REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Policija (nuotr. Fotodiena.lt)

Nepaisant to, kad pernai sulaikytas didžiausias kvaišalų kontrabandos kiekis per visą Lietuvos muitinės istoriją (beveik 2 tonos narkotikų), pareigūnams didelį nerimą kelia tai, jog narkotikus vis dažniau siunčiasi nepilnamečiai.

5

Nepaisant to, kad pernai sulaikytas didžiausias kvaišalų kontrabandos kiekis per visą Lietuvos muitinės istoriją (beveik 2 tonos narkotikų), pareigūnams didelį nerimą kelia tai, jog narkotikus vis dažniau siunčiasi nepilnamečiai.

REKLAMA

Anot muitinės kriminalistų, maždaug pusė 2018 m. ikiteisminių tyrimų dėl narkotikų pašto siuntose, pradėti dėl kvaišalus besisiuntusių paauglių. Ir tai toli gražu ne vien kanapės: vaikai internetu užsisakinėja ir LSD, ecstasy, kokainą, sintetinius kanabinoidus.

Muitinės kriminalinės tarnybos Kauno skyriaus pareigūnų vertinimu tarp šiemet pradėtų ikiteisminių tyrimų daugiau nei 30 proc. susiję su nepilnamečiais, Vilniuje tokių atvejų kone perpus daugiau.

„Pasitaiko, kad tėvai mėnesiais neperžengia savo vaiko kambario durų, ant kurių kabo užrašas „netrukdyti!“ slenksčio – pasakoja viena MKT pareigūnė – Ir būna šokiruoti, kai atvykę pareigūnai tame kambaryje randa ant palangės augančias kanapes, o ant stalo – kanapių smulkintuvą.“ Narkotikai šiais laikais ypač lengvai pasiekiami – atstumas viso labo tėra kompiuterio klavišo paspaudimas. Kvaišalai perkami internetu, tam naudojantis tėvų parūpintomis banko kortelėmis, neretai atsiskaitoma ir kriptovaliuta.

REKLAMA
REKLAMA

Kartais paaugliai aiškina tėvams turintys teisę į vaiko pinigus, už kuriuos esą internetu įsigyjantys madingų drabužių ar kitų prekių, kurių nerasi Lietuvoje. Vaikų išradingumui nėra ribų – pareigūnai pasakoja apie atvejį, kai marihuanos sodinukus moksleivis savo kambaryje augino, tėvus įtikinęs, jog vykdo biologijos mokytojos užduotį... Kitas, nors vaikščiojo nuolat „apsirūkęs“, teisinosi, jog tai tiesiog galvos skausmai dėl intensyvių mokslų.

REKLAMA

Paaugliai siunčiasi ne tik kanapes ar jų sėklas, bet ir LSD, ecstasy, kokainą, sintetinius kanabinoidus (kuriais užpildo elektronines cigaretes), „vonios druską“ – mefedroną, kitas naująsias psichoaktyvias medžiagas. Dažniausiai narkotikus siunčiamasi nedideliais kiekiais, „sau ir draugams“ ar vakarėliams. Moksleiviai jų atsineša ir į klasę, dalinasi, siūlo savo mokslo draugams.

Narkotikai iš paštomatų neretai atsiimami užsimaukšlinus motociklininko šalmą. Šitaip naivūs paaugliai veltui tikisi išvengti identifikacijos, jei kas vėliau peržiūrinėtų stebėjimo kamerų įrašus.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi už siuntos atsiėmimą reikia susimokėti banko kortele, pasitaiko, jog jaunuoliai mėgina įkalbėti atsitiktinius praeivius mainais už grynuosius leisti pasinaudoti jų banko kortelėmis (!). „Telieka stebėtis žmonių, patikinčių savo banko korteles, nepažįstamam asmeniui, naivumu“ – pakomentavo šią situaciją vienas iš MKT pareigūnų.

Pareigūnams kartais susidaro įspūdis, jog net ir nutuokdami apie kanapių rūkymą, daugelis tėvų tai tevertina it lengvą vaikų išdaigą: tarytum šie pasislėpę rūkytų paprastas cigaretes. Tuo tarpu pradėję nuo kanapių, kai kurie iš paauglių ilgainiui ima siųstis ir kitų rūšių narkotikus, platinti juos mokyklose.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų