REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministerija siekia sumažinti bausmes už vadinamosios žolės rūkymą. Esą priklausomybių turinčius lietuvius reikia gydyti ir mokyti, o ne sodinti už grotų. Tam Aurelijus Veryga paruošė milžinišką dešimtis milijonų eurų kainuosiantį prevencinį planą, kuriuo jis tikisi sumažinti visų pavojingų medžiagų vartojimą.

Sveikatos apsaugos ministerija siekia sumažinti bausmes už vadinamosios žolės rūkymą. Esą priklausomybių turinčius lietuvius reikia gydyti ir mokyti, o ne sodinti už grotų. Tam Aurelijus Veryga paruošė milžinišką dešimtis milijonų eurų kainuosiantį prevencinį planą, kuriuo jis tikisi sumažinti visų pavojingų medžiagų vartojimą.

REKLAMA

Beveik prieš mėnesį kanapių kultūros diena buvo sostinėje. Šimtai marihuanos mėgėjų, šalia Seimo prašo valdžios keisti požiūrį į svaiginimąsi. Mat pernai Lietuvoje įsigaliojo tvarka pagal, kurią žmonėms, pas kuriuos randamas kad ir labai nedidelis kanapių ar kitų narkotikų kiekis, gresia baudžiamoji atsakomybė.

Panašu, kad mėgstantiems sutraukti suktinę gali pasisekti, Sveikatos apsaugos ministerija kartu su narkotikų, tabako, ir alkoholio kontrolės departamentu mėgina pakeisti Seimo narių nuomonę ir nori, kad vadinamoji „žolytė“ būtų dekriminalizuota, kaip yra didelėje dalyje civilizuotų valstybių.

REKLAMA
REKLAMA

„Po tų naujųjų teisės aktų pokyčių, vis daugiau jaunų žmonių atžvilgiu yra pradedami ikiteisminiai tyrimai dėl disponavimo narkotinėmis medžiagomis, neturinti tikslo platinti ir ar tikrai tas kelias, kaip mes atliepiame tas problemas. Ar tikrai baudimu mes auklėjame jaunus žmones, ar iš tikrųjų priklausomi žmonės, ar jiems yra vieta įkalinimo įstaigose?“ - sako departamento vadovė Inga Juozapavičienė.

REKLAMA

„Ten kur iš tikrųjų yra vartojimas, nėra platinimo, tikrai nematau jokios prasmės žmogų bausti baudžiamąja atsakomybe, nes jeigu žmogus turi problemą, jeigu jis yra priklausomas, arba net jeigu jis yra eksperimentuotojas, tai tikrai nėra baudžiamosios atsakomybės klausimas“, - aiškina ministras Aurelijus Veryga.

Net ir ekspertai iš užsienio antrina, kad dabartinės bausmės Lietuvoje per griežtos. Juolab, kad Olandijoje ar dalyje JAV žolė pardavinėjama legaliai.

„Jeigu tu dėl narkotikų vartojimo atsiduri kalėjime, tai sukuria daugiau problemų negu jų išsprendžia, toks žmogus gali dar dažniau pradėti vartoti narkotikus, jam daroma bloga įtaka, nes jis atsiduria tarp sunkesnių nusikaltėlių“, - tvirtina narkomanijos stebėsenos specialistas Alexis Goosdeelas.

REKLAMA
REKLAMA

Visi psichoaktyvių medžiagų specialistai pasakoja, kad yra daug efektyvesnių būdų, kurie gali padėti mažinti narkotikų vartojimą. Vyriausybė, šiemet patvirtino planą, kuriam planuojama išleisti daugiau nei 27 milijonus eurų narkotikų, alkoholio vartojimo bei rūkymo prevencijai.

„Daugiau dėmesio yra skiriama specialioms programoms, kokybiškoms, kurios skirtos būtent psichoaktyvių medžiagų vartojimo prevencijai. Gerokai daugiau dėmesio yra skiriama darbui su tėvais, būtent neformaliajam švietimui numatoma daug investuoti, nes mes žinome, kad tai geriausia prevencijos priemonė, jauno žmogaus užimtumas“, - pasakoja departamento vadovė Inga Juozapavičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybės milijonais naudosis kone visos institucijos. Siekiant sustabdyti narkotikų platinimą, muitinės ir policijos departamento vykdomai kriminalinei žvalgybai ir užkardymui bus skiriami beveik 5 milijonai eurų. Priklausomų žmonių gydymui – 6 milijonai, o didžiausia, liūto dalis, 15-a milijonų eurų atiteks mokymams, reklamai ir tyrimams. Prevencija bus vykdoma mokyklose, kalėjimuose ir įvairiausiose organizacijose. Valstybė mokės už specialias pamokas, kurių metu bus vaikams, tėvams ir kaliniams pasakojama apie pavojingų medžiagų žalą. Dešimtys tūkstančių eurų bus skiriami socialinių pedagogų, mokytojų, klasės auklėtojų papildomam apmokymui, internetinių portalų išlaikymui. Bus tiriama elektroninių cigarečių žala, bei narkotikų voratinklis sostinės tabore.

REKLAMA

„Pradedant švietimu ir baigiant teisėsauga, kur yra užkardymas tam tikrų veiklų, pinigų plovimo prevencija, kitos priemonės. Tai kompleksiškumas gali duoti didžiausią efektą. Ne tik gydymas, ne tik švietimas, bet priemonių visuma, ji duoda geriausią kaupiamąjį efektą“, - tikina A.Veryga.

Grandiozinį planą lydi milžiniški lūkesčiai. Sveikatos apsaugos ministerija tikisi milijonų eurų pagalba per dvejus metus dviem litrais sumažinti alkoholio suvartojimą, iki 12-os su puse litro vienam žmogui. Taip norima prevenciją vykdyti visose šalies mokyklose be išimčių. Vienas iš pagrindinių tikslų sumažinti rūkančių mokinių skaičių, nuo trečdalio iki penktadalio. Tiesa, nevisi politikai tiki tokio plano sėkme. Vieni Seimo nariai džiūgauja, kad valdžia kalba ne vien apie draudimus, kiti baiminasi, kad dešimtys milijonų eurų bus iššvaistyti ir nusės verslininkų kišenėse.

Nors Sveikatos apsaugos ministerija pasisako už prevenciją ir lengvesnes bausmes už narkotikų vartojimą, kada Vyriausybė kreipsis į Seimą dėl „žolytės“ dekriminalizavimo kol kas nežinia.

Plačiau apie tai – TV3 reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų