REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Automobilių nuomos paslaugas teikiančias įmones norima įpareigoti savo mašinose įrengti vadinamuosius alkoblokus – mechanizmus, leidžiančius užvesti variklį tik atlikus blaivumo testą.

Automobilių nuomos paslaugas teikiančias įmones norima įpareigoti savo mašinose įrengti vadinamuosius alkoblokus – mechanizmus, leidžiančius užvesti variklį tik atlikus blaivumo testą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai numatoma antradienį Seime pateiktame įstatymo projekte. Už jį po pateikimo balsavo 49 Seimo nariai, susilaikė 11. Toliau projektą svarstys Seimo komitetai.

REKLAMA

Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisą parengęs „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis siūlo nustatyti, kad „transporto priemonėje, kuri yra skirta nuomai ir kurios valdytoju yra automobilių nuomos paslaugas teikiantį įmonė, privalomai turi būti įrengtas mechanizmas, leidžiantis užvesti variklį tik atlikus blaivumo testą.”

Parlamentaro teigimu, tokios sistemos įrengimas viename automobilyje kainuotų 700–900 eurų, modernesnės įrangos kaina gali siekti ir 2000 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

R. Žemaitaičio teigimu, pataisa siekiama užkirsti galimybę neblaiviems asmenims naudotis nuomojamais automobiliais.

„Pastaruoju metu padaugėjo skaudžių autoįvykių, pasibaigusių mirtimis, kurių kaltininkai buvo neblaivūs asmenys, vairuojantys nuomojamas autotransporto priemones. Darytina išvada, kad vairuodami nuomojamą automobilį, asmenys taiko sau gerokai švelnesnius „gero elgesio kelyje“ standartus, ne taip atsakingai vertina savo galimybes vairuoti išgėrus, neatsižvelgia į galimybę padaryti materialinę žalą ne tik automobiliui, bet žalą ir kitų asmenų sveikatai“, – tikino Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, baudų didinimas už Kelių eismo taisyklių pažeidimus problemos neišspręs.

„Vienam žmogui teko 37 kartus skirti administracines nuobaudas. Jeigu girdėjote, buvo Vilniuje toks legendinis taksistas, kuris ir išgėręs važinėjo, ir be techninių apžiūrų, ir panašiai. Ne bauda gali žmogų pamokyti (kai kuriuos pamoko, taip), yra kitos priemonės, kurios leidžia neįvykti tam nusikaltimui“, – sakė R. Žemaitaitis.

„Valstietis“ Viktoras Rinkevičius tvirtino, kad toks reikalavimas sukeltų daug sumaišties ir neaiškumų.

REKLAMA

„Automobilių nuoma užsiima šimtai įmonių Lietuvoje. Kaip taisyklė, daugiausia naudojami seni automobiliai, 10–15 metų senumo. Kaip jie tai padarys? Ten investicijos tikrai bus didelės, ne visose gal ir įmanoma įmontuoti tą įrangą“, – sakė jis.

Minėtas projektas parengtas, kai Vilniuje „City Bee" automobilį vairavęs neblaivus asmuo sukėlė eismo įvykį – per jį žuvo taksi automobilyje sėdėjusi moteris. Vairuotojui nustatytas 1,51 promilės girtumas.

Po šio įvykio susisiekimo ministras Rokas Masiulis pranešė, kad ministerija rengia įstatymo pataisą dėl alkoblokų įrengimo nuomojamose mašinose.

Šiuo metu alkoblokai yra montuojami naujuose mokykliniuose autobusuose, didmiesčių įsigyjamame viešajame transporte. Vyriausybės darbo grupė anksčiau yra siūliusi, kad už vairavimą esant neblaiviam bausti asmenys galėtų per pusę sutrumpinti teisės vairuoti atėmimo terminą, jei savanoriškai įsirengtų alkoblokus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų