REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
VšĮ „Penkta koja“ prieglauda kreipėsi į Viktorą Pranckietį (TV3 koliažas)

Internete plinta VšĮ „Penkta koja“ kreipimąsis į Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį. Benamių gyvūnų prieglauda ne šiaip prašo dėmesio ar pagalbos iš Seimo pirmininko, bet kviečia užeiti pas juos. Pasirodo, po susitikimo su prieglaudos neapsikenčiančia vietine bendruomene, jis pastarąją apskundė Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT).

5

Internete plinta VšĮ „Penkta koja“ kreipimąsis į Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį. Benamių gyvūnų prieglauda ne šiaip prašo dėmesio ar pagalbos iš Seimo pirmininko, bet kviečia užeiti pas juos. Pasirodo, po susitikimo su prieglaudos neapsikenčiančia vietine bendruomene, jis pastarąją apskundė Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT).

REKLAMA

Prieglaudos atstovai įsitikinę, kad tai – politinis žaidimas. V. Pranckiečio padėjėjas teigia, kad Seimo pirmininkas tiesiog negalėjo nereaguoti į bendruomenės skundus, o tuo tarpu veterinarijos tarnyba pateikia tikrąją situaciją.

Kreipėsi per „Facebook“

Viena žinomiausių beglobių gyvūnų prieglaudų „Penkta koja“ savo žinia pasidalino socialiniame tinkle, į kurią jau sureagavo šimtai žmonių. Atstovai tikina, kad Seimo pirmininkas šį žingsnį atliko dėl reitingų.

„Mes suprantame, kad jums reikia rinkėjų. Ypač dabar. Bet kokia kaina. Mes suprantam, kas yra reitingai. Bet mes nenorime būti pigiu triuku jūsų reitingams pakelti. Mes suprantam, kad jūsų karjera su gyvūnais nedaug buvo susijusi. Na, daugiau gal gėlytės, mėšliukas. Jei neskaičiuosime parazitų, žinoma. Bet mes, ne pelno siekianti, savanoriška gyvūnų prieglauda, nesame parazitai. Nustebinom? Leiskit Jums papasakoti, kodėl.

REKLAMA
REKLAMA

Tai mes renkame, priimame, gaudome tuos, kuriuos kažkas išmetė, apleido, atsikratė. Ir ne, negauname mokesčių mokėtojų pinigų iš biudžeto. Tačiau mus „krečiate“ taip, lyg gautume. Lyg pirktumėte iš mūsų brangią paslaugą. Bet jūs neperkate. Vietoj to, norite mus tiesiog... Uždrausti. Gerb. Viktorai Pranckieti, uždrausdamas gyvūnų prieglaudas, neišspręsite problemos“, - žinutę pradėjo prieglaudos atstovai.

REKLAMA

Portalui tv3.lt jie nurodė, kad tarnybos prieglaudoje lankėsi praėjusį penktadienį. O jų, esą, „jokiomis sąlygomis nelankė tiek daug institucijų vienu metu“.

„Kažkas jam pasakė, kad nuo mūsų smirda. Apskundė, nes esame, suprantate, nepatogūs. <..> Negi manot, kad dėl smagumo renkam, gydom, reabilituojam, į gyvenimą grąžinam tuos, kurie kitur pagalbos, greičiausiai, nesulauktų?

Juk tai jūs nesiimate mokyti žmonių atsakomybės, nes bijote, kad varguoliai, kurie nori ir toliau neprižiūrėti, nebaudžiami skriausti, kankinti ar tiesiog nebūti atsakingi už nieką, jūsų nebeišrinks. Juk vis dar yra pateisinama ir net gi „normalu“ nesirūpinti ir kankinti , bet „nenormalu“ rūpintis ir padėti“, - rašoma viešai paskelbtoje žinutėje.

REKLAMA
REKLAMA

Ragino suskaičiuoti tonas gaišenų

Prieglaudos atstovai įsitikinę, kad problema būtų išspręsta sugriežtinus atsakomybę už atsikratymą savo augintiniais.

„Jūs mokate iš mokesčių mokėtojų kišenės komunalininkams, UAB‘ams kurie tonomis išveža utilizuoti nugaišusius šunis ir kates. Šalinimui marinant ir utilizuojant. Galbūt jūs nežinote, kaip tai veikia, tačiau pabandysime paaiškinti – tai mes taupome biudžeto lėšas priimdami varguolius, kurie kitu atveju bastytųsi gatvėmis, būtų palikti miške, priduoti tiems patiems UAB‘ams ir galiausiai papildytų utilizuojamųjų gretas.

Galbūt užeitų įkvėpimas, pavyzdžiui, inicijuoti privalomą gyvūnų ženklinimą. O gal net realias bausmes numatytumėt už gyvūnų nepriežiūrą ir netinkamą elgesį?“, - retoriškai klausė atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su portalu tv3.lt bendravusi prieglaudos atstovė tikino, kad pastarieji paskutiniai metai, kaip niekad gausūs gyvūnais, kurie nebetelpa jų narvuose. Ji svarsto, kad žmonėms vis dar lengva ir paprasta atrodo tiesiog išmesti gyvūną į konteinerį ar griovį.

Visiems geras nebūsi

Seimo pirmininko padėjėjas Paulius Žeimys portalui tv3.lt patvirtino, kad V. Pranckietis pats nesilankė prieglaudoje, tačiau susitikime su Linksmakalnio bendruomene ir gyventojais išgirdo nemažai skundų dėl jos. O šiame susitikime „Penktos kojos“ atstovai nedalyvavo.

Todėl, pasak P. Žeimio, pirmininko kreipimaisi buvo išsiųsti stengiantis reaguoti į aplinkinių gyventojų išreikštą susirūpinimą. Raštuose prašome ištirti situaciją, o ne imtis kokių nors skubotų priemonių.

REKLAMA

„Linksmakalnio gyventojai ypač skundėsi trimis problemomis, susijusiomis su benamių gyvūnų prieglauda. Visų pirma, buvo pabrėžta kad nuo prieglaudos sklinda labai nemalonus kvapas. Taip pat prieglauda yra aptverta permatoma tvora, dėl to globojami šunys reaguoja į pro šalį einančius žmones ar važiuojančias mašinas, juos nuolat aploja.

Galiausiai vietos gyventojai išreiškė susirūpinimą, jog prieglaudos globotiniai yra vedžiojami be antsnukių. Dėl šių priežasčių Seimo pirmininkas ir kreipėsi į Kauno rajono savivaldybės merą, Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą ir Kauno valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kad apibūdinta situacija būtų ištirta. Anksčiau panašų kreipimąsi buvo parašiusi ir pati Linksmakalnio bendruomenė“, - nurodė jo padėjėjas.

REKLAMA

Jo teigimu, Seimo pirmininkas nėra nusiteikęs prieš organizacijas besirūpinančias beglobiais gyvūnais. Kadangi jos „nepamainomos sprendžiant didelę beglobių gyvūnų problemą“. Tačiau, jis prabrėžė, kad svarbiausia laikytis visų reikalavimų.

P. Žeimys nurodė, kad dar šioje Seimo pavasario sesijos darbų programoje yra numatyti trys įstatymo projektai dėl gyvūnų gerovės apsaugos, kurie priimti reglamentuotų gyvūnų globą ir didintų bausmes už jų nepriežiūrą.

Prieglaudos laukia sankcijos

Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Ramūnas Jokubauskas portalui tv3.lt pateikė pastarųjų dviejų metų duomenis apie prieglaudos, Kaune veikiančios nuo 2015 m., veiklą ir gautus skundus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2017 m. VšĮ „Penkta koja“ atlikti 5 patikrinimai; iš jų, 2 patikrinimai pagal gautus pranešimus apie galimus gyvūnų gerovės ir sveikatingumo reikalavimų pažeidimus, 1 planinis veiklos patikrinimas ir 2 papildomi patikrinimai, siekiant įvertinti ar įmonė vykdo teiktus nurodymus ir tinkamai šalina trūkumus.

Per 2017 m. vykdytus tris patikrinimus, rasti trūkumai (laikomos katės nevakcinuotos prieš pasiutligę, katėms laikant jas narvuose per mažas laisvas plotas, kačių narvuose nėra nagų dilinimo priemonių, katės laikomos patalpoje, nustatyti gyvūnų augintinių registravimo ir ženklinimo pažeidimai, įmonė patikrinimo metu negalėjo pateikti laikinųjų gyvūnų laikytojų, kuriems perduoda laikinai laikyti šunis, sąrašo, šunys laikyti per mažuose garduose) buvo pašalinti tais pačiais metais.

REKLAMA

2018 m. prieglaudoje „Penkta koja“ atliktas 1 neplaninis patikrinimas pagal gautą pranešimą apie galimus gyvūnų gerovės ir sveikatingumo reikalavimų pažeidimus. Patikrinimas atliktas bendradarbiaujant su Kauno raj. sav. viešosios tvarkos skyriumi, Kauno RAAD, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM Kauno departamentu.

Gegužės 3 d. nustatyta, kad visuose garduose ir narvuose laikomiems šunims trūksta gyvūnams augintiniams reikalingo laisvas ploto; 1 garde drauge su trimis sveikais šunimis buvo laikomas ir dar vienas - silpnas, po sterilizacijos, su apsauginiu galvos gaubtuvu, šuo; patikrinimo metu nepateikti dokumentai apie gyvūnų apskaitą ir įmonėje atliekamą dezinfekciją; netvarkomas Gyvūnų augintinių registras (įmonės vardu registre yra registruota 655 šunys) patikrinimo metu gyvūnų globos vietoje rasti 184 šunys.

Dėl nustatytų pažeidimų įmonei 2017 m., taikytos administracinio poveikio priemonės. Dėl paskutinio patikrinimo metu nustatytų faktų įmonės atsakingas asmuo yra iškviestas atvykti į Kauno VMVT svarstymui, trūkumų šalinimo priemonių aptarimui ir sankcijų paskyrimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų