REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Draudimais pagarsėję valstiečiai siūlo dar vieną su alkoholio pardavimu susijusią pataisą, tiesa, šį kartą draudimus alkoholio rinkai siūlo ir konservatoriai bei „tvarkiečiai“. Parlamentarai kilo į kovą su „bambaliais“ ir vaikišku šampanu.

Draudimais pagarsėję valstiečiai siūlo dar vieną su alkoholio pardavimu susijusią pataisą, tiesa, šį kartą draudimus alkoholio rinkai siūlo ir konservatoriai bei „tvarkiečiai“. Parlamentarai kilo į kovą su „bambaliais“ ir vaikišku šampanu.

REKLAMA

Seime ketvirtadienį pristatytos trys įstatymo pataisos, susijusios su alkoholio prekyba. Parlamentarai sprendė, ar pataisos vertos tolesnio svarstymo. Tiesa, siekiant uždrausti prekiauti alkoholiu tam tikroje taroje, parlamentarai turėtų gauti Europos Komisijos leidimą.

Nusitaikė į „bambalius“

Grupės konservatorių įregistruotose Alkoholio kontrolės įstatymo pataisose siūloma nuo 2019 m. liepos 1 d. uždrausti prekiauti į didesnės nei 0,2 l talpos plastikinę pakuotę – „bambalius“ – išpilstytais gėrimais, kurių alkoholio koncentracija didesnė nei 6 proc. Taip pat siūloma uždrausti prekiauti gėrimais, išpilstytais į puodelio tipo pakuotę nuplėšiamu dangteliu.

80 Seimo nariai balsavo už, 2 – prieš, 8 susilaikė. Kad įstatymas įsigaliotų, Seimas balsuos dar du kartus.

Pasak pataisas Seimo nariams pristačiusio konservatoriaus Pauliaus Saudargo, tokios taros reprezentuoja žemiausią alkoholio vartojimo kultūrą, kokia tik gali būti.

REKLAMA
REKLAMA

„Būtent šio tipo produktus vartoja daugiausiai jau problemą turintys asmenys, tie, kurie linkę arba jau serga alkoholizmu“, - posėdyje kalbėjo P. Saudargas.

REKLAMA

Parlamentaras patikino, kad ši įstatymo pataisa neturės įtakos, pavyzdžiui, suvenyriniam alkoholiui. Šis draudimas paliestų alaus, fermentuotų gėrimų ir alkoholinių kokteilių grupes.

Drausti „bambalius“, išskyrus...

Atsisveikinti su „bambaliais“ siūlo ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis. Jo įregistruotose pataisose draudžiama parduoti stipresnį nei 7,5 proc. alkoholį didesnėje nei 0,2 l taroje, nebent ši stiklinė, keramikinė, medinė ar metalinė.

„Siūlymo esmė – ne iš karto visam alui mažinti tūrį, o pagal jo stiprumą. Tai yra diferencijuotas dydis. Tai pirminis, žalias variantas, paimtas iš kai kurių Europos Sąjungos šalių, kurios stiprų alkoholį normuoja į mažą tarą. Esminis dalykas – eliminuoti plastikinius butelius“, - pristatydamas projektą sakė R. Žemaitaitis.

REKLAMA
REKLAMA

56 Seimo nariai balsavo už, 2 – prieš, 25 susilaikė. Kad įstatymas įsigaliotų, Seimas balsuos dar du kartus.

Pataisose taip pat numatomi ribojimai dėl didesnėms nei 0,25 l, 0,3 l, 0,35 l ir 0,5 l dydžio taroms, priklausomai nuo alkoholio stiprumo.

„Sudie“ vaikiškam šampanui

Suvaržymus prekybai alkoholiu siūlo ir grupė valstiečių. Jų įregistruotose pataisose siūloma uždrausti gaminti ir parduoti maisto produktus, žaislus ir kitas prekes, skirtas vaikams ir paaugliams, kurių dizainas imituotų alkoholinius gėrimus ir jų tarą.

„Įstatymo projektą parengti paskatino tai, kad alkoholinius gėrimus ir jų tarą imituojantys produktai, kurie yra skirti vaukams ir paaugliams, ugdo jaunimo įprotį vartoti alkoholį, skatina šio žalingo įpročio paplitimą visuomenėje“, - posėdyje kalbėjo valstietė Asta Kubilienė.

63 Seimo nariai balsavo už, 1 – prieš, 7 susilaikė. Kad įstatymas įsigaliotų, Seimas balsuos dar du kartus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų