REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Darbas policijoje nesutrukdė meilei (nuotr. policijos)

Kas gali būti svarbiau už šeimą! Gegužės mėnuo – ne be reikalo vadinamas šeimos mėnesiu. Šį mėnesį švenčiamos ne motinos diena, bet ir šeimos diena, kuri minima kaip tik šiandien. Kito mėnesio pradžioje minėsime ir tėvo dieną.

11

Kas gali būti svarbiau už šeimą! Gegužės mėnuo – ne be reikalo vadinamas šeimos mėnesiu. Šį mėnesį švenčiamos ne motinos diena, bet ir šeimos diena, kuri minima kaip tik šiandien. Kito mėnesio pradžioje minėsime ir tėvo dieną.

REKLAMA

Žinoma, prisiminti šeimą reikėtų ne tik šį mėnesį, bet šios progos kaip tik priverčia susimąstyti, ar pakankamai dėmesio joms skiriame. Neretai darbas užima pirmą vietą žmonių gyvenime, o šeimai lieka laisvalaikio trupiniai. Ne viena policijos pareigūnų šeima galėtų su tuo nesutikti – pasirodo, ne viename Lietuvos komisariate dirba pareigūnų šeimos.

Pareigos šeimos gyvenimui netrukdo

„Šeima yra mūsų stiprybės šaltinis ir pagrindinis atramos taškas – ypač dirbant neretai įtemptą policijos pareigūno darbą“, - tokia žinute savo socialinio tinklo paskyroje pasidalino Klaipėdos apskrities policija. Pasak jų, žmonėms tarnauja policijoje dirbantys broliai ir seserys, tėvai ir vaikai, vyrai ir žmonos. Štai kelios istorijos apie Klaipėdoje dirbančias pareigūnų šeimas ir šeimos narius.

REKLAMA
REKLAMA

Sutuoktiniai Vilma ir Nerijus susipažino darbe – tada dar abu tarnavo Patrulių rinktinės Mobiliojoje kuopoje, vėliau Nerijus perėjo į Viešosios tvarkos tarnybą dirbti areštinėje ir šiai dienai tarnauja jau virš 20 metų, tuo tarpu Vilma visus 18 tarnybos metų dirba Patrulių rinktinėje.

REKLAMA

Brolis ir sesuo Aurelija ir Edgaras pareigūno darbą pasirinko įkvėpti Kelių policijoje daug metų dirbusio tėčio. Abu tarnauja jau po 12 metų ir mano pasirinkę ypatingai įdomią profesiją – energingoji Aurelija visus 12 metų dirba Prevencijos pareigūne ir juokdamasi užtikrina, jog darbas ją „veža“, Edgaras tarnybą taip pat pradėjo kaip prevencijos pareigūnas, o šiuo metu dirba Operatyvaus valdymo skyriuje.

Veiklos skyriaus vyriausioji tyrėja Violeta su pasididžiavimu žvelgia į sūnų Ruslaną, prieš 5 metus pasirinkusį policijos eksperto kelią Kriminalistinių tyrimų tarnyboje. Violeta juokiasi, kad įtakos sūnaus pasirinkimui turėjo tai, jog nuo 5 metų sūnų atsivesdavo į darbą, jis net turėjo medinį pistoletą, su kuriuo žaisdavęs policininką. Anot jos, Ruslanas idėjinis policininkas, kuriam neduok algos, bet leisk dirbti.

REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos pareigūnai tikina, kad kartais žmonės mato tik uniformą, tačiau skatina nepraleisti progos pažvelgti ir į ją dėvintį žmogų.

Vaikai seka tėvų pėdomis

Šiaulių apskrities policija taip pat džiaugiasi savo gretose turėdama ne vienos nuostabios šeimos pavyzdį. Vienas iš jų – mama ir dukra. Matydama mamą su uniforma ir įdomų jos darbą dukra nusprendė pasekti jos pėdomis.

„Ačiū mamai už kantrybę ir palaikymą nuo mažiausių smulkmenų iki svarbių gyvenimo pasirinkimų“ - mamai Gintai dėkoja dukra Gerda. Ginta policijoje dirba jau 28 metus, Gerda – dar tik trečią mėnesį. Abi – pareigūnės Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariate.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Graži šventė dar kovo mėnesį buvo kauniečių Andriuškevičių šeimoje. Kovo 9-ąją už ilgametį darbą buvo apdovanotas Kauno apskrities policijos pareigūnas, kriminalistas Saulius Andriuškevičius bei tą pačią dieną tarnybai policijoje prisiekė jo sūnus Rokas.

47-erių S. Andriuškevičius tarnybą pradėjo 1992 m., nuo 1994 m. dirbo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdyboje. Iš viso dirba jau daugiau nei 25 metus. Iš pradžių dirbo plaukimo treneriu, pas jį treniruotis bei sportuoti ateidavo daug pareigūnų, kurie ir prikalbino išbandyti dirbti pareigūno darbą, kuriuo žavėjosi jau nuo vaikystės. Visgi, pareigūnas apie pensiją negalvoja, planuoja dirbti tiek, kiek sveikata leis.

REKLAMA

Jo 23-ejų sūnus Rokas tarnybą dabar atlieka Kauno apskr. VPK Kauno miesto Dainavos policijos komisariate. Renkantis profesiją jokių abejonių neturėjo, nors tėtis ir perspėjo, kad policijos pareigūno darbas nėra lengvas. Abu su tėčiu yra aktyvios veiklos gerbėjai bei sportininkai.

Itin retas reiškinys yra Kėdainiuose. Kėdainių rajono policijos komisariato viršininku 2017-ųjų pabaigoje tapęs Alvydas Vaina vadovauja ir kartu dirbantiems savo vaikams, sūnui Edvinai ir dukrai Viktorijai. Vaikai nuo pat vaikystės svajojo tapti pareigūnais, kaip ir jų tėtis.

Suvedė darbas, susiejo meilė ir šeima

Tokių porų, kurias suvedė darbas policijoje, ne viena. Generalinis komisaras – ne išimtis.

Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas su žmona Jūrate policijos sistemoje kartu jau dirba 19 metų (generalinis komisaras tarnybą pradėjo anksčiau – 1995 m.). Tarnybą abu pradėjo Ignalinos r. PK, kuriame Jūratė dirba iki šiol. Šeima augina tris sūnus.

REKLAMA

Šiaulių apskrities policijoje dirbantys Neringa ir Lorenas jau 7 metus kartu. Susipažino dirbdami pareigūnais, susituokė ir augina 4 metukų sūnelį. Toliau abu sėkmingai dirba policijoje.

Namie laukia triguba meilė

Šiaulių apskrities policijoje dirba ir ne viena gausi šeima. Pareigūnų Rimos ir Gražvydo Gabenių šeimoje auga Patricija (8 m.), Žygimantas Augustas (6 m.) ir Jogaila (2 m.). Porą taip pat suvedė darbas.

„Kiekvieną dieną namuose daug triukšmo ir šurmulio, tačiau per atostogas vaikai išvažiuoja pas senelius ir tuomet ramybė patinka tik pirmą dieną, vėliau kažko trūksta, pasiilgsti vaikų“ - tėvystės rūpesčiais dalijasi Gražvydas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pora sako, kad didelės šeimos privalumas tas, kad niekada netenka nuobodžiauti, o vaikai suteikia labai daug džiaugsmo. „3 kartus daugiau pagalbos rankučių, 3 kartus daugiau šilumos, 3 kartus daugiau apkabinimų ir bučinių. Ir nors 3 kartus daugiau lengvos betvarkės, bet visada 3 kartus daugiau geros nuotaikos" – sako mama Rima.

Agnė ir Marius Jackevičiai - abu Šiaulių apskrities policijos pareigūnai. Šeimoje auga trys vaikai -Tumas (13 m.), Danielius (9 m.) ir Gytė (5 m.). Agnė ir Marius jau 15 metų kartu. Pora susipažino darbe, netrukus sukūrė šeimą. Abu labai norėjo vaikų. Ir nors jau turi tris atžalas, prisipažįsta pasvajojantys apie gausesnę šeimą.

REKLAMA

„Esame labai aktyvūs. Daug laiko praleidžiame gamtoje. Vaikai mėgsta žvejoti, tad vasara asocijuojasi su valo painiojimu bei kitais gamtos malonumais. Ruduo – grybavimo metas. Kai kuris iš vaikučių dar nevaikščiodavo, tėtis nešdavo ant pečių ir visi grybaudavome.

Vaikai – gyvenimo iššūkis, o mes jų su vyru niekada nebijojome. Visada kitų akimis atrodėme šiek tiek pamišę. Vaikai nuolat mus įtraukia į vaikystę, nes pradedi vėl piešti, lipdyti, šėlti. Gausi šeima privalumas mums, nes tai artina, daro laimingais, pilnaverčiais, brandžiais ir atsakingais žmonėmis“ - sako Agnė.

Dar apie šeimas Lietuvoje

Minint šeimos dieną, Lietuvos statistikos departamentas pateikė informaciją apie šeimas ir namų ūkius visoje Europos sąjungoje ir Lietuvoje. Pasirodo, ES gyvena 5 proc. daugiau moterų negu vyrų.

REKLAMA

Dėl didesnės vidutinės tikėtinos gyvenimo trukmės moterų ES yra daugiau negu vyrų: 2016 m. 100 vyrų teko 105 moterų (5 proc. daugiau). Daugiau moterų nei vyrų buvo beveik visose ES šalyse; didžiausi skirtumai užfiksuoti Latvijoje (18 proc.), Lietuvoje (17 proc.) ir Estijoje (13 proc.). Liuksemburge, Maltoje ir Švedijoje vyrų gyveno šiek tiek daugiau nei moterų.

Tarp jaunimo (iki 18 metų amžiaus) stebima priešinga tendencija: šioje amžiaus grupėje jaunų vyrų 5 proc. daugiau nei moterų. Užtat tarp vyresnių (65 metų ir daugiau) žmonių moterų net 33 proc. daugiau negu vyrų.

Moterų, vienų auginančių vaikus, septynis kartus daugiau negu vyrų. Žmonės gyvena skirtingai: porose, vieni, su vaikais ar be jų; ir čia tarp moterų ir vyrų pastebimi nemaži skirtumai. 2016 m. 7,7 proc. 25–49 metų amžiaus ES moterų ir 1,1 proc. šio amžiaus vyrų augino vaikus vieni. Toje pačioje amžiaus grupėje 9,5 proc. moterų ir 16,1 proc. vyrų gyveno vieni ir neturėjo vaikų.

Kita grupė, kurioje stebimi dideli skirtumai tarp moterų ir vyrų, – vieni gyvenantys 65 metų ir vyresni žmonės: vienų gyvenančių vyresnių moterų dalis (40,1 proc.) dvigubai didesnė nei vyrų (19,7 proc.). Kitose amžiaus grupėse skirtumai mažesni. Tarp jaunų 15–24 metų amžiaus žmonių 8,2 proc. moterų ir 7,8 proc. vyrų gyvena vieni. 44,9 proc. jaunų (15–24 metų amžiaus) ES moterų ir 48,2 proc. šio amžiaus vyrų gyveno poroje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų