REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Vaistais prekiaujama vietinėje kaimo parduotuvėje (nuotr. skaitytojo)

Nors siūlymas vaistais prekiauti ne tik vaistinėse, bet ir degalinėse bei mažmeninės prekybos parduotuvėse, dar tik pakeliui į Seimą, verslininkai jau dabar sukčiauja. Štai Jurbarko rajone verslininkų šeima sugalvojo savo parduotuvėje prekiauti vaistais, aiškindami, kad naujoji tvarka jau patvirtinta.

4

Nors siūlymas vaistais prekiauti ne tik vaistinėse, bet ir degalinėse bei mažmeninės prekybos parduotuvėse, dar tik pakeliui į Seimą, verslininkai jau dabar sukčiauja. Štai Jurbarko rajone verslininkų šeima sugalvojo savo parduotuvėje prekiauti vaistais, aiškindami, kad naujoji tvarka jau patvirtinta.

REKLAMA

Vietiniai neslepia, kad nustebo lentynose pamatę receptinius ir nereceptinius vaistus, tačiau išgirdo tvirtą pardavėjų patikinimą apie neva priimtą tvarką. Retas pasidomėjo, kad tai netiesa. Ministerija aiškina, kad dėl tokių atvejų reikia kreiptis į teisėsaugą, o politikai rėžia – to ir reikėjo tikėtis.

Pasirinkimas kaip vaistinėje

Į portalą tv3.lt kreipėsi susirūpinę Klausučių kaimo gyventojai. Žmonės pasakoja, kad vietinėje parduotuvėje prekiaujama įvairių rūšių vaistais. Ne vienam kilo įtarimas, kad verslininkai savivaliauja ir prisidengia negaliojančia tvarka.

REKLAMA
REKLAMA

„Pamačius tokį vaistų asortimentą, ištiko šokas. Juk vaistus pardavinėja žmogus, neturintis jokio suvokimo apie jų paskirtį, naudojimą, be medicininio išsilavinimo. O kur pavojus dėl netinkamo naudojimo vaistų ar jų perdozavimo?

REKLAMA

Turbūt drąsiai pardavinėja todėl, kad tai maža parduotuvė, viename kambaryje maisto prekės – kitame buitinės. Bet tikrai ne vienam žmogui kilo dėl to klausimas ir visi išgirdo tą patį – neva jau tvarka tokia. Mes manom, kad tie patys verslininkai vaistais prekiauja ir kitoje savo parduotuvėje, esančioje už 5 km Seredžiuje“, - portalui tv3.lt pasakojo paskambinę vietiniai gyventojai.

Jų teigimu, dalis vyresnių žmonių iš tiesų džiaugiasi galimybe vaistų nusipirkti atėjus į maisto parduotuvę ir nesiaiškina papildomai, ar tai legalu. Su portalu tv3.lt bendravę žmonės tikino, kad Klausučiuose yra vaistinė bei du medicinos punktai, kur tikrai galima nusipirkti vaistų, ten dirba ir dvi gydytojos.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaime žmonės patiklesni, matyt, tuo ir naudojasi. Parduotuvės savininkai neva gyrėsi, kad patys internete perka vaistus, todėl dar pigiau nei vaistinėje gali pardavinėti. Anksčiau jie net iš po prekystalio prekiavo. Tiesiog keista, kaip dabar jie akivaizdžiai ir drąsiai prekiauja vaistais, negi niekas jų netikrina ir nekontroliuoja“, - stebėjosi žmonės.

Internete pasirodė ne vieno gyventojo nuotraukos iš šios parduotuvės, kuriose užfiksuotas platus vaistų asortimentas. Komentatoriai aiškino, kad šioje parduotuvėje, vadinasi, galima pirkti pilnas saujas vaistų, kiek tik kam ir kokių norisi.

Signalą jau gavusi ir ministerija

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) portalui tv3.lt nurodė, kad jau yra gavusi pranešimus apie galimai nelegalią prekybą vaistais Jurbarko rajone. Taip pat patikino, kad dėl šio atvejo bus kreiptasi į teisėsaugą ir prašoma jį ištirti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„SAM iš tiesų yra pateikusi projektą, kuriuo norima leisti tam tikrais vaistais prekiauti ne tik vaistinėse, bet ir kitose mažmeninės prekybos vietose. Šis projektas šiuo metu yra pateiktas Seimui, kur Sveikatos reikalų komitetas jį svarstys gegužės mėnesį.

Tad kol kas prekiauti vaistais ne vaistinėse nėra leidžiama. Svarbu žinoti, kad SAM pateiktame projekte siūloma leisti prekiauti tik nereceptiniais, mažiausių pakuočių vaistais ir tikrai ne visais, o tik pačiais būtiniausiais. Projektui pritarus, apie tai tikrai bus informuota visuomenė“, - laiške nurodė ministerijos atstovė.

VVKT tiria pažeidimus, kurie yra susiję su legalia prekyba vaistais. Tuo tarpu visais atvejais apie nelegalią prekybą vaistais (turguose, parduotuvėse, socialiniuose tinkluose) primenama, kad reikėtų informuoti teisėsaugą.

REKLAMA

Prekiauja kuo nori jau dabar

Su portalu tv3.lt kalbėjęs Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys konservatorius Antanas Matulas įsitikinęs: parduotuvėse nereikia prekiauti vaistais. Jo manymu, tai atneš daugiau žalos nei naudos.

„Mano manymu, čia yra perteklinis bandymas mažinti dabartines vaistų kainas, kadangi rezultatas gausis priešingas. Vaistais ėmus prekiauti mažmeninės prekybos parduotuvėms, iškart iškils dvi rizikos: padidės vaistų suvartojimas bei išnyks mažosios vaistinės. Pastarųjų ir taip dabar yra vos 239, o 2008 m. dar buvo 735.

Juolab, parduotuvėse nebus kompensuojamų vaistų. Mano manymu, parduotuvėse iš vis nereikia prekiauti vaistais, nes vaistinių tinklas dabar pakankamai išplėtotas. Pritarčiau tik idėjai prekiauti keliais vaistais degalinėse“, - sakė Seimo narys.

REKLAMA

Jo teigimu, ne kartą teko girdėti, kokių žmonės vaistų ieško ar norėtų degalinėse. Esą, tai paprasti vaistai nuo skausmo, padidėjusio rūgštingumo bei akių lašai.

„Dėl jų yra aiškus poreikis ir manau, būtų poveikis pradėjus prekiauti. Mes komitete kalbėjome su farmacijos atstovais, kurie tikino, kad galima susitarti regionuose dėl per naktį budinčios vaistinės ir todėl tikrai nebūtina vaistams atsirasti parduotuvių lentynose.

Ten juk pardavėjas negalės jokių paaiškinimų suteikti, o ir sukontroliavimo kuo prekiaujama, nebus kaip ir turguose. Šis Jurbarko rajono pavyzdys kaip tik parodo, kad dar nėra įstatymas priimtas, o jau prekiaujama kuo nori“, - sakė A. Matulas.

Pasak jo, dabartinis vaistų prekybos tinklas – geras ir dirba profesionalai. O priėmus naują tvarką ne tik atsiras daugiau chaoso, bet ir žmonės vartos vaistų kur kas daugiau ir neatsakingai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų