REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Vaikas ligoninėje (nuotr. TV3)

Kai tv3.lt paviešino, jog Klaipėdos vaikų ligoninės reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje vaikai paliekami vieni, o tėvai išprašomi ne tik iš šio skyriaus, bet ir ligoninės, į žurnalistus kreipėsi dar viena mama. Anot jos, gydytojai neleido likti šalia 9 mėnesių, reanimacijoje atsidūrusio kūdikio, vis dar maitinamo krūtimi.

4

Kai tv3.lt paviešino, jog Klaipėdos vaikų ligoninės reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje vaikai paliekami vieni, o tėvai išprašomi ne tik iš šio skyriaus, bet ir ligoninės, į žurnalistus kreipėsi dar viena mama. Anot jos, gydytojai neleido likti šalia 9 mėnesių, reanimacijoje atsidūrusio kūdikio, vis dar maitinamo krūtimi.

REKLAMA

Moteriai nebuvo pasiūlyta apsistoti ir kitame ligoninės skyriuje. Tėvų buvo prašoma vykti namo. 

Į Klaipėdos vaikų ligoninę šeima su 9 mėnesių kūdikių atskubėjo dėl itin pablogėjusios vaiko sveikatos. 

„Gydytojai negalėjo pasakyti, kas jam yra, dėl kokių priežasčių prasidėjo traukuliai. Tačiau jie nusprendė, kad vaiką riekia kelti į reanimaciją ir stebėti, nes, pasak jų, galėjo nutikti bet kas. Sūnui tuomet buvo 9 mėnesiai“, - pasakojo Evelina.

Reanimacijoje tik kūdikis 

Didžiulį stresą dėl sūnaus sveikatos būklės išgyvenusi pora buvo dar labiau šokiruota, kai sužinojo, jog jų 9 mėnesių mažylis, reanimacijoje gulės vienas.

REKLAMA
REKLAMA

„Gydytoja priimamajame pasakė, kad jis turėtų likti reanimacijoje vienas. Aišku, aš puoliau į paniką. Nuo gimimo su sūnumi miegame kartu, aš jį žindau, to neriboju, maitinu tiek, kiek jam reikia. Naktimis jis keliasi įvairiai ir jį nuraminti kito būdo naktį nėra: visuomet reikia krūties ir bent vieno iš tėvų.

REKLAMA

Aš gydytojai pasakiau, jog negaliu palikti jo vieno, jis per mažas ir niekaip neišbus. Deja, sako, mes neturime sąlygų pasilikti tėvams šalia vaikų reanimacijoje ir to daryti šiame skyriuje net negalima.

Tuomet pasakiau, kad mes neliksime ligoninėje, bet mane įspėjo, kad vaiko gyvybei taip grėstų pavojus“, - istoriją pasakoja moteris.

Karingai dėl savo sūnaus gerovės nusiteikusi pora, kaip patys sako, vargais negalais išsikovojo susitikimą su reanimacijos skyriaus vedėja.

„Priimamajame pediatrė matė, kad mes niekur nevažiuosime, tad nusiuntė pasikalbėti su reanimacijos skyriaus vedėja. Ji buvo rami, nuoširdi, mums papasakojo būsimų tyrimų eigą, kodėl ir kokius juos būtina atlikti, kodėl sūnų reikia palikti reanimacijoje. Sutikome su visomis būsimomis procedūromis, bet ir šiai gydytojai sakėme, kad niekur nuo vaiko bent jau aš, mama, nesitrauksiu. Sakiau, kad man puikiai tinka ir kėdė šalia kūdikio lovos. Man svarbu galimybė jį nuraminti ir pamaitinti, todėl privalau naktį likti ligoninėje“, - išgyventą siaubą prisiminė Evelina.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak moters, gydytoja pasiūlė visų pirma atlikti būtiniausius tyrimus kūdikiui. Atlikus galvos kompiuterinę tomografiją, pakitimai nenustatyti.

„Tačiau vis tiek medikai nusprendė sūnų palikti reanimacijoje ir stebėti. Šiaip ne taip, po ilgų diskusijų, begalinio streso ir mano karingo vyro įsikišimo, mums pavyko išsireikalauti to, kad mane paguldytų už 4 aukštų nuo reanimacijos. Neurologijos skyriuje man buvo skirta lova ir, kai vaikas atsibusdavo jie man skambino ir aš ėjau pamaitinti, užmigdyti kūdikį ir vėl grįždavau atgal“, - sakė moteris.

Vieniši mažyliai klykia 

Evelina sako, jog skaudu skaityti ligoninės komentarus, neva tėvams, kurių vaikai guli reanimacijos skyriuje suteikiama palata ar bent lova. Tai, pasak moters, netiesa. Tuo įsitikino pati, matydama, kaip reanimacijoje be sustojimo klykia vieniši mažamečiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes teisę likti išsireikalavome patys. Niekas to mums nesiūlė. Priešingai – pediatrė priimamajame sakė, jog nėra galimybės tėvams likti ligoninėje. Kad tėvai turi važiuoti namo, o vaikai lieka vieni. Juk tai yra žiauru. Vaikai, kuriems nėra net metų, o jeigu ir būtų metai, jie dar nemoka, negali patys vieni nusiraminti. Jo nenuramins svetimi žmonės, juk visi žinome, kad mama yra vaistas numeris vienas.

Kai naktį atėjau maitinti savo kūdikio, reanimacijoje be sustojimo klykė naujagimis. Paklausiau, kiek jam laiko, atsakė, kad 4 paros. Jis vargšas klykė be sustojimo. Aš suprantu, kad tai nėra medikų darbas nuraminti kūdikį, bet todėl ir privalo leisti pasilikti tėvams.

REKLAMA

Juk gydytojai ar slaugės ateina pamaitinti mišinuku, o naujagimis turėtų gauti priešpienį, gal jau mamos pieną. O dabar jį ramina svetimas žmogus, kišą čiulptuką, kas visiškai sutrikdo žindymo pradžią. Tad kur naujagimio ryšys su motina, kur patenkintas prieraišumas? Mes su vyru buvome pakraupę, kad tokie dalykai vyksta, kad visa tai yra legalu“, - susijaudinusi kalbėjo moteris.

Panašios istorijos, kuomet reanimacijos skyriuje, gydomi vieniši vaikai, anot Evelinos dažnos.

„Socialiniame tinkle Facebook yra uždaros grupės. Jose ne kartą buv pradėta tema apie tai, kad tėvai negali likti šalia vaikų. Apie šią problemą prabyla vis daugiau mamų. Ir taip yra ne tik Klaipėdos vaikų ligoninėje, bet ir kituose miestuose“, - pasakoja pašnekovė.

REKLAMA

Moteris sako, kad suprantama, jog nėra sąlygų reanimacijoje įrengti atskirų palatų ar lovų tėvams, tačiau jos ligoninėje turėtų bent jau būti.

„Aš suprantu, kad negalima reanimacijoje įrengti atskirų lovų tėvams dėl higienos reikalavimų ar ramybės valandų, bet įrengti tėvams vietas šalia reanimacijos skyriaus yra būtina, bent jau tame pačiame aukšte.

Juk visi žinome, kad nieko nėra svarbiau už buvimą šalia, kai vaikas serga. Tačiau dauguma mamų, su plyštančiomis širdimis palieka vaikus reanimacijoje, nes taip pasakė gydytojai, tėvai jų bijo, ir kiekvieną žodį priima kaip šventą“, - įsitikinusi Evelina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tėvai turi teisę likti

Valstybinės ligonių kasos (VLK) atstovų teigimu, tėvai kartu su vaikais iki 3 metų amžiaus ligoninėje ne tik, kad gali likti, bet ir jų išlaikymo išlaidos yra apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis.

„Įprastai, jei vaikas dėl sunkios ligos ar būklės gydomas reanimacijos ar intensyviosios terapijos skyriuje, tėvai su juo kartu neguldomi. Juk šiame skyriuje taikomas intensyvus specializuotas ligonio stebėjimas ir gydymas. Tėvai nurodytomis lankymo valandomis gali ateiti ir pabūti prie gydomo vaikučio, pasikalbėti su gydytoju.

Pacientai ir jų atstovai turi teisę gauti informaciją apie teikiamas medicinos ir ne medicinos paslaugas, jų kainas ir galimybę jomis pasinaudoti. Dėl informacijos suteikimo pacientas arba jo atstovas turi pirmiausia kreiptis į gydantį gydytoją, slaugytoją arba atitinkamo skyriaus vedėją ar vyresniąją slaugytoją. Jei informacijos žmogus negauna – į gydymo įstaigos administraciją.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministro įsakymas nustato tik asmenų, slaugančių vaiką (-us) iki 3 metų amžiaus stacionarinėje sveikatos priežiūros įstaigoje, išlaikymo išlaidų apmokėjimą Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis. Jei asmuo slaugo vyresnį nei 3 metų vaiką (-us), slaugančiojo asmens išlaikymo išlaidos apmokamos tik vaiko (-ų) gydymo pagal tam tikras medicinines indikacijas atvejais.

Be to, vaikai iki 8 metų turi teisę vykti į medicininės reabilitacijos įstaigas lydimi slaugančio asmens. Tuo tarpu vyresni nei 8 metų amžiaus vaikai galėtų būti lydimi slaugančio asmens, jei vaikui yra nustatytas neįgalumas arba gydytojų konsultacinė komisija nustatė, kad reikalinga slauga dėl adaptacijos ar elgesio sutrikimų, dėl sunkių centrinės ar periferinės nervų sistemos, atramos-judamojo aparato pažeidimų, traumų ar operacijos,” - tv3.lt teigė Vita Lyskoitienė, Valstybinės ligonių kasos (VLK) prie Sveikatos apsaugos ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų