REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gegužės 18 dieną, švietimo įstaigų darbuotojai streikuos. Darbas bus stabdomas dviems valandoms. Tikimasi, jog to pakaks priminti Vyriausybei bei Švietimo ir mokslo ministerijai apie iki šiol neįvykdytus pažadus,.

Gegužės 18 dieną, švietimo įstaigų darbuotojai streikuos. Darbas bus stabdomas dviems valandoms. Tikimasi, jog to pakaks priminti Vyriausybei bei Švietimo ir mokslo ministerijai apie iki šiol neįvykdytus pažadus,.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas tv3.lt teigė, kad iš viso streikuoti ketina pedagogai iš 50 Lietuvos mokyklų.

„Nacionaliniu mastu skelbiamas įspėjamasis streikas dėl mūsų reikalavimų, kurie yra išplatinti. Mes prašome, kad būtų stabdoma reforma, nes ji ne iki galo išdiskutuota.

Švietimo bendruomenė jos nežino ir nepritaria kai kuriems dalykams. Pavyzdžiui, kad etate yra per didelis kontaktinių valandų skaičius, per mažai jų skiriama pasirengimui. Kaip matome, nemažinamas ir vaikų skaičius klasėse, nekeliamas darbo užmokestis“, - aiškino A. Navickas.

Anot pašnekovo, gegužės 18 dieną pedagogai nedirbs 2 valandas.

Ruošiamasi nacionaliniam streikui

Jei šis įspėjamasis streikas nepadės – ketinama organizuoti daug didesnį. Švietimo darbuotojai sako, jaučiantys ir turintys didelį visuomenės palaikymą.

REKLAMA
REKLAMA

„Penktadienį streike dalyvauja apie 50 mokyklų. Mus palaiko ir kitos profesinės organizacijos, kurios nepriklauso šveitimo bendruomenei.

Jeigu šitas streikas nepadės, tada planuojame, kad galbūt kartu su medikais, mokslininkais, socialiniais darbuotojais, organizuoti nacionalinį streiką“, - tv3.lt sakė A. Navickas.

REKLAMA

Anot pašnekovo, vyriausybė jau pritarė ir pateikė Seimui svarstyti Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) parengtą naująjį mokytojų darbo užmokesčio modelį, pavadinimu MEDUS (mokytojų etatinio darbo apmokėjimo užmokesčio sistema).

„Beveik 2 metus brandintą produktą ministerija staiga, per brandos egzaminų sesiją, kai mokyklose turi būti susikaupimas ir ramybė, ištraukė iš po stalo ir kiršindama švietimo bendruomenę po grifu „skubos tvarka“ bando prastumti tikėdamasi, kad niekas nedrįs prieštarauti ir priešintis“, - teigia A. Navickas.

REKLAMA
REKLAMA

Švietimo atstovai siekia, kad šio modelio MEDUS svarstymas būtų stabdomas.

„Čia toks signalas šveitimo bendruomenei, vyriausybei, kad nepritariame, kad buvo daug tokių mokytojų, kurie buvo tarsi „užliūluoti“, kurie tikėjo, kad jei turi kelias pamokas, jiems bus „nupieštas“ visas etatas, naiviai tikėjo, kad bus mokama už visus darbus, o realiai, kaip matome pagal finansavimą, niekas nesikeičia ir niekas nebus mokama“, - tikina A. Navickas.

Anot pašnekovo, jau ir iki šiol ne kartą sistema pertvarkyta: nuo 2001 m. uždaryta virš 1000 mokyklų, atleista virš 10 000 mokytojų, tačiau „atsilaisvinę“ pinigai švietimo sistemoje neliko, o mokytojų, darželio auklėtojų padėtis liko tokia pat vargana, kaip ir anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šį kartą ministerija net neslepia, kad dabartinė reforma – ne apie atlyginimų didinimą. Tad kaip mokytojas uždirbo 600, o darželio auklėtojas – 500 eurų, tiek uždirbs ir po reformos, jo padėtis nesikeis. O Vyriausybė galės kurti naujas pasakas apie statistikas, vidurkius ir augantį mokytojo profesijos prestižą“, - sako A. Navickas.

Įspėjamasis dviejų valandų streikas įvyks 2018 m. gegužės 18 d. Jis skelbiamas, nes nevykdomi Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) Vyriausybei bei Švietimo ir mokslo ministerijai pateikti reikalavimai: 20 proc. kelti pedagoginių ir nepedagoginių specialistų, dirbančių ugdymo įstaigose, algas, sumažinti vaikų skaičių darželių grupėse ir mokyklų klasėse, šakos kolektyvinėje sutartyje susitarti dėl aiškių ir konkrečių naujo mokytojų darbo apmokėjimo modelio principų.

REKLAMA

Dviejų valandų streiko pradžia – 8 val. bendrojo ugdymo mokyklose, ikimokyklinio ugdymo įstaigose – nuo darbo pradžios, o neformaliojo ugdymo įstaigose – nuo ugdymo proceso pradžios.

Streiko nepajus

Panevėžio Mykolo Karkos pagrindinės mokyklos direktorius Alfredas Paberžis tikina, jog šio streiko mokiniai nė nepajus.

„Pamokos be sutrikimų vyks, viskas bus pagal tvarkaraštį. Ne visi pedagogai priklauso tai profesinei sąjungai, kuri organizuoja streiką, jų mūsų mokykloje vos keli. Ir tai tądien ne visi turi pamokas. O kas turi, bet nedirbs dėl streiko, jiems nebus mokamas už tas pamokas atlyginimas, o juos kiti mokytojai vaduos“, - tv3.lt situaciją komentavo A. Paberžis.

REKLAMA

Anot pašnekovo, šis streikas – ne laiku ir ne vietoje.

„Ne vietoje ir ne laiku. Aišku, keliami profesinės sąjungos reikalavimai – normalūs, suprantami, bet reikėtų palaukti finansavimo. Žinoma, tai žmonių apsisprendimo teisė, pasirinkimas dalyvauti streike ar ne, tai jų reikalas. Tačiau mums, mūsų ugdymo įstaigai, tai absoliučiai nepasijaus, net buvome apie tai pamiršę“, - sakė A. Paberžis.

Prie streiko prisijungė šios ugdymo įstaigos:

Kaišiadorys: 1. Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazija 2. Kruonio gimnazija 3. Žiežmarių gimnazija 4. Kaišiadorių meno mokykla 5. Kaišiadorių V.Giržado progimnazija 6. Kaišiadorių technologijų ir verslo mokykla 7. Žąslių pagrindinė mokykla 8. Kaišiadorių l/d "Žvaigždutė"; 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalvarijos gimnazija;

Klaipėdos lopšelis-darželis „Želmenėlis“;

Marijampolės sav.: 1. Marijampolės Jono Totoraičio progimnazija 2. Igliaukos Anzelmo Matučio gimnazija;

Panevėžio m.: 1. Panevėžio Mykolo Karkos pagrindinė mokykla 2. Panevėžio muzikos mokykla 3. Panevėžio l/d "Kastytis" 4. Panevėžio r. Naujamiesčio gimnazija 5. Panevėžio kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų pagrindinė mokykla 6. Panevėžio suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centras;

Panevėžio r.: 1. Velžio gimnazija 2. Ramygalos gimnazija 3. Panevėžio r. Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazija 4. Panevėžio r. Smilgių gimnazija;

Raseiniai: 1. Raseinių raj. Nemakščių Martyno Mažvydo gimnazija 2. Raseinių Šaltinio progimnazija 3. Raseinių Viktoro Petkaus pagrindinė mokykla;

REKLAMA

Skuodas: 1. Skuodo Pr. Žadeikio gimnazija 2. Skuodo Bartuvos progimnazija;

Šiaulių m.: 1. Šiaulių Centro pradinė mokykla;

Pavenčių mokykla;

Šilalės l/d "Žiogelis";

Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazija;

Švenčionys: 1. Adutiškio pagrindinė mokykla 2. Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija 3. Švenčionių pradinė mokykla 4. Švenčionių progimnazija; 

Vilkaviškis: 1. Kybartų Kristijono Donelaičio gimnazija;

Vilniaus m.: 1. Vilniaus J. Basanavičiaus progimnazija 2. Vilniaus "Ąžuoliuko" muzikos mokykla 3. Vilniaus S. Daukanto progimnazija 4. Salomėjos Nėries gimnazija 5. Vilniaus Žaliakalnio darželis-mokykla 6.Vilniaus Jono Pauliaus II progimnazija 7. Vilniaus J. Vienožinskio dailės mokykla;

Visaginas: 1. Visagino "Gerosios vilties" progimnazija

Zarasai: 1. Zarasų "Ąžuolo" gimnazija 2. P. Širvio progimnazija 3. "Santarvės" pradinė 4. Meno mokykla 5. Salako pagrindinė mokykla 6. Dusetų K. Būgos gimnazija. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų