

Tyrimą dėl žiauraus pernai įvykdyto Ievos Strazdauskaitės nužudymo teisėsauga baigė ir perduoda į teismą. Penkiems įtariamiesiems byloje pateikti kaltinimai dėl plėšimų ir merginos nužudymo. Teisėsaugos teigimu, dėl nužudymo savo kaltę pripažįsta Leonas Bieliauskas.

13

Tyrimą dėl žiauraus pernai įvykdyto Ievos Strazdauskaitės nužudymo teisėsauga baigė ir perduoda į teismą. Penkiems įtariamiesiems byloje pateikti kaltinimai dėl plėšimų ir merginos nužudymo. Teisėsaugos teigimu, dėl nužudymo savo kaltę pripažįsta Leonas Bieliauskas.

REKLAMA

Anksčiau teisėsauga yra skelbusi, kad tyrimo metu atlikti šimtai įvairių proceso veiksmų, įskaitant apklausas, įvykio vietų apžiūras ir kiti, gauta daugiau kaip 30 specialistų išvadų.

Tyrimui vadovaujančio Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų departamento vertinimu, didelės apimties ir sudėtingą tyrimą atlikę Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai surinko pakankamai reikšmingų duomenų apie 2016 metų balandį įvykdytą Latvijos piliečiui priklausančio lengvojo automobilio ir kito turto pagrobimą bei pernai kovą įvykdytą I. Strazdauskaitės užpuolimą, neteisėtą jos laisvės atėmimą, nužudymą, jos vairuoto automobilio pagrobimą bei kitas šių įtariamųjų įvykdytas nusikalstamas veikas.

Šių metų kovo 1 d. paskelbta apie rezonansinio ikiteisminio tyrimo dėl I. Strazdauskaitės nužudymo pabaigą. Dėl žiauraus nusikaltimo bus teisiami pusbroliai Karolis, Leonas ir Mantas Bieliauskai, dar du asmenys įtariami grobę svetimą turtą.

REKLAMA
REKLAMA

Byla keliauja į teismą

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Rimvydas Valentukevičius žurnalistams patvirtino, kad šiuo metu penki asmenys perduoti teismui. Anot teisėsaugos, nužudyme dalyvavęs L. Bieliauskas savo kaltę pripažįsta, jo pusbroliai, nors ir nevykdė egzekucijos, yra nusikaltimo bendrininkai.

REKLAMA

„Norėjome visuomenę informuoti, kad Generalinė prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą rezonansinėje byloje dėl I. Strazdauskaitės. Ir perdavė šią bylą kartu su kaltinamuoju aktu teismui. Esmė yra ta, kad penki asmenys šiuo metu yra perduoti teismui. Vienas iš kaltinamajame akte nurodytų nusikaltimo epizodų – trys asmenys, kurie įtariami įvykdę I. Strazdauskaitės nužudymą ir pagrobę didelės vertės turtą – jos automobilį, ir kankindami itin žiauriai nužudė žmogų. Visi šie duomenys suteikia galimybę rekonstruoti šio garsaus rezonansinio įvykio detales“, – žurnalistams kalbėjo R. Valentukevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis patvirtino nusikaltimo aplinkybes, kurios iki šiol detaliai buvo aptariamos žiniasklaidoje. Teisėsaugos teigimu, dar per anksti klausti, kokios bausmės siūlomos kaltinamiesiems. Tačiau už tokį žiaurų nužudymą numatomas laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

„Tyrimo sudėtingumas buvo didžiausias tas, kad pirminių duomenų nebuvo visai. Todėl reikėjo išanalizuoti didelį kiekį tiek vaizdo surinktos medžiagos, tiek kitos informacijos. Noriu padėti visuomenei, kad tikrai aktyviai kreipėsi, gavome daug informacijos iš vaizdo registratorių, įstaigų“, – žurnalistams sakė R. Kiškis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot teisėsaugos, ši byla išskirtinė tuo, kad tyrimui skirtos itin didelės pareigūnų pajėgos pirmosiomis dienomis, kai imta ieškoti dingusios merginos.

„Nusikaltimo padarymo būdas gana paprastas – atsistoti šalia kelio ir išsirinkti prabangų automobilį. Ievos atveju, tai turbūt buvo išsirinkta pažeidžiama auka“, – nusikaltimą apibūdino R. Kiškis.

Kraupios nužudymo detalės

Savaitgalį tėvus Plungėje lankiusi ir iš ten pavakarę prabangiu automobiliu išvykusi I. Strazdauskaitė pagrobta ir nužudyta 2017 m. kovo 5 dieną. 25-erių mergina turėjo grįžti pas sužadėtinį Vilniuje, tačiau ties Elektrėnais dingo jos mobilusis ryšys. Tą naktį automobilis „Audi A7“ rastas miške Jonavos rajone prie Žeimių.

REKLAMA

Kovo 10 d. pranešta, kad I. Strazdauskaitė nusikaltėlių auka, teisėsaugos manymu, tapo dėl savo prabangaus automobilio. Merginos kūnas rastas užkastas Kėdainių rajone.

Sulaikyti įtariamieji – 6 romų tautybės vyrai, kurių dauguma iš Kėdainių. Keturis jų teismas leido suimti, dviem skirtos švelnesnės kardomosios priemonės, vienas įtariamasis paleistas į laisvę.

Vienas kaltinamųjų – L. Bieliauskas – teisėsaugai prisipažino kastuvu mirtinai uždaužęs I. Strazdauskaitę, kurią kartu su pusbroliais užpuolė greitkelyje. Imitavę avariją ir taip privertę mergina išlipti iš mašinos, vyrai sugrūdo ją į automobilio bagažinę ir nusivežė iki Jonavos kapinių. Mergina maldavo ją paleisti, anot L. Bieliausko, iš pradžių jie tikrai ją ketino paleisti. Kai mergina pagrasino policija, vyrai nusprendė ją nužudyti.

REKLAMA

Kol ties Kėdainiais pusbroliai kasė duobę, I. Strazdauskaitė dar buvo gyva, vėliau L. Bieliauskas ėmė trankyti jai kastuvu per galvą. Iš viso merginai suduota keliasdešimt smūgių.

L. Bieliauskui ir dviem jo pusbroliams gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos, visi jie anksčiau jau buvo teisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų