REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjančios vasaros atostogos, pradinukų tėvams, tikras galvosūkis. Kas prižiūrės pirmoką, kuomet tėvai dirbs? Vasaros stovyklos trunka vos kelias savaites, be to, už jas kai kuriems tektų pakloti visą savo algą. Senelių pagalbos sulaukia ne visi, tad tėvai vaikams suskubo ieškoti įvairių dienos užimtumo formų. Jas rasti nėra lengva, nors Švietimo ir mokslo ministerija tikina, jog vaikų vasaros poilsiui skirta per 1 mln Eur.

Artėjančios vasaros atostogos, pradinukų tėvams, tikras galvosūkis. Kas prižiūrės pirmoką, kuomet tėvai dirbs? Vasaros stovyklos trunka vos kelias savaites, be to, už jas kai kuriems tektų pakloti visą savo algą. Senelių pagalbos sulaukia ne visi, tad tėvai vaikams suskubo ieškoti įvairių dienos užimtumo formų. Jas rasti nėra lengva, nors Švietimo ir mokslo ministerija tikina, jog vaikų vasaros poilsiui skirta per 1 mln Eur.

REKLAMA

Mažamečių tėvai sako, jog geriau jau imti 2 mėnesius neapmokamų atostogų, negu vaikui ieškoti auklės ar leisti jį į stovyklą.

„Mokslo metais netrūksta būrelių, popamokinės veiklos, tačiau prasidėjus vasaros atostogoms, reikia smarkiai pasukti galvą, kaip bent 2 mėnesius užimti savo atžalas, kad šie būtų saugūs ir nestypsotų kieme be priežiūros. Ypač sudėtinga tampa pasirūpinti pradinukais.

Nors stovyklų ir nestinga, tačiau jų paslaugas toli gražu įpirkti gali ne kiekvieni mažamečius auginantys tėvai. Vasaros stovyklų kainos svyruoja apie 200-400 eurų/10 d. Daugeliui tėvų tai yra didžiuliai pinigai.

REKLAMA
REKLAMA

Socialiai remtinų šeimų vaikams dalį vasaros užimtumo apmoka savivaldybės, kartais NVO, tačiau tie, kurių pajamos šiek tiek viršija normas, pasirinkimo nelabai turi, todėl yra priversti vaikus palikti arba vienus namuose, arba su seneliais, jei tokius turi“, - sako Kristina Paulikė, 7 vaikų mama, buvusi Vakarų Lietuvos tėvų forumo pirmininkė, šiuo metu LR Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja, inicijavusi diskusiją apie tai, kaip tėvai ketina spręsti vaikų vasaros atostogų užimtumo klausimą.

REKLAMA

„Tai mįslė ir mūsų šeimai. Tai, kad ir mokslo metų eigoje į dienos centrą pabūti kol tėvai grįš iš darbo neleidžia. Paklausus kodėl, gavau atsakymą: čia gali eiti vaikai iš socialiai remtinų šeimų, kurie neturi kur paruošti pamokų.

Tai kur dėtis mano pirmokei nuo 13 val iki 17 val? Čia tokie dalykai vyksta provincijoje. Vaikas būna namuose, stresuoja, dažnai randu ir apsiašarojusią. Kitos išeities neturiu“, - guodėsi diskusijoje dalyvavusi mama.

Prarandame vaikus

Jeigu vasaros atostogų metu nėra užtikrinamas vaikų užimtumas – juos galime prarasti, mano Kristina Paulikė.

REKLAMA
REKLAMA

„Vaikus prarandame tada, kai jie neturi ką veiki, t.y. neužtikrinamas jų užimtumas. Kalbu apie nelaimingus atsitikimus, įnikimą į priklausomybes, nusikalstamas veiklas ir t.t. Ypatingai tai pasimato po vasaros atostogų, kai savivaldybių Vaiko gerovės komisijos užversto probleminių atvejų svarstymais. Neturiu informacijos, kiek tokie praradimai kainuoja valstybei, tačiau galima daryti prielaidą, kad labai daug”, - tv3.lt teigė K. Paulikė.

Anot pašnekovės, problemą bus bandoma spręsti didinant vaikų dienos centrų skaičių. Šie turėtų būti orientuoti ne tik į socialiai remtinus vaikus.

„Šiuo metu rengiamo Bazinio paslaugų paketo šeimai, kuris bus privalomas visose savivaldybėse, projekte vaikų užimtumas numatytas atskirose paslaugų priemonėse, kurias kuruoja savivaldybės, įvairios institucijos, ministerijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos žinioje yra Vaikų dienos centrai, kurie jau orientuojasi ne tik į socialiai remtinus vaikus, bet ir visus kitus. Kadangi šių centrų dar nepakanka, esame nusimatę jų plėtrą, didinsime finansavimą veikloms.

Įvairių konkursų būdu remiame NVO sektorių, kuris taip pat vykdo darbą su vaikais, šeima. Puiki galimybė užimti vaikus vasarą - Bendruomenių rėmimo programa. Savivaldybėse vykdoma pasiteisinusi ES priemonė „Kompleksinės paslaugos šeimai”, kurios veiklose numatytos įvairios vasaros šeimų stovyklos, vaikų priežiūra ir pan.”, - vardijo K. Paulikė.

Informacija nepasiekia tėvų

Ir nors šalyje veikia įvairios vaikų vasaros užimtumo programos bei iniciatyvos, tėvai dažnai apie jas nežino.

REKLAMA

„Svarbu tai, kad savivaldybės turėtų suregistruoti visus toje teritorijoje veikiančius šios paslaugos teikėjus: nevyriausybines organizacijas, privatų sektorių, viešąsias įstaigas, bendruomenes, įsivertinti vaikų vasaros užimtumo paslaugų poreikį ir, sukvietus visus galimus paslaugų teikėjus, tėvų atstovus, aptarti, kaip geriausiai užtikrinti vaikų užimtumą savo teritorijoje.

Norime pasidžiaugti kai kurių savivaldybių iniciatyva remti vaikų vasaros užimtumą. Tai rodo atsakingą vietos savivaldos požiūrį į prevenciją.

Už vaikus atsakingi esame visi: tėvai, pedagogai, bendruomenė, savivaldybės, ministerijos, kitos valdžios institucijos. Kol nebus visų bendro sutarimo, kad svarbiausia idėja Lietuvai yra vaikas ir jį supanti aplinka, tol Lietuvos ateitis bus miglota”, - tikina K. Paulikė.

REKLAMA

Tuo metu socialiniame tinkle Facebook kilusioje diskusijoje dalyvavus moteris, gyvenanti Vokietijoje, pasidalijo pavyzdžiu, ką vaikai atostogų metu veikia šioje šalyje.

„Pavyzdžiui, Miunchene yra didelė pasiūla įvairių vienos dienos ar kelių dienų užsiėmimų atostogų metu: hip-hop kursai, grafiti pamokos, išvykos į gamtą, išvykos į atrakcionų parką, nakvynė valstiečių ūkyje (Bauernhof), įvairūs sportai, kūrybinės dirbtuvės su pilnu maitinimu.

Ryte atveži - vakare parsiveži. Ir kaina tėveliams nebūna didelė, nes tuos užsiėmimus remia miestas. Vaikai įvairius užsiėmimus išbando, naujų draugų susiranda. Taip pat ir bažnyčia siūlo įvairius užsiėmimus pilną darbo dieną ar kelias dienas iš eilės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokie vienos dienos ar kelių dienų užsiėmimai gali „išgelbėti", jeigu tikrai būtina dirbti. Taip pat su kitomis šeimomis kooperuojamės ir kartais vieni kitų vaikus prižiūrim - vaikams be galo patinka nakvojimas pas draugus”, - patirtimi dalijosi Irma.

Kompensuos stovyklas

Kauno miesto mero patarėja jaunimo reikalų ir švietimo klausimais Orinta Leiputė tv3.lt tikino, jog kasmet siekiama, kad per vasaros atostogas, kol suaugusieji bus darbuose, vaikams netektų nuobodžiauti.

„Pernai ypač pasiteisino dienos užimtumo iniciatyva, kuomet vaikai galėjo nemokamai lankyti įvairius jiems patinkančius užsiėmimus.

Šiemet greta jų pateiksime ir platų vasaros stovyklų sąrašą. Kad jos būtų visiems prieinamos, miestas skirs kompensacijas: dienos stovyklų auklėtiniams – iki 25 eurų per dieną, o stovykloms su nakvyne – iki 35 eurų dienai. Iš viso planuojama paskirstyti iki 188 tūkst. Eurų.

REKLAMA

Šios lėšos bus skirtos vaikų maitinimui, edukacinėms ir kitoms veikloms, transporto išlaidoms. Stovyklų organizatoriai, dirbsiantys su papildomos pagalbos reikalaujančiais ir specialiųjų poreikių turinčiais vaikais, galės pretenduoti į papildomą finansavimą.

Neseniai baigėsi programoje „Iniciatyvos Kaunui“ skelbtas kvietimas teikti paraiškas vaikų ir moksleivių užimtumui organizuoti. Kaip tik šiuo metu vyksta atrankos procesas ir netrukus bus paskelbti savivaldybės finansuojami projektai.

Jau pernai vasarą apie 5 tūkst. vaikų Kauno mieste lankė nemokamas edukacines veiklas kultūros, švietimo ir sporto įstaigose. Iš viso kauniečių vaikams buvo pasiūlyta beveik 200 skirtingų užsiėmimų – nuo muzikos, meno, sporto iki drabužių dizaino, filmų kūrimo ir net cirko pasirodymų. Šiemet tokią iniciatyvą kartosime dar platesniu mastu.

REKLAMA

Netrukus bus paskelbti galutiniai sąrašai, kuriuose turėtų atsirasti daugiau veiklų įvairiose mieste veikiančiose kultūros, meno, švietimo ir sporto įstaigose bei organizacijose. Taigi tėveliai netrukus galės registruoti savo atžalas. Svarbiausia, kad namiškiai kartu su mažaisiais gerai pasvertų savo norus bei galimybes ir registruotųsi tik ten, kur tikrai pareigingai lankys juos dominančius užsiėmimus. Tai padės užtikrinti, kad tokiomis galimybėmis pasinaudotų kuo daugiau vaikų.

Taigi neabejojame, kad artėjančios vasaros atostogos mažiesiems kauniečiams šiemet galės būti dar turiningesnės, o į mokyklas jie sugrįš pailsėję, įgiję naujų įgūdžių, sveikesni, fiziškai sustiprėję ir pilni gerų įspūdžių“, - tv3.lt komentavo O. Leiputė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vasaros poilsiui skirs per 1 mln Eur

Švietimo ir mokslo ministerija primena, kad dalis mokyklų, taip pat ir kitos savivaldybių įstaigos organizuoja dienos stovyklas. Tokios dienos stovyklėlės gali būti ir nemokamos, arba tėvai moka tik už maitinimą. Informaciją turėtų skelbti savivaldybės ir mokyklos.

„Kaip ir ankstesniais metais, ES lėšomis bus remiamos vaikų vasaros stovyklų edukacinės programos. 2018 m. skiriama tam 400 083 Eur eurų ES fondų lėšų – tai 100 tūkst. Eur daugiau nei pernai.

Biudžeto lėšomis Švietimo ir mokslo ministerija finansuos neformaliojo vaikų švietimo projektus, kurie vykdomi ir vasaros atostogų metu. Neformaliojo švietimo projektams remti Švietimo ir mokslo ministerija numačiusi 150 tūkst. Eur, artimiausiu metu bus skelbiamas konkursas pareiškėjams. Vaikų dalyvavimas tokiose veiklose – nemokamas.

REKLAMA

Didžiąją dalį stovyklų finansuoja savivaldybės, bendras savivaldybių įnašas į vaikų vasaros poilsį numatomas apie 700 tūkst. Eur.

Bendrai sudėjus ES, valstybės biudžeto ir savivaldybių lėšas vaikų vasaros poilsiui teks per 1 mln. Eur.

Švietimo ir mokslo ministerija trečius metus inicijuoja akciją „Atverk duris vasarai“. Jos esmė – priimti vaikus į įvairių švietimo, kultūros, sporto institucijų organizuojamas veiklas nemokamai.

Stovyklos, kurios finansuojamos Švietimo ir mokslo ministerijos ar savivaldybių lėšomis vaikams yra nemokamos, kai kuriais atvejais gali kainuoti tik maitinimas ar kitos ne ugdymo paslaugos.

ES lėšomis remiamose stovyklose socialinę paramą gaunančių šeimų vaikams kompensuojama 95 proc. stovyklos kainos. Kitiems gali būti kompensuojama 30 proc. stovyklos kainos – jiems nėra jokių specialių sąlygų, dėl kompensacijos tėvams reikėtų teirautis konkrečioje stovykloje. Jų sąrašas bus paskelbtas vėliau”, - tv3.lt komentavo LR Švietimo ir mokslo ministrės patarėjo Arminas Varanauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų