REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Vaistinė (nuotr. SCANPIX)

Po įnirtingų diskusijų, Seimo Sveikatos reikalų komitetas šiandien turėjo apsispręsti dėl vaistų prekybos ne tik vaistinėse, bet ir prekybos centruose bei degalinėse. Visgi, į klausimus uoliai atsakinėjęs Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, neįtikino komiteto narių pritarti šiam siūlymui.

12

Po įnirtingų diskusijų, Seimo Sveikatos reikalų komitetas šiandien turėjo apsispręsti dėl vaistų prekybos ne tik vaistinėse, bet ir prekybos centruose bei degalinėse. Visgi, į klausimus uoliai atsakinėjęs Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, neįtikino komiteto narių pritarti šiam siūlymui.

REKLAMA

Pats ministras tikina, kad tai rodo politikų atstovavimą ne Lietuvos žmonių, bet savų interesų bei dalyvavimą politiniuose žaidimuose. Dar visai neseniai buvo pasirodęs atvejis, kuomet žmonės Jurbarko rajono parduotuvėje vaistus jau galėjo įsigyti visiškai paprastai. 

Vardan žmonių ar pirkėjų

Farmacijos įstatymo pataisomis, kurias parengė Sveikatos apsaugos ministerija, siūloma mažmeninės prekybos vietose leisti prekiauti tik kai kuriais nereceptiniais vaistais, kurie įrašyti į sveikatos apsaugos ministro patvirtintą sąrašą. Taip pat nurodyta, kad vaistai nebūtų parduodami asmenims iki 16 metų. Tarp pasiūlymų buvo ir sumanymas leisti elektroniniu būdu prekiauti receptiniais vaistais. Tam reikėtų nuotoliniu būdu patvirtinti tapatybę.

A. Verygos teigimu, prekyba medikamentais ne tik vaistinėse siūloma vardan pacientų patogumo. Kadangi ne visuose Lietuvos regionuose dirba ambulatorijos, be to, ne visur yra ir vaistinės. Todėl nereceptinius vaistus, pagal iš anksto ministerijos patvirtintą griežtą sąrašą, būtų galima įsigyti mažmeninėse parduotuvėse ir degalinėse.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras tvirtino, kad tokį siūlymą palaiko Lietuvos žmonės, tik Seimui svarbu būtų iš anksto visus saugiklius numatyti, kuriuos tikimasi išgryninti diskusijose.

REKLAMA

Tuo metu Seimo pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė priminė, kad lietuviai ir taip pagal suvartojamų vaistų kiekį, užima itin aukštą poziciją statistikoje.

„Žmonės ir taip vartoja per daug vaistų, dažnai netikslingai. Todėl dar vaistinėse bent paklaustų žmogaus, kodėl ir kam jis perka vaistus, o kas degalinėse klaus? Iš tiesų, nėra dabar budinčių vaistinių, bet ir nėra ir budinčių parduotuvių“, – aiškino I. Degutienė.

Tačiau A. Veryga tikino, kad pateikiama netiksli informacija šiuo atveju, esą, lietuviai suvartoja per daug receptinių vaistų.

REKLAMA
REKLAMA

„Nemanau, kad tas siauras sąrašas išaugintų vaistų vartojimą. Lietuviai vis kimba labiau ant nuolaidų, išpardavimų vaistinėse. Juolab, dar kai kuriais atvejais medikų gaišinimo būtų išvengta“, – įsitikinęs ministras.

Ribotų ne tik sąrašas

A. Verygos teigimu, saugant kelis neišprususius ar piktybinius žmones, būtų uždaromi keliai protingiems žmonėms, kai jiems reikia pagalbos. „Ten, kur yra ambulatorijos, vargu, ar mažmenininkai puls pardavinėti vaistus“, – įsitikinęs ministras.

Komitete nuskambėjo siūlymas, kad pradėjus prekiauti vaistais ne parduotuvėse, reikėtų iškart nuspręsti, kad būtų parduodama ne daugiau vienos pakuotės, o vaistai būtų irgi tik mažiausios koncentracijos. Be to, politikų manymu, vaistai turėtų būti sudėti prie kasų, o ne palikti pirkėjams savitarnoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Veryga kalbėjo, kad ministerija jau turi parengusi darbinį vaistų sąrašą, kokiais būtų prekiaujama ne vaistinėse.

„Vaistai atrinkti labai atidžiai, specialistai juos griežtai peržiūrėjo, todėl sąrašas – labai konservatyvus. Netgi jame nėra vaistų nuo viduriavimo dėl galimos grėsmės. Juolab, nuo jų nesivysto priklausomybė. Žmonės – protingi, patys apsispręs“, – tikino ministras.

Primindamas, kad vaistinėse dažnai niekas nepaklausia apie šalia vartojamus vaistus, o ir siūlomi jie pagal turimas akcijas.

Konservatoriai I. Degutienė ir Antanas Matulas tvirtino nematantys aiškios vizijos ir poreikio šios idėjos. „Po metų ar dviejų bus apsinuodijimas masinis. Atsakomybę prisiimsit jūs“, – ministrui rėžė A. Matulas.

REKLAMA

Komiteto narių daugumos nuomone ir kilus didesnėms diskusijoms, šis klausimas nukeltas kitai savaitei.

A. Veryga: Lenkiją myli kol patogu

Po aršios diskusijos ir atidėto projekto svarstymo, sveikatos apsaugos ministras portalui tv3.lt sakė, kad mato visokių versijų, kodėl politikai taip priešinasi šiam sprendimui.

„Mano supratimu, tai opozicija nepritaria tiesiog iš principo ir nesvarbu, kad anksčiau patys liberalai siūlė tai. Bet dabar nepritaria, nes yra opozicijoje. Tai man toks elgesys mažų mažiausiai vaikiškas atrodo.

Jie kalba, kad rūpinasi žmonių interesais, bet jeigu ne jie siūlo, tai ir nereikia. Todėl manau, kad atsiras dar ir dar naujų argumentų artimiausiuose svarstymuose. Juolab, poreikis parodys, kokia ta situacija ir reikalingumas regionuose“, – sakė jis.

REKLAMA

Ministras sako matąs labai didelį pasipriešinimą iš tų, kuriems tai atimtų dalį pinigų.

„Didžioji baimė, kad žmogus neateis į vaistinę, kur galima prikišti daug vaistų, net jam nereikalingų. Čia didysis triukas. O lietuviai – sąmoningi. Negi mes čia apie aštuoniolikto amžiaus žmones kalbam, matys poreikį – pirks, ne tai ne.

Ši praktika perimta iš Lenkijos ir sąrašas sudarytas atsižvelgiant į tai. Taigi, Lenkiją mylim, kai patogu, o kai nemyli – netinka“, – sakė A. Veryga.

Tačiau jis kol kas sakė nenorįs paviešinti pirminio varianto vaistų sąrašo, kadangi dar vyksta daug diskusijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų