REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
36
Kainų skirtumas Lietuvoje ir Airijoje (nuotr.: tv3.lt koliažas)

Atostogų į tėvynę grįžę emigrantai šokiruoti: tos pačios prekės čia kainuoja kur kas brangiau. Prekybos centrų atstovai atkerta, kad kainų lyginti su užsienio šalimis negalima. Jos esą nustatomos atsižvelgiant į kiekvienos valstybės mokestinę bei konkurencinę aplinką.

36

Atostogų į tėvynę grįžę emigrantai šokiruoti: tos pačios prekės čia kainuoja kur kas brangiau. Prekybos centrų atstovai atkerta, kad kainų lyginti su užsienio šalimis negalima. Jos esą nustatomos atsižvelgiant į kiekvienos valstybės mokestinę bei konkurencinę aplinką.

REKLAMA

Airijoje gyvenanti Vita (vardas, pavardė redakcijai žinoma) grįžusi atostogų į Lietuvą nustebo užsukusi į vieną iš lietuvių itin pamėgtų prekybos centrų. Anot moters, norėjusi nupirkti vaikui sauskelnes, ji pamatė, kad lygiai tokios pačios Airijoje perpus pigesnės, o akcijos metu kainuoja ir dar mažiau, vos 2 Eur.

„Pamaniau, gal kažkuo sauskelnės skiriasi. Tačiau parsinešusi namo palyginau su pirktomis Airijoje ir nemačiau skirtumo. Vėliau paaiškėjo, kad Lietuvoje šios sauskelnės pristatomos kaip naujovė. Tad turbūt dėl to kaina didesnė.

Airijoje už 5 dydžio šias sauskelnes moku 3 Eur, akcijos metu – 2 Eur. Lietuvoje už pakuotę sumokėjau 6.25 Eur”, - pasakojo Vita.

REKLAMA
REKLAMA

Anot moters, nesunku pastebėti, kad skiriasi ir maisto produktų kainos.

„Parduotuvėje mačiau, kad kai kurių prekių pakuotės skiriasi, bet sudėtis – tokia pati. Skiriasi ir vaikiškų tyrelių, ir įvairių kruopų kainos. Lietuvoje jos brangesnės.

REKLAMA

Pavyzdžiui, pirkau 500 g avižinių dribsnių ir Lietuvoje už juos sumokėjau 0,65 Eur. Lygiai tokie patys Airijoje kainuoja – 0,49 Eur. Tiesa, pakuotė skiriasi, bet sudėtis ne“, - aiškina moteris.

Internetinėje svetainėje nesunku palyginti prekių kainas esančias Lietuvoje ir Airijoje. Radus tokias pačias prekes, matyti, jog Lietuvoje kainos – didesnės.

Štai vaikiškų kelnių kaina Lietuvoje – 5.99 Eur, o Airijoje siūloma įsigyti dvi poras už 4.99 Eur. Vabzdžių naikinimo prietaisas Lietuvoje – 14.99 Eur, Airijoje ši prekė – 9.99 Eur.

REKLAMA
REKLAMA

Skirtingas PVM

Specialistai tikina, kad tų pačių prekių kainos šalyse gali skirtis. Taip esą yra dėl taikomų mokesčių, nevienodo pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Lietuvoje jis – 21 proc. Tuo metu, Airijoje prekėms taikomas nevienodas PVM. Yra keturi tarifai: 0 proc., 4,8 proc., 13,5 proc. ir 23 proc.

Maistui ir gėrimams, išskyrus alkoholiniams gėrimams, arbatai ir kavai, ledams, šaldytiems jogurtams, jogurtams, bulvių traškučiams, spragintiems kukurūzams, sūdytiems ar kepintiems riešutams, šokoladui, saldumynams, sausainiams yra taikomas 0 proc. PVM.

4,8 proc. PVM tarifas naudojamas agrokultūroje gyviems gyvuliams. 13,5 proc. PVM tarifas – maistui iš specialių mašinų, karštam maistui išsinešti, pyragams, vafliams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prekių kainos konkrečios šalies „Lidl“ parduotuvėse yra nustatomos atsižvelgiant į tos valstybės mokestinę bei konkurencinę aplinką. Nors kai kurių prekių kainos gali skirtis, dedame visas pastangas, kad bendras būtiniausių pirkinių krepšelis, įsigytas mūsų parduotuvėse, šalies kontekste išsiskirtų patraukliausia kaina. Tad tikslingiausia būtų lyginti analogiškų prekių kainas Lietuvos prekybos tinkluose”, - Tv3.lt teigė Valerija Lebedeva, Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento atstovė.

Lietuva nėra didžiausių kainų šalis

Tuo metu ekonomistai sako, jog remiantis statistika, kainos Lietuvoje yra kone mažiausios Europos Sąjungoje.

REKLAMA

„Oficiali, apibendrinta statistika rodo, jog kainų lygis vertinant tūkstančio prekių ir paslaugų kainas, mums neleidžia sakyti, kad mes gyvename didžiausių kainų šalyje. Lietuvoje kainų lygis yra 3 mažiausias Europos Sąjungoje.

Mažesnis jis yra tik tai Rumunijoje ir Bulgarijoje, visur kitur kainų lygis yra didesnis negu Lietuvoje,“ - teigė ekonomistas, Nerijus Mačiulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų