REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po korupcijos skandalo ir įtarimų nusikaltus, į Šiaulių darbo rinkos mokymo centro direktoriaus postą grįžo Mindaugas Dėlkus. Šią žinią jo pavaldiniai priėmė su nerimu ir nepasitenkinimu. Ne vienam vienam jų teko liudyti prieš vadovą, o šis, esą, vos grįžęs griebėsi manipuliacijų ir grasinimų.

Po korupcijos skandalo ir įtarimų nusikaltus, į Šiaulių darbo rinkos mokymo centro direktoriaus postą grįžo Mindaugas Dėlkus. Šią žinią jo pavaldiniai priėmė su nerimu ir nepasitenkinimu. Ne vienam vienam jų teko liudyti prieš vadovą, o šis, esą, vos grįžęs griebėsi manipuliacijų ir grasinimų.

REKLAMA

Centro darbuotojai kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją, prašydami pagalbos ir skelbdami apie tvyrančią baugią atmosferą mokymų centre. Jie tikina, kad ir dabar neišnykę korupcinės direktoriaus veiklos apraiškos.

Į darbą grąžino teismas

Po įtarimų korupciniais nusikaltimais, M. Dėlkui Šiaulių apygardos teismas leido grįžti į vadovo pareigas Šiaulių darbo rinkos mokymo centre. Nuspręsta, kad nėra tikslinga jam taikyti dar 3 mėnesių nušalinimo nuo pareigų priemonę.

Po šio sprendimo, beveik keturis metus centrui vadovavusi Genė Podolskienė, pasak darbuotojų, pirmoji neišlaikė tvyrančios įtampos. Jos telefonu portalui tv3.lt pakalbinti nepavyko. Tačiau su portalu bendravusi darbuotoja tikino, kad pavaldiniai ją itin palaikė.

REKLAMA
REKLAMA

„G. Podolskienės vadovavimo metu buvo vadovaujamasi demokratiniais principais: geras įstaigos mikroklimatas, gerbiamas kiekvienas darbuotojas, darbuotojo nuomonė, suformuota komanda ir vykdomas komandinis darbas, pasiekti geri įstaigos rezultatai, darbuotojai motyvuojami, vertinami ir skatinami pagal darbo kodeksą, apmokama už viršvalandžius“, – išplatintame laiške rašo centro darbuotojai.

REKLAMA

Priešingai centro darbuotojai atsiliepė apie į pareigas grįžusį vadovą.

„Mes, centro darbuotojai, jaučiamės nesaugūs. Įstaigoje tvyro įtempta atmosfera. Darbuotojams, liudijusiems prieš M. Dėlkų, neramu dėl savo ateities. Ar kas pagalvojo apie darbuotojų saugumą, gražinant dirbti M. Dėlkų į vadovo pareigas, kuriam nėra pasibaigęs teisminis procesas?“, – laiške rašo VšĮ Šiaulių darbo rinkos mokymo centro darbuotojų grupė (Šiauliai, Mažeikiai).

Ministerija nežinojo kur vyksta?

Su šio centro darbuotojais praėjusią savaitę bendravo Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai. Tačiau portalui tv3.lt viena iš šiose apklausose dalyvavusių moterų tikino, kad tai situacijos nepagerino. 

REKLAMA
REKLAMA

„Susitikime ŠMM atstovai žiniasklaidos atstovams leido dalyvauti tik darbuotojams reikalaujant, bet negalėjo salėje turėti filmavimo kamerų. Tad kyla klausimas, ko bijo ŠMM atstovai? Išdrįsusių kalbėti viešai, buvo nedaug, nes darbuotojai yra įbauginti ir susiskaldę, tačiau rašte nepasitikėjimą M. Dėlkumi išreiškė didžioji dauguma darbuotojų“, – pasakojo moteris.

Jos teigimu, darbuotojams susidarė įspūdis, kad ministerijos atstovai nežino padėties rimtumo ir visos situacijos su direktoriumi.

„Mes ministerijos atstovams sakėme, kad turi būti įvertinta ir atsižvelgta į įmonę „Takoskyra“ bei jos atsiradimo aplinkybės. Minėtai įstaigai vadovauja M. Dėlkaus žmona, o nušalintas nuo darbo M. Dėlkus iki palankaus teismo sprendimo dirbo projektų vadovu šioje įstaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ŠMM išduoda leidimus šiai veiklai, todėl apie „Takoskyros“ atsiradimą bei vadovus, turėjo žinoti. Juk „Takoskyra“ yra tiesioginis VšĮ Šiaulių darbo rinkos mokymo centro konkurentas ir tai visiems yra žinoma, o čia susikerta viešieji ir privatūs interesai“, – portalui tv3.lt aiškino moteris.

ŠMM abejoja direktoriaus tinkamumu

Su portalu tv3.lt susisiekusi moteris tikino, kad kaip tik šiandien M. Dėlkus išvyko į neplanuotą susitikimą su ŠMM. Ji baiminosi, kad nebūtų bandoma užglaistyti šią situaciją. Apie susitikimą patvirtino ir ŠMM atstovai, tvirtindami, kad „dėl susitikimo nebuvo iš anksto tartasi“.

„ŠMM atstovai trumpai aptarė mokykloje susiklosčiusią situaciją. Dėl direktoriaus ir darbuotojų konfliktų ŠMM pasiekė darbuotojų signalai jau pirmosiomis teismo keliu į pareigas gražinto vadovo darbo dienomis.

REKLAMA

Švietimo ir mokslo ministrė dėl to sudarė komisiją. Komisija susitiko su bendruomene, atliko anoniminę darbuotojų apklausą, susitiko su darbuotojais individualiai. Komisijos siūlymų pagrindu artimiausiu metu bus priimtas sprendimas. Apie tai informuotas ir direktorius, taip pat išreikštos abejonės dėl jo galimybės tęsti darbą“, – nurodė Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai.

Jie priminė, kad M. Dėlkus į darbą grąžintas ne ministerijos, o teismo sprendimu.

Darbeliai paaiškėjo po STT tyrimų

M. Dėlkus 2014 m. buvo sulaikytas Specialiųjų tyrimų tarnybai atliekant ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo, didelės vertės svetimo turto pasisavinimo ir jo iššvaistymo, neteisėto disponavimo elektroninėmis mokėjimo priemonėmis, apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir neteisėto praturtėjimo.

REKLAMA

Tą kartą centro direktorius buvo suimtas trims mėnesiams, vyriausioji buhalterė - 15 parų, o viešosios įstaigos vadovas - mėnesiui.

Buvo įtariama, kad piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi ir siekdamas turtinės bei kitokios naudos, M. Dėlkus savo ir jam artimų asmenų vardu registruotus automobilius nuomojo paties vadovaujamai viešajai įstaigai. Už šių automobilių nuomą 2009-2014 metais į direktoriaus ir jam artimų asmenų sąskaitas pervesta daugiau nei 750 tūkst. litų.

Tuo metu STT pranešime buvo skelbiama, kad apie įtarimus, kad galbūt siekiant turtinės naudos sau ir savo artimiesiems direktoriaus iniciatyva, buvo įsteigta kita viešoji įstaiga, kuriai būtų sudarytos sąlygos nuolat laimėti centro skelbiamus paslaugų pirkimo konkursus, tokiu būdu šiai įstaigai užtikrinant nuolatines pajamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasinaudojant šiomis pajamomis bei už palūkanas paskolintomis asmeninėmis direktoriaus piniginėmis lėšomis minėtos įstaigos vardu pirkti nekilnojamojo turto objektai bei verstasi ūkine komercine veikla, galbūt apgaulingai tvarkant buhalterinę apskaitą.

Pasak STT, tai galėjo užtikrinti nuolatines neteisėtas pajamas direktoriui bei jo artimiems žmonėms. Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad įsigyta nekilnojamojo turto daugiau nei už 700 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų