REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Saulius Skvernelis (nuotr. Eimanto Genio)

Visuomenės nuomonės reitingai politikams visada primena sūpuokles – tai kyla aukščiau po sėkmingos viešųjų ryšių kampanijos, tai krinta žemiau po netikėto skandalo. Nors skirtingos bendrovės fiksuoja augančius premjero Sauliaus Skvernelio reitingus, dar nežinia, kaip visuomenės nuomonę paveiks gegužę nuskambėjusios saugumo pažymos, pagalbos Rakauskų šeimai ir bendravimo su žurnalistu Tomu Dapkumi istorijos.

21

Visuomenės nuomonės reitingai politikams visada primena sūpuokles – tai kyla aukščiau po sėkmingos viešųjų ryšių kampanijos, tai krinta žemiau po netikėto skandalo. Nors skirtingos bendrovės fiksuoja augančius premjero Sauliaus Skvernelio reitingus, dar nežinia, kaip visuomenės nuomonę paveiks gegužę nuskambėjusios saugumo pažymos, pagalbos Rakauskų šeimai ir bendravimo su žurnalistu Tomu Dapkumi istorijos.

REKLAMA

Kaip rodo „Lietuvos ryto“ užsakymu atliktos visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Vilmorus“ gegužės 4-12 d. surengta apklausa, palankumą S. Skverneliui išreiškė 51,4 proc. gyventojų. Palyginimui, analogiškoje apklausoje balandį S. Skvernelį palankiai vertino 49,4 proc. respondentų.

Tuo tarpu portalo DELFI užsakymu „Spinter tyrimai“ balandžio 17-26 dienomis atlikta apklausa rodo, kad 12,8 proc. respondentų prezidento rinkimuose balsuotų už S. Skvernelį, o kovą analogiškoje apklausoje tokių respondentų buvo 8,7 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Nors tyrimų paklaidos visada siekia apie 3 proc., aiškiai matyti tendencija, kad S. Skvernelio reitingai kyla, nors jis ir nėra populiariausias kandidatas. Kol kas prezidento rinkimų favoritas („Spinter tyrimai“ duomenimis) – SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda. Balandį už jį būtų balsavę 22,9 proc. respondentų, o kovą – 22,2 proc.

REKLAMA

Skandalų virtinė

Ši gegužė buvo kaip niekada vaisinga skandalų. Gegužės pradžioje paviešinta Valstybės saugumo departamento pažyma, kurioje atskleidžiami koncerno „MG Baltic“ ryšius su įvairiais politikais ir politinėmis partijomis.

Toje pačioje pažymoje figūravo ir koncerno valdomos žiniasklaidos priemonės žurnalisto Tomo Dapkaus pavardė. Jis įvardinamas kaip asmuo, kuris galėjo naudotis savo pareigomis ir galimai šantažuoti bei manipuliuoti informacija apie tam tikrus politikus.

Nors S. Skvernelio pavardė pažymoje neminima, jis pripažino pažįstantis Tomą Dapkų ir su juo bendravęs dar nuo tada, kai dirbo neaukšto rango pareigūnu.

REKLAMA
REKLAMA

Gegužės viduryje portalas 15min aprašė S. Skvernelio dovaną Rakauskų šeimai. Kaip rašė portalas, „ministrų kabinetas nuslėpė tiesą apie milijonus eurų kainuosiančią taikos sutartį su lietuvių ir vokiečių įmone „Danpower Baltic“. Politikai ruošiasi verslininkams sumokėti apie 18-25 mln. eurų už tai, kad įmonė atsiimtų abejotinas pretenzijas. Vyriausybė tai pateikia kaip savo laimėjimą, bet iš tikrųjų sandorio siekė verslininkai. Siekė ir per premjerą Saulių Skvernelį“.

Balandį irgi netruko politinio šurmulio, nes „Lietuvos rytas“ paviešino prezidentės Dalios Grybauskaitės ir buvusio Liberalų sąjūdžio pirmininko Eligijaus Masiulio susirašinėjimą. Savo laiškuose D. Grybauskaitė S. Skvernelį vadina „pavojingu populistu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kils dar aukščiau

Nepaisant minėtų istorijų, Vytauto Didžiojo universiteto Socialinės ir politinės teorijos katedros profesorius Lauras Bielinis prognozuoja, kad S. Skvernelio reitingai augs ir toliau.

„S. Skvernelis šiame skandalų maratone užėmė tokią išsikartinę poziciją – jis tarsi virš skandalų save demonstravo. Tarsi tas, kuris tuo metu, kai didžioji dalis politinės viršūnės yra sukaustyta skandalų ir negali kontroliuoti situacijos, apsiima sureguliuoti santykius šioje šalyje – ekonominius politinius ir panašiai. Jis pastatė save virš skandalų ir tai visuomenėje jo vaizdinį kuria kaip ryškaus lyderio“, - tv3.lt kalbėjo L. Bielinis.

REKLAMA

Svarbu ir tai, mano profesorius, kad S. Skvernelio pavardė nefigūruoja VSD pažymoje, o tai jam turėtų suteikti drąsos. Tuo tarpu D. Grybauskaitės laiškuose S. Skvernelis minimas neigiamame kontekste, tačiau ir tai, sako L. Bielinis, žalos jo reitingams nepadarys.

„Nes D. Grybauskaitė kaip tik yra viena iš pagrindinių skandalo dalyvių. Ir S. Skvernelis jau sureagavo į šituos jos žodžius labai adekvačiai – atlaidžiai, įvertino siūlydamas visiems pasižiūrėti į tai, kaip į nereikšmingą dalyką. Ir tai leido jam išsisukti iš šitos situacijos. Grybauskaitės vertinimas tokiu būdu buvo neutralizuotas“, - pastebėjo L. Bielinis.

Reitingai stabilūs

Kaip pastebi visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys, S. Skvernelio reitingai daugmaž stabilizavosi nuo praėjusių metų liepos ir palankus vertinimas laikosi apie 50 proc.

REKLAMA

„Nežiūrint įvykių, kurie ten vyksta intensyviai tarp partijų ir Vyriausybėje, rezultatas yra tas pats. Jo reitingas nepasikeitė. Teigiamas vertinimas – nuo praeitų metų liepos. Bet kai jis tapo premjeru, tai buvo rezultatas net iki 72 proc.“, - tv3.lt kalbėjo V. Gaidys.

V. Gaidžiui susidaro įspūdis, kad visuomenė vertina S. Skvernelį neatsižvelgdama į išorine aplinkybes, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Ramūno Karbauskio ar net Vyriausybės veiksmus.

„Nuo liepos mėnesio nebuvo augimo tendencija, tiesiog buvo stabilus lygmuo. Kad reitingas pakiltų, matyt, visgi reikėtų kokių tai aplinkybių. S. Skverneliui kažkada sekdavosi, kai jis kildavo į kovą su kažkuo. Paprastai tas priešininkas pralaimėdavo, o jis ir nepalankiose aplinkybėse gaudavo aukštus reitingus“, - sakė V. Gaidys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paperkančios savybės

Paprašytas įvardinti, kokios savybės užtikrina S. Skverneliui dalies rinkėjų palankumą, L. Bielinis išskyrė tai, kad premjeras kuria kovingo politiko įvaizdį.

„Gana pozityviai agresyvus. Čia su juo reikia atsargiai. Visi mato, kad net prezidentė su juo nesiginčija. Manau tai sukuria tą vaizdinį, kuris iš tikrųjų populistiškai ryškus, bet tai visuomenei, kuri emociškai reaguoja į politikus, jis bus simpatiškas“, - kalbėjo profesorius.

Anot V. Gaidžio, S. Skvernelį palankiausiai vertina vyresnio amžiaus žmonės nuo 60 metų, turintys žemesnį išsilavinimą ir pajamas, gyvenantys rajonuose ar kaimuose.

„Labiau jis patinka mažiau sėkmingai Lietuvai“, - pastebėjo V. Gaidys.

S. Skvernelis dar nėra patvirtinęs savo kandidatūros į prezidento postą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų