REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
tv3.lt koliažas

Sparčiai augant Lietuvos ekonomikai, valdantieji žarstosi idėjomis dalinti įvairaus plauko paramas. Socdarbiečiai siūlo remti šeimų būsto paskolas, priklausomai nuo vaikų skaičiaus, tačiau tiek ekonomistai, tiek patys tėvai idėją vertina skeptiškai ir baiminasi, kad ji atneš kur kas daugiau žalos nei naudos.

8

Sparčiai augant Lietuvos ekonomikai, valdantieji žarstosi idėjomis dalinti įvairaus plauko paramas. Socdarbiečiai siūlo remti šeimų būsto paskolas, priklausomai nuo vaikų skaičiaus, tačiau tiek ekonomistai, tiek patys tėvai idėją vertina skeptiškai ir baiminasi, kad ji atneš kur kas daugiau žalos nei naudos.

REKLAMA

Grupė Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos narių Seime įregistravo pataisą, siūlančią remti pirmąjį būstą perkančias šeimas ir didmiesčiuose, priklausomai nuo turimų vaikų skaičiaus.

Kuo daugiau vaikų – tuo didesnė parama

Jei būstas perkamas mieste iki 50 tūkst. gyventojų, siūloma šeimai be vaikų skirti 20 proc. valstybės subsidiją, su vienu vaiku, jei jam reikia specialios priežiūros, – 22 proc.

Perkantiems būstą mieste, kur gyvena iki 100 tūkst. gyventojų – atitinkamai – 12 ir 13 proc., o virš 100 tūkst. gyventojų – atitinkamai 7 proc. ir 8 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu šeimoje auga du, trys ir daugiau vaikų, subsidija didėtų po 1-2 procentinius punktus.

Būsto kainos augtų lyg ant mielių

Skeptiškai socdarbiečių iniciatyvą vertinanti ekonomistė Jekaterina Rojaka mano, kad šaliai išgyvenant ekonominį pakilimą, per daug orientuojamės į lengvatas.

REKLAMA

„Tai yra šiek tiek rizikinga. Iš esmės ekonominio pakilimo sąlygomis, kai būsto kredito portfelis yra apie 10 proc. kiekvienais metais, kai statybinės įmonės ir įmonės, kurios užsiima nekilnojamo turto projektais, fiksuoja geriausius metus per visą istoriją, lengvatomis skatinti rinką būtų ne tik neprotinga, bet ir rizikinga“, - tv3.lt kalbėjo J. Rojaka.

Ekonomistė įžvelgia, kad bet kokios būsto lengvatos atneštų didžiausią pelną nekilnojamojo turto vystytojams bei automatiškai išaugintų būstų kainas, nes kiltų nekilnojamojo turto paklausa.

REKLAMA
REKLAMA

Siūlo pagelbėti per mokesčius

J. Rojaka džiaugiasi, kad politikai rodo dėmesį daugiavaikėms šeimoms, bet jų siūlomas priemones vadina perdėtomis.

„Siūlyčiau eiti ne per lengvatas, subsidijas, bet galbūt per mokestinę prizmę, galbūt galima būtų per mokesčius. Kai žmonės moka įmokas už būstą, mažinti mokesčius. Tai būtų panaši situacija, kaip Didžiojoje Britanijoje su mokslais – žmogus moka dabar, o išsimoka tada, kai turi papildomų pinigų ir valstybė atitinkamai prisideda. Tuomet neturėtų labai smarkiai augti kainos“, - siūlė J. Rojaka.

Tuo tarpu pritraukti gyventojų į regionus ekonomistė siūlo sprendžiant svarbiausias šalies problemas – gerų darbo vietų trūkumą ir išsilavinimo kokybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiavaikės šeimos paskolų neimtų

Valdančiųjų dėmesys daugiavaikėms šeimoms džiugina ir Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovę Rasą Žemaitę, tačiau jį atkreipia dėmesį, kad šis pasiūlymas daug vaikų auginantiems tėvams nebūtų labai aktualus.

„Kaip žinia, šitas projektas kalba apie būsto paskolą, o būsto paskolas gali sau leisti tik gerokai didesnes nei vidutines pajamas turintys asmenys. Ypač, jeigu kalbame apie vaikų skaičių, gausesnes šeimas“, - tv3.lt sakė R. Žemaitė.

Kritiškai projektą vertinanti R. Žemaitė siūlo išnaudoti jau egzistuojančias būsto nuomos kompensacijos galimybes.

„Reikia nukreipti žvilgsnį į būsto nuomos kompensavimo mechanizmą, kuris yra pasiteisinęs daugelyje Europos šalių, kuris atveria galimybę turėti pakankamo ploto būstą, vaikus auginant. Tai tas nuomos kompensavimas turėtų būti prieinamas laisvai, lengvai ir tada, kai šeimai to reikia, ko dabar nėra“, - siūlė R. Žemaitė.

REKLAMA

Vyriausybė remtų tik regionus

Portalas tv3.lt primena, kad šis socdarbiečių pasiūlymas nėra vienintelė idėja remti būstų paskolas jaunoms šeimoms. Vyriausybė siūlo paramos neskirti, įsigyjant būstą Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Druskininkų, Neringos ir Trakų miestuose, taip pat dalyje Palangos. Subsidija būtų skiriama tik šeimoms iki 35 metų: 15 proc. – be vaikų, 20 proc. – auginančioms vieną vaiką, 25 proc. – du vaikus, 30 proc. – tris ir daugiau vaikų.

Subsidija būtų skiriama, jei paskola siektų iki 87 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų