REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Daugiabučiai (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)

Lietuvoje butų nuomos sutartys – vis dar retas reiškinys. Taip pat tik menka dalis nuomos pajamas gaunančiųjų pasiryžta sumokėti nustatytus mokesčius ir dalį nuompinigių atiduoda valstybei. Stengiantis pastarųjų skaičių padidinti Valstybinė mokesčių inpekcija (VMI) ėmėsi efektyvių priemonių. Nekilnojamojo turto analitikai pastebi, kad tai ženkliai sumažino būsto nuomos skelbimų skaičių. 

14

Lietuvoje butų nuomos sutartys – vis dar retas reiškinys. Taip pat tik menka dalis nuomos pajamas gaunančiųjų pasiryžta sumokėti nustatytus mokesčius ir dalį nuompinigių atiduoda valstybei. Stengiantis pastarųjų skaičių padidinti Valstybinė mokesčių inpekcija (VMI) ėmėsi efektyvių priemonių. Nekilnojamojo turto analitikai pastebi, kad tai ženkliai sumažino būsto nuomos skelbimų skaičių. 

REKLAMA

VMI nustatyti nelegalios nuomos atvejus padeda nekilnojamojo turto (NT) skelbimų analizė. Tai yra tik dalis metodikos, skirtos nustatyti galimai būstą nuomojančius ir nuo gautų nuomos pajamų nesumokančius GPM gyventojus.

„Metodika apima ne tik NT nuomos skelbimų skenavimą, bet ir rekomendacijas dėl teisės aktų pakeitimų bei pasiūlymus, kaip stiprinti šia veikla užsiimančių gyventojų mokestinį sąmoningumą ir skatinti savanorišką mokesčių mokėjimą.

REKLAMA
REKLAMA

Identifikavusi rizikas mokesčių mokėtojų veikloje, VMI visada pasirenka efektyviausias priemones toms rizikoms suvaldyti: pradedant informavimu bei konsultavimu ir baigiant kontrolės procedūromis.

REKLAMA

Siekdama išsiaiškinti mokestines prievoles pamiršusius būsto nuomotojus, VMI prioritetą teikia komunikacijai su mokesčių mokėtojais. Jie informuojami apie VMI kilusius klausimus, kviečiami pokalbiui, prašoma pateikti paaiškinimus dėl veiklos aplinkybių. Ir tik tuo atveju, jei gyventojas atsisako bendradarbiauti su mokesčių administratoriumi, yra taikomos kitos poveikio priemones - kontrolės veiksmai ar administracinė atsakomybė,“ - tv3.lt teigė VMI prie FM Mokestinių prievolių departamento direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Almantas.

REKLAMA
REKLAMA

Verslo liudijimas ar pajamų deklaracija

Tad mokesčių nemokančiam, turto nuomos paslaugas teikiančiam asmeniui gali būti paskirtas įspėjimas arba bauda nuo 57 iki 144 eurų. Jei išsiaiškinama, kad mokesčius siekiama nuslėpti akivaizdžiai, piniginė bauda gresia didesnė: nuo 579 iki 1158 eurų.

Norint legaliai nuomoti turtą asmuo gali pasirinkti kaip tai daryti: išsiimti verslo liudijimą arba kasmet deklaruoti gautas pajamas.

Pagal verlso liudijimą turto nuomą vykdantys asmenys, turi susimokėti fiksuoto dydžio pajamų mokestį už verslo liudijimo įsigijimą. Jo kaina skirtingose šalies savivaldybėse gali skirtis.

Tad, pavyzdžiui, asmuo norintis Vilniuje nuomoti gyvenamąsias patalpas, už verslo liudijimą turi sumokėti 585 eurus. Ši suma skirta metams. Tad tai sudaro po 49 eurus per mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jeigu gyventojas niekur nedirba, jo laukia ir papildomi mokesčiai: privalomojo socialinio draudimo bei sveikatos draudimo.

Be to, nuomoti gyvenamosios paskirties turtą pagal verslo liudijimą galima tik tuomet, kai gyventojo pajamos iš šios vykdomos veiklos neviršija 45 tūkst. eurų per metus.

VMI atstovų teigimu, gyventojai, nepriklausomai nuo to, trumpam ar ilgam laikui norintys nuomoti būstą (gyventojams), tai gali padaryti įsigiję verslo liudijimą „Gyvenamosios paskirties patalpų nuoma“.

Atsižvelgiant į nuomos pobūdį ir trukmę, verslo liudijimą gyventojas gali įsigyti nebūtinai metams ar mėnesiui, o ir pageidaujamam dienų skaičiui (bet ne mažiau nei 5 dienoms, kurios gali eiti ir ne iš eilės), atitinkamai proporcingai apskaičiuojant mokėtiną pajamų mokestį.

REKLAMA

Verslo liudijimo kainas lemia keletas veiksnių – veiklos teritorija, veiklos rūšis bei vykdymo laikotarpis. Verslo liudijimų įkainius tvirtina vietos savivaldybių tarybos, o preliminarią verslo liudijimo kainą padės apskaičiuoti VMI įdiegta skaičiuoklė: https://www.vmi.lt/cms/verslo-liudijimu-skaiciuokle12.

Paslaugą galima teikti ir neįsigijus verslo liudijimo, tokiu atveju metams pasibaigus, gyventojui privalu deklaruoti pajamas ir sumokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokestį.

154 įtartini nuomotojai

VMI atstovai pastebi, kad gyventojų, kurie įsigyja verslo liudijimus nekilnojamo turto nuomos veiklai, skaičius kasmet didėja, taip pat auga ir iš NT nuomos veiklos deklaruojamų pajamų suma.

REKLAMA

„Už 2016 metus deklaruodami pajamas, gautas iš įvairios paskirties NT nuomos, gyventojai deklaravo 16,1 mln. eurų pajamų – beveik 1,4 mln. eurų daugiau nei deklaravo už 2015 metus,” - sako M. Almantas.

Tačiau vykdant NT nuomos stebėseną dėl galimai neapskaitomų nekilnojamojo turto nuomos pajamų 2017 metais nustatyta papildoma mokėtina mokesčių suma 90 tūkst. Eurų.

„Į šią sumą įeina apie 88 tūkst. eurų GPM ir apie 2 tūkst. eurų nekilnojamo turto mokesčio. Minėta NT skelbimų analize atrinkti 154 mokesčių mokėtojai: Vilniuje – 64, Kaune - 55, Klaipėdoje – 35, galimai užsiimantys būsto nuoma ir nedeklaruojantys pajamų, stebėsenos veiksmų rezultatas 14,6 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažiausia papildoma mokėtina mokesčių suma 36 eurai (už 2016m. 3 mėn. laikotarpį), didžiausia – 1096 eurai. Sumos priklauso nuo nuomos laiko,” - teigia M. Almantas.

VMI atstovai primena, kad nuomojant nekilnojamąjį turtą, gyventojams tikslinga sudaryti su nuomininku patalpų nuomos sutartį raštu. Sutartyje būtina aptarti esmines naudojimo patalpomis sąlygas, atlyginimo dydį, atsiskaitymų tvarką, atsakomybę žalos atveju ir kitus aspektus.

Ši sutartis skirta ne tik įrodyti laikinosios nuomos teisėtumą, bet ir apsaugoti nuomotoją bei patį nuomininką nuo galimų nesusipratimų. Civilinius ginčus šalys sprendžia tarpusavio sutarimu, o nepavykus susitarti – teismuose.

REKLAMA

Būsto nuomos skelbimai tirpsta

NT analitikas Robertas Žulpa tv3.lt portalui teigė, kad internete būstų nuomos skelbimų per pastarąjį pusmetį ženkliai sumažėjo.

„2017 metų rugpjūtį, Vilniuje buvo beveik 2200 butų, siūlomų nuomai. Nuo to laiko pasiūla sumažėjo maždaug 40 procentų. Šiuo metu yra apie 1500 skelbimų. Bet jų ir toliau ženkliai mažėja. Sausio gale buvo 1650, o vasario gale – 1500.

Priežastys gali būti įvairios. Sunku pasakyti, ar kažkas nusprendė pataupyti pinigus ir nebedėti skelbimų, ar pasiūla rinkoje sumažėjo dėl VMI skelbimų skanavimo.

Tačiau manau, klausimą reikėtų kelti, kodėl dauguma nuomotojų lieka šešėlyje? Juk jie ir patys taip patiria riziką. Kilus ginčams su nuomininkais, bus sunku juos teisiškai išspręsti. Nes visų pirma reikės atsakyti į klausimą, kodėl nemokėjai moeksčių ir vykdei nelegalią nuomą. Tai beje, turėtų rūpėti ir paties nuomotojams. Juk valstybei nesumokami mokesčiai, už kuriuos teikiamos įvairios paslaugos, kurios naudojasi ir tiek nelegalūs būsto nuomotojai ir nuomininkai,“ - sako NT analitikas.

REKLAMA

Būsto nuomininkams patariama visuomet sudaryti nuomos sutartį ir paprašyti savininko pateikti dokumentus, įrodančius, kad nuomą jis vykdo legaliai.

Tačiau būsto nuomotojai naudojasi ne tik skelbimų portalais. Jie savo turtą nuomoja ir apie tai paskelbdami socialiniuose tinkluose, nuomininkų ieško ir pr pažįstamus ar bendradarbius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų