REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konkurencijos tarybos dėmesio sulaukusios šalies vaistinės stebisi pradėtu tyrimu. Esą farmacijos įmonių veikla sąžininga ir skaidri, o vaistai galėtų būti ir dar brangesni negu yra dabar. Tikimasi, jog įtarimai dėl vaistinių kartelio artimiausiu metu bus išsklaidyti.

Konkurencijos tarybos dėmesio sulaukusios šalies vaistinės stebisi pradėtu tyrimu. Esą farmacijos įmonių veikla sąžininga ir skaidri, o vaistai galėtų būti ir dar brangesni negu yra dabar. Tikimasi, jog įtarimai dėl vaistinių kartelio artimiausiu metu bus išsklaidyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Lietuvoje veikia apie 1,3 tūkst. vaistinių. Daugiau nei 1000 jų priklauso tinklams.

Konkurencijos taryba patvirtino, kad praėjusią savaitę institucijos įgalioti pareigūnai atliko patikrinimus kai kurių farmacijos sektoriaus įmonių patalpose.

REKLAMA

Įtariama, kad bendrovės galimai pažeidė Konkurencijos įstatymo 5 straipsnį, draudžiantį sudaryti konkurenciją ribojančius susitarimus.

Patikrinimai yra pradėto tyrimo dėl Konkurencijos įstatymo reikalavimų pažeidimo procedūriniai veiksmai, kurie reiškia, kad yra pagrindas įtarti galimą pažeidimą, tačiau tik Konkurencijos tarybai atlikus išsamų tyrimą paaiškės, ar įtarimas pagrįstas ir toks pažeidimas egzistuoja.

Preigūnų vizito jau sulaukė šie vaistinių tinklai: „Eurovaistinė“, „Gintarinė vaistinė“ bei „Benu“ vaistinė.

REKLAMA
REKLAMA

Vaistinės dirba skaidriai

Lietuvos vaistinių asociacija valdybos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė, portalui tv3.lt teigė, kad visos farmacijos įmonės bendradarbiauja su konkurencijos taryba ir teikia visą parašomą informaciją.

„Tikimės, kad tyrimas neužtruks ir greitu metu visuomenei bus atsakyta, kad vaistinės Lietuvoje dirba sąžiningai ir yra skaidrios.

Vaistų kaip ir vaistinių rinka yra viena labiausiai reguliuojamų rinkų Lietuvoje. Konkurencijos taryba yra ne kartą kritikavusi reguliavimą bei pasisakiusi, kad jis yra ypatingai ydingas Lietuvoje, o konkurencija – didžiulė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis tyrimas mums yra keistas, bet, kaip ir minėjau, vaistinės yra skaidrios, atsakingos, sąžiningos ir tikimės, kad šis tyrimas tai ir įrodys,“ - tv3.lt sakė K. Nemaniūtė-Gagė.

Anot pašnekovės, vaistinės konkuruoja tik nustatytų antkainių ribose.

Vaistų antkainiai mažiausi

„Šiuo metu vaistų gamintojai deklaruoja kainas Lietuvos rinkai. Didmenos įmonėms Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir vyriausybė yra nustačiusi maksimalius antkainius, lygiai taip pat yra nustatyti maksimalūs antkainiai ir vaistinėms, tad negalima taikyti didesnių antkainių negu yra nustatyti. Tad vaistinės konkuruoja tik toje antkainių dalyje, taip pat paslaugų kokybėje, aptarnavime,“ - kalbėjo asociacijos valdybos pirmininkė.

REKLAMA

Lietuvoje vaistų kainos galėtų būti ir didesnės.

„Dar 2016 metais valstybinė vaistų kontrolė buvo atlikusi vaistų kainų tyrimą ir buvo paskelbusi, kad vaistų kainos Lietuvoje yra 19 procentų mažesnės negu galėtų būti.

Antkainiai Lietuvoje yra vieni mažiausių Europos sąjungoje. Didžiąją dalį vaisto kainos sudaro gamintojo kaina. Kokia jie vaistus tiekia Lietuvai.

Valstybė puikiai žino kokios tos kainos yra, nes patys derasi su gamintojais per reguliavimo įrankius ar tiesioginiu būdu. Ir taip pat nustato antkainius tiek įmonėms, tiek vaistinėms,“ - sakė K. Nemaniūtė-Gagė.

REKLAMA

Vertina teigiamai

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai sako, jog šį konkurencijos tarybos pradėtą tyrimą vertiną kaip normalų ir įprastą procesą.

„Dėl vaistų kainų perskaičiavimo, kai nuo 2018 m. sausio buvo sumažintas PVM tarifas receptiniams nekompensuojamiems vaistams, norime tikėti, kad vaistinės jas perskaičiavo tiksliai ir sąžiningai. Kaip tik šiuo metu Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) analizuoja informaciją, kurią atnaujino po susitikimo su visomis vaistinėmis,” - teigė Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SAM astovai primena, kad nuo 2018 metų sausio 1 dienos PVM tarifas visiems receptiniams vaistams sumažėjo nuo 21 proc. iki 5 proc. Tad nuo šiol lengvatiniu 5 proc. PVM tarifu apmokestinami visi receptiniai vaistai – ir kompensuojamieji, ir nekompensuojamieji, todėl vaistinėse už juos mokame mažiau.

Mažina vaistų kainas

„Lengvatinio 5 proc. PVM tarifo taikymas nekompensuojamiems receptiniams vaistams – dar vienas būdas mažinti vaistų kainas, kurios Lietuvoje vis dar yra gana didelės, lyginant su kitomis šalimis. Jis įneša daugiau socialinio teisingumo, nes leidžia dar labiau sumažinti vaistų kainas ir realiai padėti mūsų pacientams, kurie iki šiol buvo priversti nemažai mokėti už Lietuvoje įsigyjamus vaistus. Rezervų mažinti vaistų kainas yra ir daugiau ir juos būtina išnaudoti, kad finansinė našta žmonėms sumažėtų,“ – sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

Ministro A. Verygos teigimu, kartu su lengvatinio PVM tarifo įsigaliojimu, remiantis ES šalių patirtimi rengiama nauja vaistų kainodaros sistema, kuri leis užtikrinti, kad vaistininkai pacientams siūlytų ne brangius, o pigesnius vaistus.

Naujoji vaistų kainodaros sistema pakeis iki šiol galiojusią regresinę procentinę antkainių sistemą, kuri netiesiogiai skatino vaistininkus parduoti brangesnį vaistą, nes kuo brangesnis vaistas buvo parduodamas, tuo didesnis buvo vaistinės antkainis.

Tokia kainodaros sistema, kai vaistams nustatomi stabilūs antkainiai, leis užtikrinti, jog vaistinės nebus suinteresuotos parduoti kuo brangesnį vaistą, o vaistininkai rekomenduos pacientams pigiausią jam reikalingą vaistą.

REKLAMA

Naująją sistemą kritikuoja

Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė sako, jog po pasikeitimų, kai kuriems pacientams teko keisti visą gydymo programą.

„Ministerija vis skelbia, kad sumažėjo virš 500 vaistų bazinė kaina, bet jie nesako, kad sumažėjus jai, padidėja priemoka pacientui. Ir kuo toliau, tuo mažiau naujesnių vaistų lieka kompensuojamų vaistų kainyne, lieka tik patys pigiausi.

Gydytojai pirmą kartą skirdami pacientui vaistą, gali išrašyti patį pigiausią, o vaistininkas neturi teisės parduoti brangesnio vaisto, net jei pacientas nori ir prisimokėti. Taip yra sugriaunamos pacientų gydymo schemos, pakeitus vos vieną vaistą,“ - sakė V. Augustinienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų