REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Eurovaistinė (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Vasarą įsigaliojus naujam kompensuojamųjų vaistų kainynui šimtai tūkstančių žmonių bus priversti už savo vaistus mokėti daugiau, teigia konservatorius Antanas Matulas. Į tai sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga atkerta, kad kainynas dar nėra patvirtintas ir vyksta derybos.

9

Vasarą įsigaliojus naujam kompensuojamųjų vaistų kainynui šimtai tūkstančių žmonių bus priversti už savo vaistus mokėti daugiau, teigia konservatorius Antanas Matulas. Į tai sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga atkerta, kad kainynas dar nėra patvirtintas ir vyksta derybos.

REKLAMA

Ketvirtadienį Seimo posėdžio metu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys A. Matulas A. Verygai išsakė nuogąstavimą, kad nuo liepos 1 dienos įsigaliojus III ketvirčio kompensuojamųjų vaistų kainynui, iš kurio ketinama išbraukti 100 preparatų, vaistai brangs 93 tūkst. pacientų. Maža to, A. Matulas priduria, kad ketinama išbraukti ir dar 146 preparatus, kuriuos naudoja 360 tūkst. Lietuvos gyventojų.

„Dar dalis vaistų bus išbraukta – kompleksiniai vaistai, mažų dozių vaistai. Tais jūs čia galvojate, kad viskas tvarkoj? Jūs žmonių sveikatos, gyvybės sąskaita braukote generinius vaistus ir manote, kad taip viskas tvarkoj?“, – posėdyje piktinosi A. Matulas.

REKLAMA
REKLAMA

Laukia derybos

A. Matulo minimus skaičius savo kreipimesi į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) ir premjerą Saulių Skvernelį patvirtina ir Vaistų gamintojų asociacija (VGA). Rašte, kuriuo prašoma atšaukti III ketvirčio kompensuojamųjų vaistų kainyną rašoma:

REKLAMA

„Gamintojų skaičiavimu, 103 vaistiniai preparatai, kuriuos 2018 m. I ketvirtį vartojo 93 tūkst. pacientų, nepateko į III ketv. kompensuojamųjų vaistų kainyno projektą. 146 vaistiniai preparatai, kuriuos 2018 m. I ketvirtį vartojo 364 tūkst. pacientų, negalės atitikti kainos reikalavimo, nes gamintojo prašoma parduoti vaistinį preparatą už kainą, kuri yra mažesnė už vaisto savikainą (kainų intervalas nuo neigiamo -0,77 iki 1 EUR)“.

VGA direktorė Rasa Bričkienė sakė, kad asociacija kreipėsi į ministeriją ir premjerą atidėti kainyno įsigaliojimą, kol Vyriausybė priims visus reikalingus teisės aktus.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes kreipėmės, prašydami palikti galioti II ketvirčio (kainyną – aut. past.), kuris yra šiuo metu. Kaip tik šiandien turėtų pasakyti, kokį sprendimą priėmė. Kad priimtų galioti tol, kol priims visus teisės aktus, patikslinančius tą nutarimą. Nes išeina taip, kad gamintojai turi pateikti kainas minusines. Aišku, ir pats sąrašas sutrumpėja“, – tv3.lt kalbėjo R. Bričkienė.

SAM patvirtina gavusi šį raštą, tačiau, kadangi vyksta derybos, teigia, kad procesas dar nėra galutinis, bet vaistai kol kas tikrai nėra išbraukti.

„Dabar yra tas derybinis procesas, kada laikas gamintojams mažinti kainas, kad pakliūtų į kainyną“, – tv3.lt sakė SAM atstovė Alina Žilinaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be reikalo sėja paniką

Tačiau A. Matulas būgštauja, kad pagal Vyriausybės nutarimą neketinama kompensuoti kompleksinių ar mažų dozių vaistų.

„Žmogus vietoj vieno vaisto turės gerti du vaistus. Tokios permainos kas ketvirtį smarkiai apsunkins gydymosi galimybes“, – tv3.lt kalbėjo A. Matulas.

Savo ruožtu A. Veryga A. Matului atsikirto dar Seimo posėdžių salėje, pabrėždamas, kad Seimo narys be reikalo sėja paniką.

„Aš noriu pasakyti, kad kainynas dar nėra patvirtintas. Aš nežinau, koks yra tikslas kiekvieną kartą visuomenėje sėti paniką, kiekvieną kartą visus dirginti ir erzinti. Manau, tai tiesiog neatsakingas elgesys, kuris demonstruoja stagnaciją“, – posėdyje sakė A. Veryga. Po posėdžio A. Matulas tv3.lt sakė, kad tai – nuolatinis A. Verygos argumentas, o rūpintis dėl vaistų išbraukimo reikia, kol dar ne per vėlu.

REKLAMA

„A. Veryga nuolat tvirtina, kad dar nepatvirtinta. Mes tą patį darėme prieš sausio mėnesio vaistų patvirtinimą, prieš kovo mėnesio. Ten išsibraukdavo ne po tiek daug vaistų, po 60. Visada A. Verygos argumentai buvo tokie, kad dar nepatvirtinta. Bet kai patvirtinta, tai jau šaukštai po pietų“, - sakė A. Matulas.

Verdiktas po derybų – viskas po senovei (papildyta 15.42 val.)

Po susitikimo su SAM atstovais, VGA vadovė R. Bikčienė pranešė, kad nepavyko ministerijos įtikinti sustabdyti naująjį kompensuojamųjų vaistų sąrašą, ketinama jį tik šiek tiek koreguoti, o sąrašas, kaip ir planuota, turi įsigalioti liepos 1-ąją.

„Dabar tiesiog žiūrima individualiais atvejais, nėra to aiškumo, kiekvieną kartą gamintojai turi žiūrėti, kas pasikeitė, aiškinti. Va tokiomis sąlygomis vyksta tas pateikimas. <...> Daugiau nei 400 tūkst. pacientų, sergančių lėtinėmis ligomis, gali likti be vaistų“, - įspėjo R. Bikčienė.

Šių metų pradžioje Vyriausybė įvedė apribojimus, kokios gali būti kompensuojamųjų vaistų priemokos. SAM aiškina, kad maksimali priemoka bus kintanti – ji pagal naujausius duomenis būtų perskaičiuojama kasmet. Anot SAM, įtvirtinus priemokų „lubas“ pacientai per metus sutaupys apie 10 mln. eurų. Naujos kainodaros naudą gyventojai turėtų pajusti įsigaliojus 2018 metų liepos mėnesio kainynui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų