REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
„Facebook‘e“ plinta slapta darytos Kauno tardymo izoliatoriaus nuotraukos: vaizdas pribloškia (nuotr. facebook.com)

Prieš 14 metų buvo iškilmingai atidarytas vienas ilgiausiai rekonstruotų pastatų Kauno miesto centre.

18

Prieš 14 metų buvo iškilmingai atidarytas vienas ilgiausiai rekonstruotų pastatų Kauno miesto centre.

REKLAMA

Buvęs Kauno sunkiųjų darbų kalėjimas lygiai po 140 metų vėl priglaudė laisvės netekusius ir teismo laukiančius asmenis.

Carinės Rusijos laikus menančio pastato rekonstrukcija užsitęsė daugiau kaip šešerius metus ir mokesčių mokėtojams kainavo beveik 7 mln. eurų.

Nors pinigų investuota daug, tačiau sulaikytųjų socialiniame tinkle „Facebook“ paviešintos nuotraukos privers griebtis už galvos.

Štai nuotraukos, kurios išplito internete:

Jei norite pamatyti, kaip gyvena žiauriausi Lietuvos nusikaltėliai, spauskite: ČIA!

Aršios diskusijos

Šios nuotraukos sulaukė aštrių internautų kritikos strėlių. Žmonės tokias gyvenimo sąlygos lygino su gyvulių laikymo sąlygomis. „Tobula romantika“, - ironijos negailėjo „Facebook“ vartotojas Mantas.

Kitas internautai atkreipė dėmesį, kad jei valdžia nesugeba pasirūpinti pensininkais, tai ko galėtų tikėtis nuteistieji: „Toks tas gyvenimas. Susitaikai ir judi į priekį. Čia kova su vėjo malūnais. Niekas neužjaučia nieko. Godumas pas žmones. Pinigai tik galvoje...“

REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, didžioji dauguma kartojo jau įprastus dalykus, kad nėra ko nusikalsti ir neteks patirti tokių sąlygų. O kiti siūlė pamatyti Šiaulių tardymo izoliatoriaus patalpas, esą ten dar baisiau nei Kaune. Įvertinkite nuotraukas patys.

REKLAMA

Itin moderni įstaiga

Moderniausia šalies įkalinimo įstaiga, užimanti apie 7 tūkst. kvadratinių metrų teritoriją, galėjo priimti 262 sulaikytus asmenis, kuriems teismo sprendimu paskirta kardomoji priemonė – suėmimas.

82-ose kamerose sustatyti pačių nuteistųjų pagaminti baldai. Daugumoje kamerų bus apgyvendinti 3 arba 4 asmenys. Jau prasidėjus rekonstrukcijai, teko derinti projektą ir, kaip reikalauja ES standartai, vienam suimtajam skirtą plotą padidinti nuo 3 iki 5 kv. metrų. Izoliatoriuje įrengtos ir pasivaikščiojimo patalpos po atviru dangumi.

REKLAMA
REKLAMA

Viename nuo kito izoliuotuose trijuose aukštuose vyksiantis gyvenimas yra stebimas vaizdo įranga. Modernios vaizdo stebėjimo kameros pakeis automatais ginkluotus prižiūrėtojus, kurie paprastai stebi teritoriją apsaugos bokšteliuose. Iš viso šioje įstaigoje dirba per 200 aptarnaujančio personalo asmenys.

Istorijos pėdsakai

Taip jau sutapo, kad buvusio Kauno sunkiųjų darbų kalėjimo statybos XIX amžiuje truko beveik tiek pat, kiek ir pastato rekonstrukcija XX-XXI šimtmečių sandūroje.

Pastatas pradėtas statyti 1857 metais, o jau 1864 metų istoriniuose dokumentuose rašoma apie čia kalinčius asmenis. Turima duomenų, jog čia galėjo kalėti ir vienas 1863-iųjų metų sukilimo vadų A.Mackevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalėjimas mena ir itin skaudžius Lietuvos istorijos metus, kai 1940-1941 metais čia buvo įkalinti tuometinio Seimo, Vyriausybės nariai, nemažai inteligentų, kariškių, ūkininkų bei kitų okupacinei valdžiai pasipriešinusių žmonių.

Istorikų skaičiavimu, prieš karą Kauno kalėjime buvo laikoma apie 2 tūkst. mūsų tautiečių, kurių dauguma mirė arba buvo sušaudyti. Tuos laikus primena kai kurios detalės, paliktos net ir rekonstravus pastatą, tai – senos kameros durys, to meto krosnys, mirtininkų kameros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų