REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš Klaipėdos viešbučio 14-o aukšto iškritusią manekenę apsvaiginęs „prievartavimo" narkotiku vadinamas „oksikas“, pasirodo, Lietuvoje laisvai liejasi tonomis.

Iš Klaipėdos viešbučio 14-o aukšto iškritusią manekenę apsvaiginęs „prievartavimo" narkotiku vadinamas „oksikas“, pasirodo, Lietuvoje laisvai liejasi tonomis.

REKLAMA

Seimo nariai kuria dar vieną, ketvirtą narkotinių medžiagų sąrašą, į kurį bus įtraukti ir pramonėje naudojami pavojingi cheminiai junginiai. Parlamentarai aiškina, kad pavojingas medžiagas būtina kontroliuoti, nes Lietuva jau virto vadinamojo prievartavimo narkotiko tranzito šalimi.

Merginos kūne skirtingi narkotikai 

22-iejų metų manekenė Dovilė Didžiūnaitytė iš Klaipėdos viešbučio 14-o aukšto balkono iškrito beveik prieš pusmetį. Nors iš pradžių buvo svarstytos savižudybės ar nelaimingo atsitikimo versijos, vykstant tyrimui paaiškėjo naujos aplinkybės. Merginos kūne buvo rasta 4-ių skirtingų rūšių svaigiųjų medžiagų, tarp jų ir „išprievartavimo narkotiku“ arba „oksiku“, „butiratu“, „gomka“ vadinamo junginio, kuris gaminamas iš buitinio valiklio.

Specialistai spėlioja, kad mergina galėjo būti pavaišinta kokteiliu, kuriame buvo ne tik alkoholio, bet ir šio narkotiko.

REKLAMA
REKLAMA

Tik ledkalnio viršūnė

Tai ne vienintelis toks atvejis, kuomet paauglė apsvaiginama šiuo narkotiku. Kiekvieną mėnesį į toksikologų rankas papuola 2-3 sunkiai „oksiku“ apsinuodiję jaunuoliai, tačiau, anot gydytojų, tai tik ledkalnio viršūnė.

REKLAMA

Naujausias tyrimas parodė, kad per paskutinius 12 mėnesių vienas iš 125 pasilinksminimo vietose besilankančių asmenų prisipažino bent kartą per metus vartojęs šį pavojingą narkotiką, o 7 iš 100 vartojusių pasakoja, kad apsvaiginti buvo slapta - jiems nenorint ir nežinant įpylus šio nuodo į kokteilį.

Populiarėjantis išprievartavimo narkotikas paskatino Seimo narius ieškoti būdų, kaip riboti svaiginančių pramoninių cheminių junginių naudojimą. Bus kuriamas dar vienas narkotinių medžiagų sąrašas, kuriame atsiras „oksiko“ sudėtiniai elementai - gamabutirolaktonas ir buntandiolis.

REKLAMA
REKLAMA

Cheminiai junginiai, iš kurių gaminamas „oksikas“, naudojami chemijos pramonėje: klijų, sandariklių, dažų, dengimo medžiagų, augalų apsaugos priemonių, valymo priemonių, rašalo, kosmetikos gamyboje.

Dingsta atmintis

Pasirodo, užpernai iš Lietuvos nedidelėmis siuntomis buvo išsiųsta 80 tonų šios medžiagos, tuo tarpu visa šalies chemijos pramonė per tą patį laikotarpį sunaudojo 10 kartų mažiau jos - tik 8 tonas. Seimo nariai įtaria, kad ši pavojinga medžiaga specialiai perpardavinėjama svaiginimosi tikslais.

„Oksikas“ skiriasi nuo kitų narkotikų savo poveikiu. Apsvaigimas trunka neilgai, dingsta atmintis.

Toksikologai priduria, kad prie „oksiko“ priprantama; be to, nepatyrusius asmenis ši medžiaga gali ir pražudyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei įstatymų pataisas palaimins Seimas, Lietuva prisijungs prie daugumos Europos Sąjungos valstybių ir pradės griežtai kontroliuoti ir licencijuoti pavojingų svaigių pramoninių medžiagų naudojimą. Taip pat, jei bus fiksuojami mirtini apsinuodijimo atvejai, chemijos pramonės gaminiai, dažai, valymo priemonės ar kosmetika galės būti laikinai uždrausta.

   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų