REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nyderlanduose šią savaitę iš globėjų pagrobtą penkiametę jos biologinė mama parvežė į Lietuvą.

Nyderlanduose šią savaitę iš globėjų pagrobtą penkiametę jos biologinė mama parvežė į Lietuvą.

REKLAMA

Kaip informavo Policijos departamentas, ketvirtadienį mergaitės motina atvyko į Kauno policiją ir pranešė, kur yra mergaitė.

„Ją apžiūrėję Vaiko teisių apsaugos specialistai konstatavo, kad mergaitė sveika, gyvenimo sąlygos yra tinkamos“, – teigiama pranešime.

Mama ketvirtadienį sulaikyta dviem paroms, teismas penktadienį jai skyrė intensyvią trijų mėnesių priežiūrą – jai bus uždėta apykojė. Visa informacija perduota Olandijos teisėsaugai.

Kaip skelbia portalas lrytas.lt, mergaitė perduota Lietuvoje gyvenančiai tetai, Nyderlanduose paskelbta mergaitės motinos tarptautinė paieška.

Nyderlandų žiniasklaida skelbė, kad mergaitė pagrobta Mastrichto mieste, sekmadienį, įtariama, kad jos motinai padėjo bendrininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos pareigūnų duomenimis, iš Klaipėdos kilusi moteris yra nedirbanti, neteista, administracine tvarka nebausta.

Ar motina gali sulaukti pagalbos?

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Teisinės pagalbos ir tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vedėja Sandra Bobinaitė portalui yra sakiusi, kad per pastaruosius 4 metus, tai ketvirtasis atvejis, kai lietuviai pagrobia savo vaikus iš globėjų ar kito tėvo ir parsiveža į Lietuvą.

REKLAMA

Ar šiuo atveju, valstybė gali padėti motinai išsaugoti pagrobtą vaiką, specialistė sako, jog atlikus neteisėtą veiksmą kitoje šalyje, vargu ar galima sulaukti pagalbos gimtinėje.

„Iš neteisėtų veiksmų kaip ir negali teisėti atsirasti. Tai nereiškia, kad tai vaiko neapginimas, kad yra suteikiama teisė kitoms užsienio valstybių institucijoms inicijuoti atitinkamus procesus, spręsti vaiko grąžinimo į užsienio valstybę klausimą.

Kai vaikas bus grąžintas į užsienio valstybę, vis tiek teisinis procesas dėl jo globos nustatymo bus tęsiamas, turėtų būti tęsiamas“, - tv3.lt aiškino S. Bobinaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak specialistės, suradus mergaitę, ji bus grąžinta į nuolatinės savo gyvenamosios vietos valstybę ir ten bus inicijuojami teisiniai procesai dėl globos nustatymo.

Tėvams, norintiems susigrąžinti į šeimą vaikus, kurie auga globėjų šeimoje – pirmiausia reikėtų kreiptis į tos šalies teismą, kurioje yra nustatyta nuolatinė vaiko gyvenamoji vieta.

„Reiktų užsienio valstybėje, vaiko nuolatinės gyvenamosios vietos valstybėje, spręsti tą klausimą ir siekti vaiko grąžinimo į šeimą ar globėjams.

Kai vaikas yra pagrobiamas iš valstybės, kurioje yra nustatyta jo nuolatinė gyvenamoji vieta, o tai dažnai būna ir vienas iš vaiko tėvų užsienio valstybės pilietis, tai klausimas: ar vaiko grąžinimas ar negrąžinimas yra teisių pažeidimas“, - sako S. Bobinaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tv3.lt jau rašė, jog neoficialiais duomenimis, mergaitės motina, kuri įtariama vaiko pagrobimu, į teisėsaugos akiratį pakliuvusi nebuvo.

Neoficialiais duomenimis, motinai buvo leidžiama susitikti su dukra keletą kartų per mėnesį. Kaip buvo pranešta iš karto po to, kai vietos pareigūnai paskelbė paiešką, matyti, kad pagrobti mergaitę motinai padėjo nenustatytos tapatybės vyras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų