REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienoje iš socialinio tinklo Facebook grupių, buvo pasidalinta nuotrauka, kurioje užkandis sportininkams: batonas, fermentinis sūris, duona ir mėsos pakaitalas, vadinamoji „šlapianka“. Šie sumuštiniai skirti 16-19 metų dviratininkams užkąsti po numintų 140 kilometrų. Išvydę tokį užkandį, mitybos specialistai griebiasi už galvos, o po paviešintos informacijos, jaunieji sportininkai prabilo ir apie patiriamą spaudimą.

Vienoje iš socialinio tinklo Facebook grupių, buvo pasidalinta nuotrauka, kurioje užkandis sportininkams: batonas, fermentinis sūris, duona ir mėsos pakaitalas, vadinamoji „šlapianka“. Šie sumuštiniai skirti 16-19 metų dviratininkams užkąsti po numintų 140 kilometrų. Išvydę tokį užkandį, mitybos specialistai griebiasi už galvos, o po paviešintos informacijos, jaunieji sportininkai prabilo ir apie patiriamą spaudimą.

REKLAMA

Socialinį tinklą apskriejo dar viena maisto nuotrauka. Šįkart vadinamoji „šlapianka“ su batonu, duona ir fermentiniu sūriu buvo skirta jauniesiems sportininkams.

„O taip maitina Panevėžio Raimundo Sargūno sporto gimnazija jaunuosius mūsų sportininkus. Tai yra vadinamas sausas vakarienės davinys 16-19 metų sportininkams (porcijos yra vienodos nepriklausomai nuo amžiaus ir lyties). Raimundo Sargūno administracijai atrodo tai normali vakarienė po 140 km varžybų dviratininkams”, - po nuotrauka rašo ja pasidalinęs vyras.

Šaiposi, kad skundžiasi

Netrukus buvo pasidalinta ir dar viena nuotrauka, kurioje minėtų sportininkų pietūs.

„O čia tos pačios mokyklos pietų davinys, prieš tas pačias 140 km varžybas”, - rašė nuotrauką pasidalinęs asmuo.

REKLAMA
REKLAMA

Tv3.lt žurnalistai išsiaiškino, jog patekus šioms nuotraukos į viešą erdvę, Panevėžio Raimundo Sargūno sporto gimnazistai sulaukė pašaipų ir spaudimo, kad guodžiasi netinkamu maitinimu.

REKLAMA

„Aš mačiau, ką tiems vaikams įdeda į varžybas. Bet toliau komentuoti kol kas tikrai negaliu. Po paviešintų nuotraukų vaikams prasidėjo spaudimas iš mokyklos administracijos bei mokyklos darbuotojų pašaipos“, - aiškino vardo ir pavardės skelbti nenorėjęs asmuo.

Susiekti su Panevėžio Raimundo Sargūno sporto gimnazijos direktore Jūrate Pauliukiene nepavyko. Jos pavaduotoja ugdymui Neringa Stanynienė, tikino, jog vadovė išvykusi į komandiruotę, o direktorę pavaduotoja Sigitas Dambrauskas, Panevėžio Raimundo Sargūno sporto gimnazijos direktoriaus pavaduotojas ugdymui (sportas). Tačiau nurodyto telefono - niekas nepakėlė. 

REKLAMA
REKLAMA

Sportininkų mityba - šokiruoja

Paaugliams sportininkams siūlomą užkandį išvydusi dietistė Rūta Symenaitė – šokiruota. Anot jos, paauglių dienos kaloringumo vertė yra pati didžiausia lyginant su kitomis amžiaus grupėmis. Šiuo laikotarpiu būtina užtikrinti ne tik pakankamą kalorijų kiekį, bet taip pat aprūpinti organizmą baltymais, kurių perdirbtos mėsos gaminiuose, kurie buvo siūlomi užkandžiams, yra palyginti mažai nei grynoje mėsoje.

„Paauglių vitaminų poreikis didėja. Šiuo greitu augimo amžiaus laikotarpiu paauglių organizmas 2 kartus daugiau pasisavina kalcio, geležies, cinko, magnio nei kitais gyvenimo metais. Paauglystėje yra didžiulis kalcio, geležies, cinko, vitaminų B grupės, A bei C vitaminų poreikis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Yra žinoma, kad sportuojant maistinių medžiagų poreikiai taip pat išauga. Būtent todėl, sportuojančio paauglio mityba turi būti puikiai subalansuota. Ypač jei yra ruošiamasi varžyboms, mityboje neturi trūkti kokybiškų baltymų, angliavandenių, riebalų kurie suteikia energijos ištverti ir įveikti sunkias užduotis“, - tikina R. Symenaitė.

Dietistė įspėja ir apie neigiamas pasekmes, kurios bus neišvengiamos, jeigu trūks maistinių medžiagų. Tokie užkandžiai, kaip sumuštiniai su duona ir „šlapianka“ - neteikia jokios naudos.

„Jei sportuojantis vaikas suvartoja per mažai baltymų su maistu, patenkinti visiems organizmo poreikiams naudojamos raumenyse esančios atsargos. Varžyboms besiruošiantys paaugliai treniruojasi kone kasdien, o tam tikrų rūšių sporto varžybos gali trukti ilgiau nei dieną – dvi.

REKLAMA

Tokių paauglių mityboje perdirbti mėsos gaminiai tiesiog neteikia jokios naudos. Tai tuščios kalorijos, o jiems reikia kokybiškų kalorijų, iš kurių ne tik energijos gaus, bet ir sukaups energijos varžyboms, aprūpins organizmą vitaminais ir mineralais, kurie užtikrins greitą reikiamų medžiagų sintezę, varžybų metu“, - sako dietistė.

Sumuštinis užkandžiams netinka

Sportuojančių paauglių mityba reikia rūpintis ne tik kuomet šie itin daug ir aktyviai treniruojasi. Svarbu atkreipti dėmesį, kokius produktus vartoti ir po varžybų.

„Po varžybų būtina tinkama mityba, nes vyksta atsistatymo procesai organizme. Iškart po varžybų būtini angliavandeniai, kurie gali būti patiekiami vaisių, uogų, sulčių pavidalu. Taip atstatysime prarastą organizmo energiją, tokiu būdu pagerėja atsistatymas ir bendras fizinis pajėgumas“, - teigė sveikatos specialistė.

REKLAMA

Dietistės nuomone, sumuštini su vadinamąja „šlapianka“ neturi būti patiekiamas kaip užkanis jauniesiems sportininkams. „Jei po maratono paaugliams yra siūlomas tik sumuštinis su duona, dešra ir fermentiniu sūriu, neužtikriname pakankamo angliavandenių, baltymų kiekio ir gauname gana daug riebalų. Toks sumuštinis neturi būti patiekiamas net kaip „įžanginis variantas“ prieš subalansuotą pagrindinį patiekalą, reikėtų šį užkandį pakeisti į daug sveikesnį. Sportuojančio vaiko mityba subalansuota turi būti 100 proc. ir daugiau, kad užtikrintumėme jo darnų fizinį, protinį brendimą.

Praėjus ne daugiau kaip 1 valandai po treniruotės ar varžybų būtina pavalgyti tinkamai subalansuoto maisto, kuriame būtų ir kokybiškų baltymų. Pavyzdžiui, tai gali būti kalakutiena (arba kita mėsa, kiaušiniai) su pilno grūdo makaronais ir brokolių salotomis.

Net jei dėl nuovargio nesinori valgyti, tai padaryti yra būtina. Kitaip energijos neatstatysite, neatkursime pažeistus raumenis, o toliau tęsis degeneraciniai procesai“, - teigia dietistė R. Symenaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų