REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
119
Kazys Jonaitis pašiurpino visą Lietuvą (nuotr. tv3.lt)

„Pakelių maniaku“ praminto Kazio Jonaičio įvykdyti nusikaltimai prieš beveik 20 metų sukrėtė visą Lietuvą. Kriminalinių naujienų laikraštis „Akistata“ išnarpliojo šio žiauraus žudiko asmenybę bei veiksmus, kurie buvo atliekami iš karto po to, kai jis pagaliau buvo sulaikytas.

119

„Pakelių maniaku“ praminto Kazio Jonaičio įvykdyti nusikaltimai prieš beveik 20 metų sukrėtė visą Lietuvą. Kriminalinių naujienų laikraštis „Akistata“ išnarpliojo šio žiauraus žudiko asmenybę bei veiksmus, kurie buvo atliekami iš karto po to, kai jis pagaliau buvo sulaikytas.

REKLAMA

Šioje publikacijoje aprašomi įvykiai, faktai bei kitos detalės, kurios buvo užfiksuotos dar iki 2003-ųjų teismo sprendimo nuteisti šį galvažudį iki gyvos galvos. Naujienų portalas tv3.lt jau rašė šio nusikaltėlio gyvenimo detales bei tai, kaip jis ruošėsi vykdyti savo sveiku protu sunkiai suvokiamą kruviną keršto planą niekuo dėtoms Lietuvos merginoms.

Viskas, kas yra aprašoma toliau, buvo įvardyta 2002-ųjų „Akistatos“ archyvuose...

„...Tada mane apsupa kitų planetų žmonės. Tokie maži ir ryškūs. Milijonai žmonių. Ir visi prašo, kad jiems suteikčiau butus“, - pakelių maniaku pramintas Kazys Jonaitis tokiomis kalbomis mėgino vaidinti psichiškai nesveiką.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau specialistai nustatė, kad K. Jonaitis neserga jokia psichikos liga. Ir nepaisant to, kad yra „labai žemo, beveik defektiško intelekto“, savo veiksmus „galėjo suprasti ir valdyti“.

REKLAMA

Mergina mėgino priešintis

Pareigūnų informatoriui „Petrui Kurmeliui“, sėdėjusiam vienoje kameroje su K. Jonaičiu, iš siaubo turėjo šiauštis plaukai. Tas, kuris taip žiauriai, beprasmiškai, vieną po kitos žudė merginas, net ir užkietėjusiems recidyvistams atrodo šlykštus. O „Petrui Kurmeliui“ Kazio istoriją teko išklausyti nuo pradžios iki galo. Jis maniako baudžiamojoje byloje buvo įslaptintas liudytojas.

Taigi, anot liudytojo, bejėgę apsvaigintą merginą maniakui buvo visiškai nesunku nuvežti gilyn į krūmus. Iš šalimais ūžiančios autostrados niekas ir nepastebėjo, kaip baltas „Volkswangen'as“ su pusamžiu vyriškiu ir priekinėje sėdynėje „snaudžiančia“ mergina pasuko iš kelio ir dingo už pirmo posūkio.

REKLAMA
REKLAMA

- Jonaičiui bevažiuojant gilyn į mišką, staiga atsidarė automobilio durelės ir auka iškrito ant žemės, - teigia liudytojas. - Tą pačią akimirką mergina atsigavo, pramerkė akis ir ėmė priešintis.

Mergina šaukė ant maniako, kad šiam bus blogai, kad policijoje ji turinti nemažai pažįstamų, jog prieš įlipdama įsidėmėjusi jo automobilio numerius... Tačiau tokie grasinimai galėjo paveikti nebent prievartautoją, pasismaginti sugalvojusį ekspromtu. Tik ne K. Jonaitį, kuris, kaip jau rašėme, žmogžudystę suplanavo iš anksto.

„Aš ją padėjau tokioje vietoje, kad niekas ir niekada nesuras“, - kameros draugui vėliau gyrėsi K. Jonaitis. Tačiau laikas padarė savo. Išbadėjęs, prie nugaros limpančiu pilvu (prisiminkite, kad maistą iš jo atiminėjo Lukiškių „draugai“) maniakas prokurorams išsidavė už... porciją cepelinų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bylą tyrę pareigūnai, jau seniai įtarę, kad be žinios dingusios merginos mirtis - šiam vyrui ant sąžinės, klusniai sulakstė iki artimiausios kavinukės tradicinio lietuvių patiekalo. O už jį mainais pamatė neatrastą kapavietę. Pirmoji iš maniako aukų ilsėjosi netoli iš Vilniaus į Kauną vedančio geležinkelio, krūmynuose, juodame lipniąja juosta aplipintame polietileno maiše.

Klaidino, kiek tik sugebėjo

Nepaisant žemo intelekto, K. Jonaičiui gudrumo tikrai netrūko. Pasakodamas nužudymo aplinkybes, maniakas šį bei tą tyčia supainiojo. Kaip jau buvo rašyta: nusikaltimo dieną Kazys remontavo savo tarnybinį kamazą. Beje, senutėlis vilkikas tuo metu sugedęs jau buvo ne mažiau kaip penkias dienas, o jo remontas užbaigtas dar po mėnesio. Taigi nė į vieną reisą minėtu kamazu maniakas nebuvo išvažiavęs. Tačiau prokurorams tyčia sumelavo, kad vieną merginų myriop pavėžėjo būtent tarnybine mašina.

REKLAMA

Jeigu Vilniaus apygardos prokuratūros pareigūnai būtų mažumėlę patiklesni, K. Jonaičio teisme būtume matę ir rimtesnių „spektaklių“, negu trijų nebūtų bendrininkų išsigalvojimas. Vėliau maniakas prisipažino prokurorus apgavęs norėdamas teisme pareikšti: „Tos merginos nežudžiau, mane jėga privertė prisipažinti nebūtą nusikaltimą!“

O tai įrodydamas teismui būtų pateikęs užuominą apie tikrovės neatitinkančias nusikaltimo aplinkybes. Neva tomis dienomis jis ilgai ir nuobodžiai remontavo kamazą, į reisus nevažinėjo ir tokiu būdu, kaip tvirtina kaltintojai, nusikaltimo įvykdyti tikrai negalėjo.

Tačiau pareigūnai savo darbą išmanė: iš anksto iš „Panerių vairo“ bendrovės parsisiuntė pažymą, kad maniako mašina buvo remontuojama, ir šiam nieko kito neliko, tik prisipažinti nusikaltimą įvykdžius pakeliui iš darbo su asmeniniu pasatu.

REKLAMA

Mėlynojo troso paslaptis

K. Jonaičio paskutinės dvi aukos prie medžių buvo pririštos už kaklų. Pareigūnams ilgokai būtų tekę spėlioti, kodėl. Juk maniakas iki šiol tvirtina, kad pavėžėtos merginos pačios siūlydavusios išgerti alkoholio, pačios atsiduodavusios, o užmušti jas tekdavo tik todėl, kad imdavusios šantažuoti ir reikalauti pinigų už išprievartavimą.

Nors ši versija ir visiškai neįtikima, tačiau klaustukų dėl troso vis dėlto išliko. Mat serijiniai nusikaltėliai paprastai nusikaltimus vykdo vienodu braižu. Tad kaip paaiškinti, jog pirmoji auka rasta maiše, o kitos - mėlynu automobiliams vilkti skirtu lynu už kaklų pririštos prie medžių?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Petras Kurmelis“ pasitarnavo įmenant ir šią mįslę.

2000 metų liepos 13 diena

Po pirmojo nusikaltimo praėjo mėnuo ir šešios dienos. K. Jonaitis - puikiai nusiteikęs, nes senutėlis kamazas jau porą dienų suremontuotas, atsirado darbų. Tą vakarą Kazys riedėjo namo iš Suvalkijos, kur teko vežti medienos krovinį. Jau beveik temo, buvo maždaug 21 valanda.

Vienų vaikų namų auklėtinė (tada jai tebuvo 17 metų) autostopu keliavo iš Kauno į Vilnių. Maždaug ties Pravieniškėmis ir Rumšiškėmis mergina kilstelėjo ranką priešais atidardantį pilkšvą rusišką vilkiką.

- Vairuotojas buvo labai nemalonus senis, kabinoje - tepaluoti skudurai, - prisimena Kristina. - Tačiau jau temo, todėl apsidžiaugiau ir tokiu vežėju.

REKLAMA

Netrukus tas „labai nemalonus senis“ merginai pasiūlė pasimylėti.

- Aš atisakiau, ir tada jis staiga sustabdė mašiną ir liepė dingti. O kur aš viena, temstant, vidury kelio turėjau dėtis? Todėl ėmiau prašyti, kad dar bent truputėlį tas senis mane pavežtų.

Kristina prisiprašė ant savo galvos. Iki Vilniaus likus maždaug trisdešimčiai kilometrų pakelės krūmuose mergina jau grūmėsi su ją užgulusiu vairuotoju. Kankinimai užtruko porą trejetą valandų. Išrengta, išprievartauta, žiauriai sumušta nepilnametė vos ne vos paspruko. Maniakas dar bandė ją vytis per laukus, tačiau ši paspruko.

„Po to karto aš sau prisiekiau, jog vėliau aukas kankinsiu pririšęs prie medžių, kad nebepabėgtų“, - „Petrui Kurmeliui“ išsidavė serijinis žudikas. Ir iš tiesų, kitos aukos - vieviškė ir jonavietė - rastos mėlyno troso kilpose.

REKLAMA

„Galina (laišku kreipiasi į žmoną - aut. past.), kai rimtai pagalvoju apie savo likimą, tai man vis dažniau atrodo, kad manęs laukia tas pat, kaip tavo buvusiojo (buvęs G. Jonaitienės vyras rastas pasikoręs - aut. past.), - iš Lukiškių rašė K. Jonaitis. - Tai gali atsitikti bet kuriuo metu - tokia didelė apima neviltis“.

Matyt, lemta, kad maniakas tardymo izoliatoriuje-kalėjime patirtų panašias kaip ir savo aukų kančias.

Mirtį lėmė kelios minutės

Maždaug pusmetį po paskutinių merginų išniekinimo maniakas buvo „ramus“. Jeigu nekreipsime dėmesio į tuos atvejus, kai psichopatiškais išsišokimais šiurpindavo savo buvusią žmoną ir kitus namiškius. Laiškuose Galinai jis iki šiol atgailauja už tai, kad būdamas laisvėje kartais tapdavo „pasiutusiai nervingas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prisimeni, Galia, kas buvo, kai tu man neleidai pirkti alaus? Prisimeni, kas pasidarė?! Vos tyčia su mašina netrenkiau į medį! O ar pameni, kaip žadėdavau pradėti nuo nervų gerti kokias nors žoleles?"...

2000 metų gruodžio 8 diena

Vievio gyventoja apie 17 valandą 20 minučių baigė darbą Kirtimų gatvėje esančioje įmonėje. Dviese su drauge sėdo į 8-ojo maršruto autobusą ir netrukus pasiekė Žemuosiuose Paneriuose esančią stotelę. Iš čia mergina paprastai važiuodavo į Vievį autobusu arba susistabdydavo pakeleivingą mašiną (čia pat stabdė ir kita maniako auka). Vieviškė, kaip ir jos „pirmtakė“, savo nelaimei, buvo apsirengusi visiškai juodai - kelnės, paltas, palaidinukė, rankinė buvo maniaką „sužadinančios“ spalvos. Toje vietoje draugė vieviškę paliko vieną. Joms buvo nepakeliui.

REKLAMA

Reikia pasakyti, kad, priešingai nei kitos Jonaičio aukos, vieviškė greitkelio prieigose nebuvo vieniša. Pakelėj automobilius stabdžiusių kitų maniako aukų absoliučiai niekas nelydėjo ir negalėjo apginti, o vieviškės mirtį lėmė tikrų tikriausias atsitiktinumas. Viso labo kelios nelemtos minutės!

Jos brolis dirba Vilniuje vairuotoju ir vakarais važiuodamas namo į Vievį ją labai dažnai parsiveždavo. Brolis ir sesuo buvo netgi susitarę: jei tik mergina nenuvažiavo kitu transportu, apie 18 valandą jis ją paima minėtoje žemųjų Panerių stotelėje. Tiesa, penktadieniais brolis darbą baigdavo gerokai anksčiau už seserį, tad ji dažniau vykdavo pakeleivingu transportu. Tačiau tą lemtingą vakarą jis šiek tiek darbe užtruko ir apie 18 valandą jau žvalgėsi stotelėje savo sesers.

REKLAMA

- Pro tą vietą tąvakar pravažiavau net 4 kartus! - prisimena brolis.

Pirmuosius tris kartus buvo per anksti: mergina dar tik baigė darbą. Ketvirtąjį kartą brolis pro Žemųjų Panerių stotelę pravažiavo maždaug 18 valandą. Sesers nebebuvo, tad nieko bloga nenujausdamas vyras nušvilpė autostrada namo. Pakeliui jis galbūt net pralenkė maniako vairuojamą automobilį. Kaip dabar paaiškėjo, į K. Jonaičio baltą pasatą nieko nenutuokianti mergina įsėdo vos prieš kelias minutes... Jos kūną tarp Lazdėnų ir Rykantų, beržyne, pavasarį aptiko sodinukų prisikasti užklydęs vieviškis.

2001 metų gegužės 9 diena

K. Jonaitis Žemuosiuose Paneriuose paėmė pavėžėti paskutinę savo auką, juodu švarkeliu, juodais batais ir pilkomis kelnėmis pasipuošusią merginą. Ši buvo labai gera prieš metus nužudytos kitos K. Jonaičio aukos draugė. Po pastarosios paslaptingo dingimo mergina nuolat pamąstydavo, kad „balsuoti“ greitkelyje yra gana pavojinga. Tačiau važiuoti pakeleivingu automobiliu buvo nepalyginti greičiau, smagiau ir pigiau nei autobusu. Tai ir privertė 21 metų studentę pamiršti artimųjų perspėjimus.

REKLAMA
REKLAMA

Iš „Petro Kurmelio“ pranešimo žinome, koks pokalbis įvyko tarp maniako ir jo būsimos aukos.

„Miela panele, ar jūs nebijote važinėtis autostopu? Juk dabar tokie sudėtingi laikai“, - maniakas blizgino akis į nepaprasto gražumo merginą. Ši, nieko bloga negalvodama, paaiškino, kad po jos draugės paslaptingo dingimo yra „truputį baisu“.

„Mano draugė dingo lygiai prieš metus, susistabdžiusi pakeleivingą automobilį toje pačioje vietoje, kur ir aš“, - maniakui pasiguodė nauja pakeleivė. Mergina net neįtarė, kad jos bičiulė prieš mirtį sėdėjo ne tik tame pačiame automobilyje, bet ir toje pačioje priekinėje sėdynėje šalia vairuotojo.

„Po draugės dingimo pasidariau atsargi - nesėdu į bet kokią mašiną. Dabar renkuosi tik patikimus vairuotojus, tokius kaip jūs!“ - pusamžiui diedui prisipažino mergina. Netrukus jai su „patikimuoju vairuotoju“ norom nenorom teko praeiti tokį patį kančių kelią, kaip ir draugei lygiai prieš metus... Paskutinės maniako aukos kūną po kelių savaičių Vievio miške, šalia greitkelio, aptiko apylinkes naršę Kunigaikščio Gedimino vardo pulko kariai...

Brangino savo moterį?

„Galia, saugok labai save! Nebendrauk su nepažįstamais ir neleisk svetimiems glostyti mūsų šuns Arbeko, kad būtų geresnis sargas! - rašydavo iš Lukiškių savo buvusiajai K. Jonaitis. - Ir labai prašau - šiltai renkis, kad neperšaltum, gal nuvažiuok į sanatoriją pasigydyti sąnarius, nusipirk vitaminų...“

REKLAMA

Pakelių maniakui, atrodo, nepaprastai brangi jo moteris. Vienintelė moteris, kuri juo nesibjaurėjo ir iškęsdavo visus protrūkius. Maniakas Galinai atnešdavo ir padovanodavo nelaimingų merginų daiktus: rankines, lūpdažius, kvepalus, feną, blakstienų tušą...

G. Jonaitienė tvirtina nežinojusi, kokiu būdu tie daiktai įgyti. „Nejaugi bent viena sveikai mąstanti moteris dėl tokio niekniekio kaip lūpdažis ir kvepalai leis vyrui žudyti ir prievartauti? Juk jokių turtų Kazio aukos su savimi neturėjo!“ - tvirtino Galina.

Moteris galiausiai nutraukė susirašinėjimą su maniaku. O tą teigė dariusi, nes norėjo išsiaiškinti, kaip jis sugebėjo tapti žudiku. Tačiau K. Jonaitis ją nustebino tuo, kad niekada ir dėl nieko nesigailėjo. Viename laiške jis tik apgailestauja, kad nelemtai įkliuvo: „Jeigu nebūčiau paskambinęs iš tos merginos mobiliojo telefono, dabar nebūčiau čia uždarytas!“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų