REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
33
Eligijus Masiulis. Dalia Grybauskaitė (nuotr. Fotodiena.lt)

Prezidentės Dalios Grybauskaitės susirašinėjimas su buvusiu liberalų lyderiu Eligijumi Masiuliu sukėlė daug atgarsių, bet politologų ar patyrusių politikų nustebinti nepajėgė – jų teigimu, prezidentė susirašinėja su daugeliu politikų. Skandalingas pats bandymas išpūsti skandalą apie prezidentę, mano ekspertai, primindami, kad taip E. Masiulis bando nukreipti ugnį nuo savęs.

33

Prezidentės Dalios Grybauskaitės susirašinėjimas su buvusiu liberalų lyderiu Eligijumi Masiuliu sukėlė daug atgarsių, bet politologų ar patyrusių politikų nustebinti nepajėgė – jų teigimu, prezidentė susirašinėja su daugeliu politikų. Skandalingas pats bandymas išpūsti skandalą apie prezidentę, mano ekspertai, primindami, kad taip E. Masiulis bando nukreipti ugnį nuo savęs.

REKLAMA

Praėjusią savaitę laikraštis „Lietuvos rytas“ paviešino prezidentės D. Grybauskaitės ir buvusio Liberalų sąjūdžio pirmininko E. Masiulio susirašinėjimą apie kandidatus į generalinius prokurorus. Teigiama, kad laiškai rašyti 2014-2016 metais.

Laiškuose prezidentė kritikavo LNK žurnalistą Tomą Dapkų, teigdama, kad jis kalba nesąmones apie Evaldą Pašilį, ir pasiūlė „perduoti linkėjimus“ televiziją valdančio koncerno „MG Baltic“ vadovui Dariui Mockui, „kad patrauktų savo skaliką“. Prezidentės kritikos laiškuose susilaukė ir būsimas premjeras Saulius Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentūra atsitvėrė tylos siena

Publikuotuose laiškuose prezidentės elektroninis paštas – [email protected]. Tai, kad šį paštą tikrai naudojo prezidentė, žiniasklaidai patvirtino ir tuometinis premjeras Algirdas Butkevičius, kuriam taip pat teko susirašinėti su D. Grybauskaite šiuo paštu.

REKLAMA

Kol kas neaišku, kaip laiškai pasiekė „Lietuvos ryto“ redakciją. Prezidentūra atsisako komentuoti paskelbtas laiškų ištraukas ir jų autentiškumą.

Tuo tarpu prezidentūros pozicija susilaikyti nuo komentaro apie publikacijas Mykolo Romerio universiteto docentui Virgis Valentinavičiui atrodo sveikintina, o pats skandalas, anot docento, vargu, ar atsilieps prezidentės reitingams.

„Viešojoje erdvėje daromas priekaištas, kad prezidentė nesitarė su partijomis dėl politinių procesų Lietuvoje, tai, manau, čia įrodymas, kad tariasi. Ji tą turi nuolatos – tartis su pagrindinių politinių jėgų lyderiais, sprendžiant vienus ar kitus klausimus, šiuo atveju konkrečiai dėl generalinio prokuroro skyrimo“, - tv3.lt sakė V. Valentinavičius.

REKLAMA
REKLAMA

E. Masiulio bandymas gelbėtis

V. Valentinavičius skeptiškai vertina publikacijas šiuo klausimu ir mano, kad prezidentei bandoma pripaišyti tarsi nusikaltimą, kurio nebuvo.

Jo teigimu, šį susirašinėjimą iš konteksto ištraukė E. Masiulis, kuris yra atsakovu stambiausioje politinės korupcijos byloje, todėl sunku patikėti, kad jis apie savo santykius su prezidente gali kalbėti sąžiningai. Jis taip pat neatmeta galimybės, kad laiškus „Lietuvos rytui“ perdavė pats E. Masiulis.

„Šitą medžiagą spausdina laikraštis, kurios vyriausiasis redaktorius yra atsakovas kitoje politinės korupcijos byloje. Tai skelbia dienraštis, kurio redaktorius planingai puolė prezidentę. Visos šitos publikacijos, mano galva, niekinės. Tai, geriausiu atveju, E. Masiulio bandymas parodyti save geresnėje šviesoje prieš teismą. Vienas dalykas – E. Masiulis kovoja už savo išlikimą, bando apsiginti nuo kaltinimų“, - tv3.lt sakė V. Valentinavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jam antrina ir MRU politologė Rima Urbonaitė, primenanti, kad šioje istorijoje mes neturime visų faktų ir konteksto, o tai yra problema.

„Kad yra ugnies nukreipimas – tai faktas. Puikiai suprantame, kad tai užkabina tokį asmenį, kaip valstybės prezidentas, natūralu, kad ugnis bus kreipiama į tą pusę, kad kils daug klausimų, visi pradės domėtis, žiūrėti į prezidentą. Pats E. Masiulis liks šone“, - tv3.lt kalbėjo R. Urbonaitė.

Tačiau politologė neatmeta galimybės, kad skandalą bus bandoma eskaluoti ir toliau, o žiniasklaida gali sulaukti dar skandalingesnės informacijos šiuo klausimu.

„Bandymas ieškoti sliekų ant asfalto“

Buvęs premjeras bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Andrius Kubilius neneigia, kad ir jam teko susirašinėti su prezidente. Seimo narys teigia, kad prezidentei privalu rūpintis, jog svarbūs sprendimai būtų priimti Seime.

REKLAMA

„Jei prezidentas ar prezidentė neskambintų ar nerašytų kokių žinučių atsakingiems Seimo nariams, tas būtų sunkiai suprantama, lyginant mūsų prezidento darbą su kitų prezidentų darbu“, - tv3.lt kalbėjo A. Kubilius.

Tačiau mėginimą susirašinėjimą paversti skandalu A. Kubilius vadina „bandymu ieškoti sliekų ant asfalto ir paversti šią istoriją politiniu skandalu“.

„Man R. Karbauskio žodžiai labai panašūs į tai, kad įgyvendinama didelė schema. Tik ką Valstybės saugumo departamentas pranešė, kad 2019 metų rinkimuose Kremlius aktyviai dalyvaus. Jau dabar šitie pareiškimas ir puolimas prieš prezidentę yra būsimų rinkimų sudėtinė dalis. Mes žinome, kas iki šiol labiausiai buvo suinteresuotas prezidentės diskreditavimu“, - svarstė Seimo narys.

REKLAMA

Maža to, jis pritaria V. Valentinavičiui ir mano, kad „Lietuvos rytas“ šioje istorijoje pasirinktas sąmoningai.

„Aš manau, kad jie ne tik pasirinko, jie patys aktyviai čia dalyvauja. Yra Vainausko korupcinė byla, kuri nepasibaigusi. Antras dalykas, suprantama, kad gali būti labai paprastų priežasčių, kodėl bandoma tą skandalą kelti. Šitos bylos kaltinamiesiems yra naudingas toks skandalas grynai tos bylos požiūriu“, - kalbėjo A. Kubilius.

„Skandalinga“ ir „netoleruotina“

Apie galime prezidentės ir E. Masiulio susirašinėjimą pasisakė ir valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai. Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė teigė, jog „situacija, kai derinama generalinio prokuroro kandidatūra su interesų grupėmis, yra netoleruotina teisinėje valstybėje ir kelia labai daug klausimų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu partijos primininkas Ramūnas Karbauskis sakė, jog, jei pasitvirtintų laiškų turinys, situacija būtų skandalinga, nes rodytų bandymus paveikti žiniasklaidą, kad ji ko nors nedarytų.

Byla perduota teismui

Portalas tv3.lt primena, kad teismui perduotoje politinės korupcijos byloje R. Kurlianskis kaltinamas papirkimu ir prekyba poveikiu. Kaip nurodyta kaltinimuose, R. Kurlianskis taip pat organizavo buvusio Liberalų sąjūdžio pirmininko E. Masiulio pasisakymus koncernui priklausančių televizijų laidose, kuriose, didinant šios politinės partijos ir jos pirmininko autoritetą, buvo palankiai nušviesta E. Masiulio ir jo vadovaujamos partijos veikla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų