REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Šventės pradžią skelbs NATO oro policijos misijos naikintuvų skrydis

Jau šį šeštadienį Alytuje vyksiančioje Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dienoje kartu su mūsų kariais Lietuvos gyventojams prisistatys ir Lietuvoje dislokuoti NATO sąjungininkų kariai. Atvykę į Jaunimo parką Alytaus ir miesto svečiai galės apžiūrėti NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinę techniką, pasimatuoti skirtingų Aljanso šalių karių ekipuotę, susipažinti su Lietuvoje dislokuotų NATO vienetų veikla ir laimėti prizų. 

4

Jau šį šeštadienį Alytuje vyksiančioje Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dienoje kartu su mūsų kariais Lietuvos gyventojams prisistatys ir Lietuvoje dislokuoti NATO sąjungininkų kariai. Atvykę į Jaunimo parką Alytaus ir miesto svečiai galės apžiūrėti NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinę techniką, pasimatuoti skirtingų Aljanso šalių karių ekipuotę, susipažinti su Lietuvoje dislokuotų NATO vienetų veikla ir laimėti prizų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priklausomai nuo oro sąlygų, šventės Alytuje šeštadienio vidurdienį pradžią paskelbs ir Lietuvos žmones skrydžiu pasveikins NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse budintys Portugalijos naikintuvai. Šiuo metu rytinėje NATO oro erdvėje patruliuoja Portugalijos ir Ispanijos karinių oro pajėgų kariai su naikintuvais F-16 ir „Eurofighter Typhoon“. Nuo gegužės pradžios jie dalyvauja jau 47-oje NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse.

REKLAMA

NATO sąjungininkų naikintuvai Baltijos šalių oro erdvę saugo jau 14 metų – nuo 2004 m. kovo 29 d., kai Lietuva tapo visateise galingiausio pasaulyje karinio Aljanso nare.

Šventėje – galimybė trumpam tapti NATO priešakinių pajėgų kariu

Į Alytaus Jaunimo parką šeštadienį atvykę svečiai turės galimybę susipažinti ir pabendrauti ir su Rukloje dislokuotos NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės (angl. NATO enhanced Forward Presence Battle Group) kariais.

REKLAMA
REKLAMA

„Džiaugiamės, kad esame Lietuvoje. Mes – tai vokiečiai, olandai, kroatai, prancūzai, norvegai ir kitų šalių kariai – jau ilgą laiką treniruojamės su Lietuvos kariais. Ir visi mes – vyrai ir moterys – tapome gerais draugais. Būdami Lietuvoje mes taip pat vykstame į susitikimus su Lietuvos žmonėmis, o šeštadienį atvyksime ir į Alytų, kur, prieš pradėdami pasirengimą birželį vyksiančioms didelėms pratyboms, norime pabūti su Lietuvos žmonėmis ir smagiai drauge praleisti dieną. Tad, iki susitikimo Alytuje,“ – sako NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinei grupei Lietuvoje vadas Vokietijos kariuomenės pulkininkas leitenantas Wolf Rüdiger Otto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NATO daugianacionalinio vieneto kariai į Alytų šventei atsigabens ir žmonėms aprodys dalį pratybose Lietuvoje naudojamos kovinės technikos – Prancūzijos kariuomenės tanką „AMX Leclerc “, Nyderlandų karių kovos mašiną CV90, Kroatijos ir Vokietijos kariuomenėse naudojamus šarvuočius „Patria“ ir „Boxer“, taip pat kovinės paramos priemones, tarp kurių kariniai sunkvežimiai ir kt.

Kovinės grupės kariai visuomenei pristatys tai, ką tarnaudami Lietuvoje dėvi skirtingų NATO priešakinių pajėgų karių šalių kariai. Šventės lankytojai galės trumpam pasijusti NATO priešakinių pajėgų kariais – jiems kovinės grupės kariai pristatys skirtingų šalių mūšio ekipuotės detales ir pakvies pasimatuoti šios ekipuotės elementus – liemenes, šalmus, dėtuves, kt.

REKLAMA

Nuo 2017 m. sausio pradžios Rukloje dislokuota NATO priešakinių pajėgų kovinė grupė yra integruota į Lietuvos kariuomenės Mechanizuotąją pėstininkų brigadą „Geležinis Vilkas“. Lietuvos ir Aljanso kovinės grupės kariai aktyviai treniruojasi tam, kad būtų pasirengę apsaugoti rytinį NATO flangą nuo bet kokių grėsmių.

Šalia aktyvios kasdienės tarnybos NATO kariai dalyvauja ir vietos bendruomenių kultūros renginiuose, visuomeninėse ir socialinėse akcijose, lankosi Jonavos rajono, kuriame kovinė grupė yra dislokuota, mokyklose ir organizacijose.

REKLAMA

Šiuo metu daugianacionalinėje rotacinėje kovinėje grupėje tarnauja kariai iš Belgijos, Kroatijos, Nyderlandų, Norvegijos, Prancūzijos, Vokietijos bei Islandijos atstovas. Vasarą prie gynybos ir atgrasymo tikslais suformuotos NATO kovinės grupės Lietuvoje prisijungs ir Čekijos kariai.

Šventėje – pažintis su Lietuvoje veikiančiais NATO vienetais

Kaip ir ankstesniais metais Kariuomenės ir visuomenės dienos renginyje dalyvaus ir tarptautinė NATO pajėgų integravimo vieneto (angl. NATO Force Integration Unit, NFIU) komanda. Šis NATO štabas Vilniuje veikia nuo 2015 m. rugsėjo. Kaip sako NATO vieneto kariai, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena jiems suteikia galimybę susitikti su Lietuvos žmonėmis ir papasakoti jiems apie NATO misiją ir vaidmenį Lietuvoje. Šio vieneto paskirtis – užtikrinti greitą NATO pajėgų, įskaitant ir NATO ypač greito reagavimo pajėgų dislokavimą Lietuvoje ir tam reikalingos visuomenės paramos svarbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į šventę šeštadienį atėjusiems alytiškiams ir miesto svečiams jie bus pasirengę atsakyti klausimus. Užsukę į Jaunimo parke išskleistą NATO pajėgų integravimo vieneto palapinę svečiai galės susipažinti su vieneto veikla, sudalyvauti nedidelėje NATO viktorinoje ir pažaisti krepšinį, taip pat laimėti prizų.

 

„Labai svarbu, kad visuomenė turėtų galimybę susitikti su kariais. Saugumas – tai bendros mūsų visų pastangos, o kariuomenė yra stipresnė, kai ją remia visuomenė. Mūsų NATO vienete tarnaujantys kariai Lietuvoje gyvena ir dirba su savo šeimomis, todėl mums didelė garbė būti šio renginio Lietuvoje dalimi“, – sako NATO pajėgų integravimo vieneto Lietuvoje vadas Danijos kariuomenės pulkininkas Jakobas Larsenas (Jakob Larsen).

REKLAMA

 

Atvykusieji į šventę Alytuje galės susipažinti ir su Vilniuje jau šešerius metus veikiančio NATO Energetinio saugumo kompetencijos centro (angl. NATO Energy Security Centre of Excellence) veikla. Ekspertai iš dešimties NATO valstybių ir šalių partnerių ne tik papasakos, bet ir pademonstruos vieną didžiausių centro vykdomų projektų – Lietuvos kariuomenės hibridinės energijos generavimo sistemą. Ši sistema, naudodama tradicinį kurą ir atsinaujinančius energijos šaltinius, elektros energija gali aprūpinti bataliono dydžio vienetą.

REKLAMA

 

„Laukiame susitikimo su Alytaus gyventojais ir miesto svečiais, kuriems papasakosime, kaip veikia ši moderni hibridinė sistema, o mums tai padaryti padės ir Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos kariai“, – sako NATO Energetinio saugumo kompetencijos centro atstovai. Svečiai taip pat galės pabendrauti su centro ekspertais, sužinoti apie šių dienų atsinaujinančios energetikos aktualijas, sudalyvauti žaidimuose ir viktorinose, laimėti prizus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų