REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vairuotojai privalo būti atidūs ne tik gatvėse, bet ir automobilių stovėjimo aikštelėse. Kai kurie net neįtardami apie padarytą nusižengimą sulaukia antstolių laiškų dėl nesumokėto automobilio stovėjimo. Grasinama teismu bei turto areštu. 

Vairuotojai privalo būti atidūs ne tik gatvėse, bet ir automobilių stovėjimo aikštelėse. Kai kurie net neįtardami apie padarytą nusižengimą sulaukia antstolių laiškų dėl nesumokėto automobilio stovėjimo. Grasinama teismu bei turto areštu. 

REKLAMA

Į naujienų portalą tv3.lt kreipėsi vilnietė (vardas, pavardė redakcijai žinimi). Mergina pasakoja, sulaukusi skolų išieškojimo įmonės laiško. Neva ji skolinga 22,70 Eur. Suma susidarė vilnietei nesumokėjus už automobilio stovėjimą.

„Įdomi situacija. Vilniuje, netoli prekybos ir pramogų centro „Helios City“, adresu Savanorių pr. 1, yra automobilių stovėjimo aikštelė. Ten atvykusi stendų, kuriuose rašoma, jog paliekant čia automobilį reikia susimokėti, nepastebėjau. Išskubėjusi į parduotuvę ir ten užtrukau apie pusvalandį.

Grįžusi neradau jokio informacinio lapelio apie padarytą pažeidimą. Nesulaukiau ir kvito, informuojančio apie baudą ar kokio nors laiško iš UAB „B2B Park” įmonės, kuriai, kaip vėliau išsiaiškinau, ir priklauso ši automobilių stovėjimo aikštelė.

REKLAMA
REKLAMA

Apie padarytą nusižengimą sužinojau tik sulaukusi laiško iš skolų išieškojimo bendrovės UAB „Julianus Inkaso“.

Tad „B2B Park” perdavė mano asmeninius duomenis šiai skolų išieškojimo įmonei. Pastaroji siunčia laiškus, ragindama grąžinti skolą. Laiškai nėra registruoti”, - tv3.lt sakė vilnietė.

REKLAMA

Antstolių laiškų sulaukia ir kiti vairuotojai

Pasirodo, į panašią situaciją, kurią papasakojo vilnietė, buvo patekę ir kiti vairuotojai. Štai vienas vyras pasakoja, jog sulaukęs laiško iš skolų išieškojimo įmonės bandė su ja susisiekti, tačiau nei ji, nei UAB „B2B Park“ neatsako į klausimus, nepateikia jokių įrodymų, pagrindžiančių padarytą nusižengimą.

„Esu visiškai nusivylęs šios įmonės veikla. Gavau iš skolų išieškojimo įmonės laišką, kad esu skolingas už „parkavimą“ prieš kelis mėnesius. Nebuvau gavęs jokio baudos kvito, kurį būčiau galėjęs apmokėti, niekas man taip ir nepateikė jokių įrodymų, kad tas kvitas man buvo įteiktas ar bent užklijuotas ant automobilio stiklo.

REKLAMA
REKLAMA

Jokio noro ieškoti kompromisų ir kalbėtis. Paskambinus buvau nukreiptas rašyti laišką į kurį niekas taip ir neatsakė.

Išieškojimo įmonė taip pat nelinkusi aiškintis situacijos. Kadangi skola nedidelė ją tiesiog sumokėjau, nes neturėjau laiko su šia įmone bylinėtis, bet tai yra puikus nešvaraus verslo pavyzdys, kurio reikėtų vengti“, - teigia vilnietis.

Kita vilniečių pora teigia, jog patyrė šoką sulaukę laiško, kuriame aiškinama, jog nesumokėjus baudos šie atsidurs teisme, o antstoliai areštuos turtą.

„Esame šokiruoti. Šeštadienio rytą pašto dėžutėje radome paprastą voką su užrašu ĮSPĖJIMAS. Atidarius surašytas grasinantis raštas iš UAB „Julianus Inkaso“, jei iki pirmadienio nepervesim 22.70 Eur - atsidursime teisme. Antstoliai areštuos turtą. Nebūtų juokinga, jei būtų graudu. Absoliučiai nieko nesupratome. Tik išnagrinėjus laišką, pasirodo gegužės mėnesį UAB „B2B park“ statėme mašiną. Jokio baudos kvito, pranešimo, jokios informacijos apie nusižengimą – negavome. Esame sąžiningi Lietuvos piliečiai ir visus mokesčius mokame laiku. Esame šokiruoti“, - tikina vilniečiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vairuotojus klaidina neaiškio ribos 

Tuo metu teisininkai sutiko išnagrinėti šią situaciją. Jų teigimu, kiekvienas asmuo, nesusimokėjęs už automobilio stovėjimą visų pirma turėjo sulaukti kontrolinio patikrinimo mokesčio kvito. Jame nurodytą mokestį privalėjo sumokėti per 72 valandus. Tačiau, jei šio kvito vairuotojai nerado, vadinasi, pats „B2B Park“ darbuotojas pažeidė informavimo apie pažeidimą tvarką.

Visiems sulaukusiems skolų išieškojimo įmonės laiškų, siūloma kreiptis tiesiogiai į ją ir prašyti pagrįsti skolos struktūrą.

„Remiantis „B2B Park“ taisyklėmis, įvažiuodamas į minėtos įmonės parkavimo aikštelę vairuotojas konkliudentiniais veiksmais sutinka sudaryti civilinę sutartį (CK 1.71 str. 2 d.). Šios taisyklės turi būti prieinamos kiekvienam aikštelės naudotojui (CK 6.719 str. 2 d.). Vis dėlto iš pateiktų aplinkybių galima daryti išvadą, jog pastarosios nuostatos nesilaikoma – „B2B Park“ informacinės iškabos yra sunkiai pastebimos, o dėl itin mažo informacinio teksto šrifto vairuotojams nesudaromos sąlygos neišlipus iš automobilio susipažinti su „B2B Park“ stovėjimo aikštelės taisyklėmis, skirtingu nei SĮ „Susisiekimo paslaugos“ stovėjimo aikštelės apmokestinimu.

REKLAMA

Vairuotojus taip pat klaidina neaiškios „B2B Park“ stovėjimo aikštelės ribos: kadangi „B2B Park“ priklausanti parkavimo teritorija nėra konkrečiai atskirta nuo savivaldybei priklausančių zonų, atvykę į aikštelę žmonės mano, jog automobilį stato SĮ „Susisiekimo paslaugos“ stovėjimo aikštelėje.

Stovėjimo aikštelės taisyklėse numatyta, kokios pasekmės kyla tuo atveju, jei vairuotojas nesumoka už automobilio stovėjimą. Tačiau akcentuotina „B2B Park“ taisyklių 8 punkte įtvirtinta „B2B Park“ darbuotojo pareiga išrašyti kontrolinio patikrinimo mokesčio kvitą. Šis kvitas susidariusioje situacijoje yra svarbi detalė, kadangi būtent jis leidžia taisyklių pažeidėjui laiku susipažinti su padarytu pažeidimu.

REKLAMA

„B2B Park“ taisyklės numato, kad pažeidėjas kvite nurodytą mokestį privalo sumokėti per 72 valandas. To nepadarius mokesčio išieškojimas bus perduotas tretiesiems asmenims, o transporto priemonės savininkui bus priskaičiuojamas 15 Eur skolos administravimo mokestis.

Darbuotojas pažeidžia tvarką

Akivaizdu, kad vairuotojas, kuriam nebuvo paliktas kvitas net negali žinoti, kad taisykles jis pažeidė, nes „B2B Park“ su juo per ateinančias 72 valandas jokia kita forma nesusisieks – taisyklėse nėra numatyta alternatyvių pranešimo apie pažeidimą būdų. Todėl, jei „B2B Park“ darbuotojas neišrašo kontrolinio patikrinimo mokesčio kvito, pats darbuotojas pažeidžia „B2B Park“ informavimo apie pažeidimą tvarką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Minėtu atveju skolos išieškojimas buvo perduotas skolų išieškojimo įmonei. Skolų išieškojimo įmonės neturi platesnių teisių nei kreditorius, iš kurio ji perima reikalavimą, todėl negali areštuoti sąskaitų ar taikyti kitų priverstinio išieškojimo priemonių kaip tai daro antstoliai. Todėl skolininkui nesutinkant mokėti skolos, bendrovė turėtų kreiptis į teismą dėl skolos priteisimo.

Kalbant apie pranešimo dėl reikalavimo įteikimo būdą pažymėtina, kad skolų išieškojimo įmonė neturi pareigos siųsti registruotų laiškų, nebent tokia informavimo procedūra buvo numatyta automobilių aikštelės naudojimo taisyklėse.

Taip pat svarbu tai, kad skolų išieškojimo įmonei gali būti perleidžiama visa reikalavimo teisė („B2B Park“ nebėra kreditorius) arba įmonei perduodama skolos administravimo funkcija („B2B Park“ išlieka kreditoriumi). Apie reikalavimo teisės perleidimą skolininkui turi būti pranešta atskirai (CK 6.109 str. 1 d.).

REKLAMA

Todėl gavus pranešimą iš skolų išieškojimo įmonių VU Teisės klinika visada pataria kreiptis į pačią skolų išieškojimo bendrovę su prašymu pagrįsti skolos struktūrą, t. y. kokiu pagrindu atsirado skola, kokiu pagrindu atliekamas skolos administravimas, kokią dalį sudaro skolos administravimo išlaidos. Visus šiuos skolos elementus vartotojas turi teisę ginčyti kreipdamasis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą ar teismą”, - situaciją išaiškino Vilniaus universiteto Teisės klinikos konsultantė Augustė Siutilaitė.

„Teisės klinika“ gyventojams teikia nemokamą teisinę pagalbą. Tad visi turintys klausimų raginami kreiptis.

REKLAMA

UAB B2B Park komentaras

 Tv3.lt žurnalistams susisiekus su UAB „B2B Park” atstovais, šie paaiškino, kokia tvarka galioja jų automobilių aikštelėje ir kada vairuotojai sulaukia baudų.

Kaip Jūsų įmonė informuoja vairuotojus apie padarytą nusižengimą? Jeigu nesusimokėta už automobilio stovėjimą, kaip vairuotojas yra informuojamas apie jam taikytiną baudą?

Kontrolinio patikrinimo metu nustačius faktą, kad buvo nesilaikyta B2B Park, UAB automobilių stovėjimo aikštelės taisyklių ir aikštelėje stovi automobilis už kurio stovėjimą nėra sumokėta, yra fiksuojamas pažeidimo faktas darant stovinčio automobilio fotonuotraukas.

Tuomet yra rašomas kontrolinio patikrinimo mokesčio kvitas ir paliekamas už automobilio priekinio stiklo valytuvo. Kvito išrašymo metu pasitaiko situacijų, kad automobilis iš automobilių stovėjimo aikštelės išvažiuoja (tuomet fiksuojama išvažiuojančio automobilio nuotrauka) ir B2B Park, UAB, darbuotojas neturi galimybės įteikti kvito (palikti kvito už automobilio priekinio stiklo valytuvo) vairuotojui. Taip pat pasitaiko situacijų, kai išrašant kontrolinio patikrinimo mokesčio kvitą prieina prie automobilio vairuotojas, nesutinka su fiksuojamu pažeidimu ir nepriima išrašyto kvito.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stovėjimo aikštelėje pastatytas stendas su taisyklėmis, bei mokėjimo aparatas su kainininku yra viešoji oferta, ir automobilių vairuotojai, pastatydami automobilius B2B Park, UAB stovėjimo aikštelėse konkliudentiniais veiksmais (CK 1.71 str.2 d.) išreiškia savo valią sudaryti sutartį su B2B Park, UAB. Tai reiškia, kad jie sutinka iš anksto apmokėti už automobilio stovėjimo laiką ir supranta, kad to nepadarius bus apmokestinti papildomu mokesčiu. Sutarties neįvykdymu laikomos bet kokios iš sutarties atsiradusios prievolės neįvykdymas, įskaitant netinkamą įvykdymą ir įvykdymo termino praleidimą (CK 6.205 str.).

Tarp B2B Park, UAB ir UAB „Julianus Inkaso“ buvo sudaryta Reikalavimo teisių perleidimo sutartis. Pagal kurią UAB „Julianus Inkaso“ perima iš B2B Park, UAB reikalavimo teises į skolas, kilusias iš B2B Park, UAB ir fizinių/juridinių asmenų sudarytų parkavimo paslaugų teikimo sutarčių bei fiziniams/juridiniams asmenims laiku nesumokėjus už suteiktas paslaugas ir/ar neįvykdžius ar netinkamai įvykdžius Parkavimo paslaugų teikimo sutartimi priimtus įsipareigojimus.UAB „Julianus Inkaso“ savo ruožtu kreipiasi į VĮ „Regitra“ dėl transporto priemonių valdytojų duomenų nustatymo ir tuomet siunčia priminimą apie nesumokėtą automobilio stovėjimą.

REKLAMA

Kokios yra sudaromos sąlygos jiems susimokėti baudą, jei neapmokėjo automobilių stovėjimo?

Automobilio vairuotojui išrašytame kontrolinio patikrinimo mokesčio kvite yra nurodoma visa apmokėjimui reikalinga informacija. Minėtus kvitus galima sumokėti internetiniame tinklapyje kvitas.b2bpark.lt.

Čia suvedus privalomus duomenis (Kontrolinio patikrinimo mokesčio kvito numerį ir automobilio valstybinį numerį) sistema automatiškai suformuoja mokėjimo ruošinį ir klientas yra nukreipiamas į savo pasirinktą internetinės bankininkystės puslapį.

Tame pačiame tinklapyje kvitas.b2bpark.lt yra galimybė atsispausdinti mokėjimo pranešimą ir gautą kvitą sumokėti Paypost skyriuose. Jeigu klientai neturi galimybės sumokėti kvite nurodyto mokesčio naudojantis elektronine bankininkyste, jie tą gali padaryti atvykę pas mus į ofisą.     

REKLAMA

Kada yra kreipiamasi į skolų išieškojimo firmą?

Stovėjimo aikštelės taisyklėse yra nurodoma, kad transporto priemonės valdytojas ar savininkas kvite nurodytą mokestį už paslaugas bei išlaidų, susijusių su taisyklių pažeidimo kontrole, kompensaciją privalo sumokėti ne vėliau kaip per 72 (septyniasdešimt dvi) valandas nuo kontrolinio patikrinimo mokesčio kvito išrašymo dienos pabaigos į kvite nurodytą sąskaitą.

Jeigu mokestis ir išlaidų kompensacija nebus sumokėti laiku, jų išieškojimas, kartu su visa informacija, be atskiro pranešimo bus perduoti išieškojimui ir transporto priemonės savininkui (valdytojui), bus priskaičiuojamas 15,00 Eur skolos administravimo mokestis.

REKLAMA
REKLAMA

Šios taisyklės yra skelbiamos viešai prie kiekvieno automobilių stovėjimo aikštelėje įrengto mokėjimo automato, bei mūsų internetiniame tinklapyjewww.b2bpark.lt.

Kiek kainuoja automobilio stovėjimo valanda, Jūsų aikštelėje, Savanorių pr. 1, Vilnius? Pagal ką nustatyti šie įkainiai?

Stovėjimo aikštelėje, adr. Savanorių pr. 1, Vilnius, 1 val. kaina yra 1 Eur.

Kokie būdai yra numatyti vairuotojams susimokėti už automobilių stovėjimą?

Visose automobilių stovėjimo aikštelėse (įskaitant ir Savanorių pr. 1, Vilnius) apmokėti už automobilio stovėjimo laiką galima: - monetomis į mokėjimo automatą; - naudojantis mobiliąja parkavimo aplikacija MOKIS; - trumpąja SMS žinute, siunčiant pranešimą trumpuoju numeriu 1332 su tekstu: ON zona AAA111 (kur zona – aikštelės zona; AAA111 - automobilio valst. nr.). Informacija apie visus galimus atsiskaitymo už automobilio stovėjimą būdus (priimamų monetų nominalai, aikštelės zonos ir t.t.) yra pateikiama ant mokėjimo automato.

Ar ir kaip vairuotojai yra informuojami, kad tai B2B Park automobilių stovėjimo aikštelė, kuri yra mokama? Kiek tokių aikštelių yra Vilniuje? Ar yra ir kituose šalies miestuose? Jeigu taip - kur dar ir kiek?

Automobilių stovėjimo aikštelės (įskaitant ir Savanorių pr. 1, Vilnius) yra paženklintos KET ženklais. Visų ženklų, nurodančių, kad automobilių stovėjimas yra mokamas, pastatymas (vieta, dydis, pasukimo kampas ir t.t.) yra suderintas su Vilniaus apskrities VPK (arba kito miesto atitinkamomis tarnybomis) pareigūnais.

REKLAMA

Šiuo atveju konkrečiai automobilių stovėjimo aikštelės, adr. Savanorių pr. 1, Vilnius, KET ženklų planas buvo parengtas konsultuojantis su Vilniaus miesto savivaldybės specialistais, atsakingais už eismo saugumo ir reguliavimo priemonių įrengimą. Galima teigti, kad asmuo, vairuojantis automobilį, KET ženklų nematyti negali.

Taip pat prie įvažiavimų į stovėjimo aikštelę yra pateikiama informacija klientams, kur nurodoma, kad tai privati aikštelė. Kiekvienas asmuo prieš naudojimąsi stovėjimo aikštelės paslaugomis privalo perskaityti stovėjimo aikštelės taisykles. Tuo remiantis, mes teigiame, kad vairuotojai yra informuojami tinkamai apie mokamas paslaugas.

Šiuo metu B2B Park, UAB, administruoja 23 automobilių stovėjimo aikšteles Vilniaus mieste, 5 aikšteles Kauno mieste, bei po 1 aikštelę Panevėžio ir Alytaus miestuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų