REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį Prancūzijoje susitiks su šalies prezidentu Emmanueliu Macronu (Emanueliu Makronu).

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį Prancūzijoje susitiks su šalies prezidentu Emmanueliu Macronu (Emanueliu Makronu).

REKLAMA

Prancūzijos vadovas rengia bendrus pietus trijų Baltijos šalių vadovams ir trumpiems pokalbiams asmeniškai priims kiekvieną iš jų. BNS pristato tris svarbiausias susitikimų temas:

ES reikalai

Susitikime daug dėmesio turėtų būti skirta E. Macrono planams reformuoti ES. Jis gilesnės integracijos planus žada pristatyti iki birželio kartu su Vokietijos kanclere Angela Merkel. Lietuvos valdžia iš principo remia gilesnę ES integraciją, laikydama tai dar vienu saugumo garantu, bet kartu su kitomis Šiaurės Europos šalimis nepritaria E. Macrono planams kurti bendrą euro zonos biudžetą ar Finansų ministeriją.

Lietuviams ir kitiems Rytų europiečiams kelia nerimą prancūzų iniciatyvos judėti link vienodesnių atlyginimų ir mokesčių, nes tai gali pakenkti šalies konkurencingumui. D. Grybauskaitė per susitikimą taip pat turėtų išsakyti Lietuvos lūkesčius dėl būsimo 2021–2027 metų ES biudžeto.

REKLAMA
REKLAMA

Saugumas

Dabar NATO batalione Lietuvoje tarnauja apie 300 Prancūzijos karių, o Lietuva Prancūzijos prašymu išsiuntė 39 karius į Jungtinių Tautų misiją Malyje. Baltijos šalys nori užsitikrinti pastovesnį prancūzų buvimą regione. Prancūzija kviečiama prisidėti prie Lietuvos iniciatyvos sukurti ES greitojo reagavimo kibernetines pajėgas.

REKLAMA

Prancūzija yra viena iš tvirčiausių bendros ES gynybos politikos rėmėjų ir propaguoja ES „strateginės autonomijos idėją“. Lietuva prisidėjo prieš šios iniciatyvos, bet diplomatai sako esantys pasirengę stabdyti tuos žingsnius, kurie galėtų dubliuoti NATO ar kenkti JAV buvimui Europoje.

Kultūra

Trijų Baltijos šalių ir Prancūzijos prezidentai Orsė muziejuje Paryžiuje atidarys tarptautinę parodą „Baltijos šalių simbolizmo dailė“. Joje bus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Petras Kalpoko, Antano Žmuidzinavičiaus, kitų kūriniai.

Ši paroda rengiama Baltijos valstybių nepriklausomybės šimtmečio minėjimo proga. Jai buvo rengtasi kelerius metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų