REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Raimondas Kurlianskis. Nerijus Numavičius. tv3.lt koliažas

Nutekintoje Valstybės saugumo departamento medžiagoje aptariama ne tik koncerno „MG Baltic“ įtaka valstybės politikai, dabar minima ir įmonių grupė „Vilniaus prekyba“. Tiesa, įmonės atstovai į VSD medžiagą reaguoja skeptiškai ir tikina, jog įmonė politikoje niekuomet nedalyvavo.

23

Nutekintoje Valstybės saugumo departamento medžiagoje aptariama ne tik koncerno „MG Baltic“ įtaka valstybės politikai, dabar minima ir įmonių grupė „Vilniaus prekyba“. Tiesa, įmonės atstovai į VSD medžiagą reaguoja skeptiškai ir tikina, jog įmonė politikoje niekuomet nedalyvavo.

REKLAMA

Portalas Delfi trečiadienį publikavo dalį VSD informacijos, kur aptariama įmonių grupės „Vilniaus prekyba“ įtaka bei santykiai su koncernu „MG Baltic“.

„Vilniaus prekyba“ – VSD akiratyje

„2006-2007 metais įmonių grupės „Vilniaus prekyba“ (VP) akcininkai ir vadovai, siekdami įgyvendinti „Leo LT“ projektą ir tuo pačiu užvaldyti pagrindines Lietuvos energetikos sektoriaus įmones, siekė kompromituoti, pirkti ar kitokiais būdais paveikti šiam projektui nepritariančius ar jam besipriešinančius politikus, institucijų vadovus bei visuomenės veikėjus.

Kaip praneša VSD, „Vilniaus prekyba“ siekė daryti neigiamą poveikį kitoms verslo grupėms, kurioms šis sandoris nebuvo naudingas.

REKLAMA
REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad „Leo LT“ (Lietuvos elektros organizacija) – 2008 metais įsteigta nacionalinė energetikos bendrovė. 61,7 proc. jos akcijų priklausė valstybei, o 38,3 – įmonei „NDX energija“, įkurtai „Vilniaus prekybos akcininkų“, „Leo LT“ uždavinys buvo pastatyti naują atominę elektrinę vietoj Ignalinos AE.

REKLAMA

Santykiai su „MG Baltic“ ir A. Zuoku

Delfi pateiktoje VSD medžiagoje nurodoma, kad prieš pradedant projektą „Vilniaus prekyba“ ruošėsi veikti prieš projektui nepritariančius politikus ir verslo grupes. Pavardės pažymoje užtušuotos, bet Delfi mini Seimo narį Kęstutį Čilinską, kuris tuo metu aktyviai ragino nagrinėti sandorio skaidrumą. Tarp kitų minimų asmenų – projektą kritikavęs analitikas Raimondas Kuodis.

Taip pat VSD nurodo, kad „Vilniaus prekyba“ aktyviai bendradarbiavo su „MG Baltic“ 2015 metais, kai dėl galbūt nesumokėtų mokesčių „Vilniaus prekyba“ siekė užsitikrinti „MG Baltic“ palaikymą.

REKLAMA
REKLAMA

„Pažymoje nurodoma, kad 2015-ųjų rugpjūtį įvyko R. Kurlianskio ir tuometinio Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovo Dainoro Bradausko susitikimas. Jame esą kalbėta ir apie VP situaciją, nes „MG Baltic“ neva asmeniškai priėmė M. Marcinkevičiaus kaltinimus dėl nesumokėtų mokesčių ir todėl pradėjo rengtis atsakomiesiems veiksmams“, – rašo Delfi.

Maža to, pažymoje įvardijami galimi ryšiai tarp „Vilniaus prekybos“ ir tuomečio Vilniaus mero, Liberalų ir centro sąjungos pirmininko Artūro Zuoko. Esą su A. Zuoku buvo atsiskaitoma per nuolaidas „Vilniaus prekybos“ valdomuose prekybos centruose.

„Politikoje nedalyvavo“

Tuo tarpu pagrindinio „Vilniaus prekybos“ investuotojo Nerijaus Numavičiaus šeimos biuro „Talka LT“ komunikacijos vadovas, deleguotas atsakyti į su šia istorija susijusius klausimus, Vaidotas Cucėnas publikacijoje paskelbtą medžiagą vertina skeptiškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kol nematėme VSD pažymos ir ji formaliai dar nevieša, galiu pakomentuoti tik tiek – kažką komentuoti detaliai yra sudėtinga, juolab, kad straipsnyje sudėtinga atskirti, kur yra VSD pažymos citatos, o kur žurnalisto nuomonė. Galiu tik patvirtinti, kad mes politikoje nedalyvavome nei tada, nei dabar“, – atsakyme tv3.lt rašė V. Cucėnas.

Paprašytas paaiškinti VSD medžiagoje minimus „Vilniaus prekybos“ santykius su konkrečiais asmenimis, V. Cucėnas teigė, kad komentuoti daugiau nei 10 metų senumo informaciją, norint išsiaiškinti fizinių asmenų tarpusavio bendravimą, kuris galimai vyko, reikėtų apklausti visus tuo metu buvusius vadovus ir darbuotojus. O apie A. Zuoko santykius su „Vilniaus prekyba“ V. Cucėnas sakė tik tiek, kad „viena su ponu A. Zuoku susijusi įmonė yra „Akropolio“ nuomininkas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų