REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybei trečiadienį svarstant Viešųjų pirkimų tarnybos 2017 metų ataskaitą, jos vadovė sako, jog pernai daugėjo pirkimų, kai perkama ne pagal mažiausią kainą, o pagal kokybę.

Vyriausybei trečiadienį svarstant Viešųjų pirkimų tarnybos 2017 metų ataskaitą, jos vadovė sako, jog pernai daugėjo pirkimų, kai perkama ne pagal mažiausią kainą, o pagal kokybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Viešieji pirkimai pernai šiek tiek stambėjo, tačiau kalbant apie jų bendrą apimtį drastiškų pokyčių nebuvo. Išskirti reikėtų tai, kad daugėja pirkimų, kuriems taikomas kainos arba sąnaudų ir kokybės santykis – perkama ne pagal mažiausią kainą, o ieškant galimybės įsigyti kokybišką daiktą ar paslaugą“, – BNS sakė VPT vadovė Diana Vilytė.

REKLAMA

Pasak jos, 2015 metais pirkimai, kuriems taikytas kainos (sąnaudų) ir kokybės kriterijus, sudarė 11,4 proc. visų pirkimų vertės, 2016 metais jų dalis padidėjo iki 17,6 proc., o pernai – iki 27,8 procento.

„Vieno dalyvio“ pirkimai, kai konkurse dalyvavęs vienintelis tiekėjas neturėjo konkurencijos, pernai sudarė net 40 proc. (2016 metais – 42 proc.), daugiausiai tokių pirkimų įvykdė sveikatos priežiūros įstaigos, o dažniausiai be konkurencijos buvo perkamos IT paslaugos.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ataskaitos, Lietuvoje įgyvendintų viešųjų pirkimų skaičius ir jų bendra vertė pernai išliko panaši, kaip ir 2016 metais. Bendra tarptautinių ir supaprastintų viešųjų pirkimų vertė pernai ūgtelėjo 2,5 proc. iki 4,719 mlrd. eurų, o jų skaičius sumenko 1,7 proc. iki 9,14 tūkst. Pernai šalyje taip pat sudaryta apie 800 tūkst. mažos vertės pirkimų.

Viešieji pirkimai, kuriems nustatyti aplinkos apsaugos kriterijai (žalieji pirkimai) 2017 metais turėjo sudaryti 45 proc. pirkimų (skaičiuojant pagal skaičių ir vertę), tačiau jie sudarė tik 8 proc. vertės ir 3,5 proc. skaičiaus. 2 proc. visų viešųjų pirkimų turėjo sudaryti inovatyvūs pirkimai, tačiau šių pirkimų vertė pernai buvo tik 0,8 mln. eurų ir sudarė 0,02 proc. bendros vertės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vidaus sandorių skaičius pernai krito 9,3 karto iki 35, tačiau jų vertė padidėjo 54,3 proc. iki 213,4 mln. eurų. D. Vilytės teigimu, pernai daugiausiai vidaus sandorių sudarė „Lietuvos geležinkelių“.

Viešųjų pirkimų, dėl kurių buvo pateikta tiekėjų pretenzijų, dalis sudarė 14 proc. arba 46,3 proc. visų pirkimų vertės, į teismą ieškiniai pateikti dėl 2,3 proc. pirkimų, kuriems tenka 14,4 proc. visos pirkimų vertės.

VPT gautų skundų skaičius pernai padidėjo 9 proc., iš viso gauti 946 skundai. 31 proc. skundų buvo susiję su statybos darbais.

„Rinkos pranešimai apie pažeidimus augo, tačiau tikriausiai ne todėl, kad daugėjo pažeidimų. Mūsų vertinimu, auga pasitikėjimas tarnyba, rinka siunčia mums daugiau ir įvairių pranešimų“, – BNS sakė D. Vilytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų