REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
56
tv3.lt koliažas

Kanapių entuziastai trečius metus iš eilės buriasi prie Seimo diskutuoti apie kanapes, jų padėtį Lietuvoje ir pasaulyje bei galimybę šią medžiagą legalizuoti. Kol dalis visuomenės renginį pasitinka skeptiškai, politikai jo nekritikuoja – atvirkščiai, jie ryžtasi prabilti, kad kanapių klausimu galima eiti į kompromisus.

56

Kanapių entuziastai trečius metus iš eilės buriasi prie Seimo diskutuoti apie kanapes, jų padėtį Lietuvoje ir pasaulyje bei galimybę šią medžiagą legalizuoti. Kol dalis visuomenės renginį pasitinka skeptiškai, politikai jo nekritikuoja – atvirkščiai, jie ryžtasi prabilti, kad kanapių klausimu galima eiti į kompromisus.

REKLAMA

Renginį organizuojanti „Žaliojo žiedo draugija“ praneša, kad penktadienį vyksiančio renginio metu bus skatinama „neteisėto kanapių naudojimo prevencija, siūlant inovatyvias, tačiau neretai skeptiškai pasitinkamas, politikos alternatyvas tokias kaip visuotinį ar dalinį kanapių įteisinimą visų žmonių medicininių ir tik pilnamečių asmenų rekreacinių poreikių tenkinimui“.

Lietuvos policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis, patikino, kad renginyje tvarką prižiūrės policininkai. tiesa, kol kas neaišku, kiek jų bus.

REKLAMA
REKLAMA

Palaiko švelnesnes bausmes

Pernai liberalai Seime siekė panaikinti baudžiamąją atsakomybę už disponavimą be tikslo platinti nedidelius narkotikų kiekius. Kaip pamena Liberalų sąjūdžio frakcijos pirmininkas Eugenijus Gentvilas, parlamentarai tąkart iš pasiūlymo išsityčiojo ir jį atmetė.

REKLAMA

Paklaustas, kaip vertina penktadieninį kanapių entuziastų mitingą, Seimo narys sakė vis dar palaikantis norą panaikinti baudžiamąją atsakomybę už smulkius nusižengimus su kanapėmis.

 

„Manau, kad kanapių vartojimas yra bjaurus dalykas, nereikalingas, tačiau bausmės turi būti adekvačios. Demonai, baubai visada būna dideli. Tai čia, prisidengia tuo, kad kanapių rūkymas yra blogai, tai jei blogai, iš karto į kalėjimą. Nemanau, kad tai adekvatu“, - tv3.lt kalbėjo E. Gentvilas.

Anot Seimo nario, šiuo klausimu, kaip ir su bausmėmis dėl alkoholio vartojimo, turi būti ribos ir „laiptai“.

REKLAMA
REKLAMA

„Čia gi, vartojant kanapes, matome, kad nėra jokių laiptų, iš karto baudžiamoji atsakomybė. Tai manau, kad tai neadekvatu, ir protestas ar mitingas daugiausiai vyksta dėl to“, - sakė E. Gentvilas.

Tuo tarpu apie kanapių legalizavimą E. Gentvilas sakė su bendrapartiečiai nekalbėjęs.

Pritartų kanapėms, kaip vaistams

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys, Sveikos gyvensenos komisijos pirmininkas Dainius Kepenis kanapių klausimu griežtas – „apie legalizavimą, ypač naudojant rūkymui, kalbos negali būti“.

 

Tačiau parlamentaras neatmeta galimybės, kad ateis laikas įteisinti medicinines kanapes, kai mokslininkai pateiks pakankamai svarių argumentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes esame už tai, kad, jeigu mokslas tą įrodo ir pasaulio praktika rodo, kad tai svarbu, be abejo, tai bus palaikyta. Bet mums kol kas trūksta ir įrodymo, ir pagrindimo. Jeigu bendromis jėgomis pavyks tą padaryti, jeigu visi, kurie tuo suinteresuoti, susitars, kad tai svarbu, tai be abejo, kad bus išbandyta“, - tv3.lt sakė D. Kepenis.

Rengs kontraprotestą

Į penktadienio vakarą rengiamą susibūrimą savo ruožtu atsakyti ketina reabilitacijos centas „Naujas gyvenimas“. Centro direktorius Marijus Balčiūnas portalui tv3.lt pasakojo ketinantis rengti teatralizuotą akciją ir šviesti visuomenę apie neigiamas kanapių pasekmes.

 

„Kalbėsime apie tai, kad 80 proc., kurie atlieka gydymą reabilitacijos centre, jie pradėjo nuo nekaltos „žolytės“. O paskui atsirado kiti narkotikai, paskui heroinas ir sugriuvo jų gyvenimai, susirgo nepagydomomis ligomis, prarado šeimas, darbus, kažkas į kalėjimą pakliuvo, kažkas perdozavo ir mirė“, - sakė M. Balčiūnas.

REKLAMA

Jo teigimu, jei žmonės perdėtai kalbės apie kanapių naudą, atsiras ir noras jas legalizuoti, o tada matysime sunkias ir skaudžias narkotikų vartojimo pasekmes.

Labiausiai paplitęs narkotikas

Portalas tv3.lt primena, kad marihuana laikoma psichotropine medžiaga, ji turi veikliosios medžiagos – tetrahidrokanabinolio. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nurodo, kad kanapės yra labiausiai paplitusi nelegaliai parduodama narkotinė medžiaga pasaulyje, ją pirmąkart išbando jaunesnio amžiaus asmenys, nei kitus narkotikus.

Anot PSO, ilgalaikis kanapių vartojimas sukelia priklausomybę, kenkia kognityviniams gebėjimams, atminčiai ir informacijos įsisavinimui, sukelia plaučių ligas, gali pasunkinti šizofrenijos simptomus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų